0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legjobb kajszibarack fajta, ha megbízható fajtákat keres

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

De nem érnek semmit ezek a fajták akkor, ha tíz év átlagában hat-hétszer elfagynak vagy alig teremnek. Jelenleg a fajtaválasztás legfontosabb szempontja a megbízhatóság kell hogy legyen, mert „a legjobb kajszibarack fajta az eladott kajszi”. Azért telepítjük a fákat, hogy hasznot hozzanak. Ennek apropóján mutatom be a véleményem szerint jelenleg legmegbízhatóbb fajtákat. Vannak köztük régebbről ismertek és viszonylag újak is.

A magyar fajtasorba már nagyon régen beszivárgott egy francia fajta, a Bergeron, amely azért tudott „magyarrá” válni, mert évről évre nagyon jó a termésbiztonsága.

Bizonyosan voltak még hasonló fajták, amik beilleszthetők lettek volna a magyar kajszitermesztésbe, de az áttörés a 2000-es évek kezdetétől jött. Kipróbálatlanul özönlöttek be a fajták hazánkba, megszűnt a honosítás, minden termesztő a kiállításokon látott „csodákat” akarta akár saját kockázatára is kipróbálni. A fajtakínálatban akadt nagyon megbízható fajta is, például a Kioto®.

Osztrák kísérletek alapján 150 fajta közül a Kioto® volt a legfagytűrőbb. Nagyon gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodnak. Gyümölcse középnagy, húsa kemény, alapszíne világos narancssárga, a napos oldalon körülbelül a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Középidőben érik, kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egy időben. Hibátlan fajta nincs, ez például elég pusztulékony.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: