0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Vodka juhtejből

Ilf-Petrov Aranyborjú című könyve nyomán közhellyé vált, hogy mindenből lehet vodkát készíteni, akár konyhaszékből is. Ennek ellenére még senkinek nem jutott eszébe juhtejből főzni a vodkát – mostanáig.

Egy angol családi gazdaság végre forgalmazni kezdte a juhtejből készített vodkát, Blacklion márkanéven.

Az angliai Cotswolds patak vizével hígított párlat alapanyaga a világ „legaranyosabbnak” tartott Valais Blacknose juha és egy brit tejelő fajta keresztezésével létrehozott új fajta, a „Black Lion” tejéből származik. Egészen pontosan a sajtgyártás során, a túró eltávolítása után visszamaradó tejsavó az alapanyag, ami igen sok cukrot tartalmaz. A tejsavót, mint mellékterméket, általában ki szokták önteni, de itt inkább fermentálják, és a kierjedt savó lepárlásából nyerik a Blacklion vodkát.

Már tavaly is számos díjat nyert a Blacklion, idén pedig megszerezte az American Distilling Institute’s International Spirits Competition (ADI ISC) aranyérmét, és egyben „A legjobb nemzetközi vodka” kategória legjobbjának ítélték.

Forrás: The Buyer