0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mezőföld, egy jobb sorsra érdemes vidék

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye közös metszete, s 99 települést foglal magába. A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A projekt 2022. április 01-én elindult, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. az eddig elvégzett szakmai feladatokról gazdafórum keretében tartott tájékoztatást Cecén.

„Soha nem volt ilyen mértékű kihívás a mezőgazdaságban” – hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. A MATE rektora hozzátette, nemzetbiztonsági szempontból ma az élelmiszer és az energia ellátásnak kiemelt szerepe van, az élelmiszer önrendelkezéshez már a korszerű technológiák is hozzájárulnak. A precíziós gazdálkodás területén már több eredményt ért el az egyetem, ehhez rendelkezésre állnak az eszközeik, a szoftverek. Talán ma még sokaknak távolinak tűnik, de

a technológia váltás elkerülhetetlen. Ugyan nem minden gazdának kell önállóan ilyen eszközökkel rendelkeznie, egyre fontosabbá vélik a társulás, az integráció.

A Közép-Duna Menti térség elsősorban a Duna-völgyi területet és az egymással szorosabban együttműködő Mezőföldi és Kiskunsági települések összességét jelenti. A gazdafórumon felszólaló Grónay Andrea, a KDMFÜ ügyvezetője kiemelte, korábbi évtizedekben belső perifériának tekintett terület-együttes, a közös értékek megerősítésében és az együttműködésben érdekelt. A tervezett fejlesztési tevékenységek térségi szemléletet, folyamatos fejlesztési együttműködést, hatékony szervezeti koordinációt igényelnek a központi és a helyi, valamint a térségi, megyei önkormányzati és a kormányzati szereplőktől. Ehhez nélkülözhetetlen a szélesebb körű térségi együttműködés kialakítása, a meglévő kapcsolatrendszer megerősítése, a professzionális térségfejlesztési szervezet működtetése. A fejlesztési tevékenység rendkívül szerteágazó jellege a hazai és európai uniós fejlesztési lehetőségekkel is összekapcsolódik.

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács munkaszervezetként működő ügynökség azzal a céllal alakult, hogy segítse a 2020. július 1-jén létrejött, Közép-Duna Menti Kiemelt Térség versenyképessé válását, valamint, célzottan támogassa a térségi piaci szereplőket a gazdaságfejlesztési területeken.

A térségben az agrárium kiemelkedő jelentőségű, mintegy 21 ezer cég foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel, állattenyésztéssel, erdő- és vadgazdálkodással.

A szakember rámutatott, kevés munkaerő, hiányszakmák, alacsony szakképzettség, gépesítés hiánya jellemzik a térséget. Ezzel szemben ott van a jó termőtalaj, a magas őstermelői létszám, a termelői közösségek, a termékek széles kínálata, a halastavak, és nem utolsósorban három borvidék.

A projekt első lépéseként a precíziós gazdálkodás megismertetését, elterjesztését kezdték meg. Ennek keretében mintaterületeket jelöltek ki, a mérések folynak, amit a megvásárolt nyolc ipari drón is segít. Ezeket, valamint a talajvizsgálat eszközeit is bemutatták az érdeklődőknek a gazdafórumot követő szántóföldi bemutatón.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu