Back to top

A zsírfogyasztás lehet a titka a zsírvesztésnek?

Egy tanulmány szerint a kalóriadús, alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend javította a cukorbetegséget és csökkentette a májban lévő zsírfelhalmozódást.

Az első legkiterjedtebb kutatási tanulmányt az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diétával kapcsolatban a kettes típusú cukorbetegségben és zsírmájban szenvedő betegeken végezték Dániában. A hat hónapon át tartó vizsgálat során megállapították, hogy ez az étrend javította a nem alkoholos zsírmájat (NAFLD), amely világszerte az emberek több mint 25%-át, valamint a 2-es típusú cukorbetegek 55%-át érinti. Ugyanakkor a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjére is pozitív hatással volt ez az étrend.

"Ha a májban zsír halmozódik fel, akkor előnyös lehet a zsírok fogyasztása" - mondta Camilla Dalby Hansen, klinikai kutatási asszisztens, a dániai Odense Egyetemi Kórház orvosa a tanulmány eredményeit ismertetve a londoni Nemzetközi Májkongresszuson.

Miközben a résztvevők ugyanannyi kalóriát fogyasztottak, mint amennyit megszoktak, testsúlyuk közel 6%-át adták le, valamint javult a cukorbetegség kontrollja, és csökkent a májban lévő zsír mennyisége.

Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrendet "egy klasszikus, zsírszegény diétás étrenddel" hasonlították össze, amely alacsony zsírtartalmú és magas teljes kiőrlésű gabonafélékben, például zabban, burgonyában és zöldségekben gazdag. Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend "nagyon magas zsírtartalmú". "Elsősorban egészséges zsírokat, például avokádót, olívaolajat, dióféléket és magvakat, de sajtot, tejszínt, magas zsírtartalmú tejtermékeket is tartalmaz" - mondta Hansen.

Negyed liter olívaolajnak megfelelő zsír

A résztvevők naponta negyed liter olívaolajnak megfelelő zsírt fogyasztottak. "Tényleg sokat kellett változtatniuk a gondolkodásmódjukon, mert nehéz volt elkezdeniük ennyi zsírt enni. Ugyanis évtizedeken át azt hallották, hogy a zsírfogyasztás egészségtelen" - mondta Hansen.

A diéta sok zöldségeket tartalmazott, de az olyan magas szénhidráttartalmú ételeket kizárták, mint a kenyér, a burgonya, a rizs vagy a tészta.

A százhatvanöt résztvevő hat hónapon keresztül folytatta ezt az étrendet, amely során különböző vizsgálatokat végeztek, többek között májbiopsziát is. "Azt mondtuk a résztvevőknek, hogy egyenek nyugodtan, amíg jóllaknak. Ezt nagy előnynek találtuk, mert a mai diétákkal kapcsolatban a legfőbb probléma az, hogy hosszú távon nagyon nehéz fenntartani őket" - emelte ki Hansen.

Míg az egészséges zsírok fogyasztását ajánlották, az LDL-koleszterin, más néven "rossz koleszterin" eredményei nem változtak attól függően, hogy a résztvevők egészséges vagy telített zsírokat fogyasztottak-e, amelyek például szalonnából származnak. "Ez volt a hipotézisünk, hogy ha sok telített zsírt fogyasztanak, akkor az talán befolyásolja az LDL-eredményeket, de nem ezt láttuk" - mondta Hansen. Hozzátette, hogy ezek az eredmények a jövőben talán több lehetőséget adnak a betegeknek, hogy maguk választhassák ki, mi illik az életmódjukba

"Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak arról van szó, hogy a világ összes zsírját megesszük, arra is koncentrálni kell, hogy a jó zsírokból is fogyasszunk, és ami nagyon fontos, hogy ne együnk egyszerre sok zsírt és szénhidrátot"

- mondta Hansen. Hozzátette, hogy a diéta követése során elengedhetetlen az orvossal való rendszeres konzultálás és az utóellenőrzések elvégzése.

A tanulmányt kommentálva Zobair M. Younossi, az amerikai Inova Fairfax Medical Campus orvosi tanszékének elnöke kiemelte, hogy hosszú távú adatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük ennek a diétának a valódi eredményét.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.