Back to top

Minden drágul, de az élelmiszerek között a zöldség-gyümölcs a legkevésbé

Németországban augusztusban +7,9% volt a fogyasztóiár-index a tavaly augusztusi számokhoz viszonyítva. Az élelmiszerek ára ennél is vadabbul emelkedett – kivéve a zöldség-gyümölcsökét, de főleg a gyümölcsökét, olvastuk a fruchthandel.de cikkében.

A németországi statisztikai hivatal, a Destatis adataira hivatkozva a nemzetközi friss zöldség-gyümölcs kereskedelmi szakportál, a fruchthandel.de arról számolt be, hogy

már fél éve stabilan 7% fölötti az infláció, ráadásul folyamatosan emelkedik

annak ellenére is, hogy a nyári hónapokban a támogatott tömegközlekedési bérleteknek és az üzemanyag-adókedvezménynek köszönhetően volt némi enyhülés. A folyamat mozgatórugója egyértelműen az energia és az élelmiszer árának emelkedése.

Augusztusban az élelmiszerek ára 16,6%-kal volt magasabb a tavaly augusztusban mértnél; ebben a termékkörben hat hónapja masszívan, ráadásul az átlagosnál nagyobb mértékben nő az infláció. A legnagyobb mértékben az étkezési zsírok és olajok (+44,5%), valamint a tejipari termékek és a tojás (+26,8%) húzzák fel az átlagot, de átlagon felül drágultak a húsok és húskészítmények (+18,6%), valamint a kenyerek és más gabonaalapú élelmiszerek (+17,1%) is.

Ebben az összefüggésben látványosan kilóg viszont a sorból a friss és hűtött gyümölcsök termékkör,

amelyben csak +3,1% a fogyasztóiár-index 2021 és 2022 augusztusa között; de a friss és hűtött zöldségek ára is mindössze 9,5%-kal emelkedett egy év alatt a Destatis adatai szerint, írja a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.