Back to top

Vodka juhtejből

Ilf-Petrov Aranyborjú című könyve nyomán közhellyé vált, hogy mindenből lehet vodkát készíteni, akár konyhaszékből is. Ennek ellenére még senkinek nem jutott eszébe juhtejből főzni a vodkát – mostanáig.

Fotó: blacklionvodka.co.uk

Egy angol családi gazdaság végre forgalmazni kezdte a juhtejből készített vodkát, Blacklion márkanéven.

Az angliai Cotswolds patak vizével hígított párlat alapanyaga a világ „legaranyosabbnak” tartott Valais Blacknose juha és egy brit tejelő fajta keresztezésével létrehozott új fajta, a „Black Lion” tejéből származik. Egészen pontosan a sajtgyártás során, a túró eltávolítása után visszamaradó tejsavó az alapanyag, ami igen sok cukrot tartalmaz. A tejsavót, mint mellékterméket, általában ki szokták önteni, de itt inkább fermentálják, és a kierjedt savó lepárlásából nyerik a Blacklion vodkát.

Már tavaly is számos díjat nyert a Blacklion, idén pedig megszerezte az American Distilling Institute’s International Spirits Competition (ADI ISC) aranyérmét, és egyben „A legjobb nemzetközi vodka” kategória legjobbjának ítélték.

Forrás: 
The Buyer
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Gyapjúkötéllel a klímaváltozás ellen?

Az angliai Cirencester városában érdekes felfedezést tett a Királyi Agráregyetem (Royal Agricultural University, RAU) egyik csapata: a tengerbe lógatott gyapjúkötélen egész ökoszisztéma alakult ki.

Generációváltó juhászat Ilinyben - Keresztapám tűzben-vasban edzett

A Nógrád megyei Ilinyben élő Chikán Tamás közvetlenül a mezőgazdasági technikum után vette át nagybátyja juhászatát a hozzá tartozó szántókkal és legelőkkel. Chikán Alajos, az édesapja bátyja nem bánt vele kesztyűs kézzel, de azokra a rég nem látott nehézségekre is felkészítette, amelyekkel jelenleg kell szembenézniük a gazdálkodóknak.

Javában zajlik a berregés

A muflon a domb- és hegyvidék erdősült területeinek lakója. Nem számít hazánkban őshonosnak, Forgách gróf a XIX. század végén telepítette be ghymesi birtokára. A sikeres telepítés eredményeként további telepítések következtek, így mára az Északi-középhegységben, a Budai-hegységben, a Gödöllői-dombvidéken, a Dunántúlon, a Vértesben, Gerecsében, Pilisben is élnek kisebb-nagyobb állományai.

Szenvedélyévé vált a tenyészállat-előállítás az ország egyik legelismertebb juhtenyésztőjének

A juhtenyésztőknek bizonyára nem kell bemutatni azt a Holló Mátyást, aki a tenyészszemléken, kiállításokon, bemutatókon szinte kivétel nélkül előkelő helyen végez az általa tenyésztett juhfajtáival. Sikerei, magas szinten végzett állattenyésztési munkássága három gyermeke közül Bettinát érdekli leginkább, ennek köszönhetően tanulmányait az agrárpálya felé orientálta.

„Inkább biztosat, mint nagyot lépünk”

A mezőcsáti Kuli Csaba és testvére, Ágnes harmadik generációs juhászcsalád tagjai. Az apjuk halála óta közösen gondoskodnak az összesen 1700 birkából álló nyájról. Csaba a két telephelyen felügyeli, irányítja a munkát, míg a nővére elsősorban a telep „papírrészéért” felel.

Bemutatkozik a Keczely Sajtműhely

A pünkösdi hétvégén, kellemes kora nyári időben látogattam meg Vereben, a 800 lakosú Fejér megyei faluban Bor Henriettet és Keczely Zsoltot, hogy meséljenek a sajtműhely létrejöttéről, mindennapjairól. Heni sajttállal fogadott, e mellett indult a beszélgetés, majd az állatállományt is meglátogattuk.

Szintet lép a pálinkakészítés?

A pálinkakészítéshez – akárcsak a futballhoz – hazánkban mindenki ért. Legalábbis szóban. Ahogy egyre több törekvés szolgálja a kulturált, igényes, mértékletes és egészséges italfogyasztást, úgy mind nagyobb az igény a minőségi pálinkák előállítására és kínálására. De nemcsak az a fontos, miért érdemes jó pálinkát készíteni, az is lényeges, hogyan készül az a jó pálinka.