0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szója sikerek Vasban

A nemesítőházak dolgoznak azokon a genetikai alapokon, melyek megfelelnek az új kihívásoknak. Ennek is volt köszönhető a nagy érdeklődés a Gabonakutató Nonprofit Kft. kukorica, szója és cirok szakmai napjára, melyet Táplánszentkereszten, a cég kutatóállomásán tartottak.

„Néhány éve még alig 7 ezer hektár szójáról beszélhettünk megyénkben, mára meghaladtuk a 10 ezer hektárt, ezzel hazánkban a második helyre kerültünk” – kezdte előadását Pusztavámi Márton, aki maga is szójatermesztő. A NAK Vagy megyei elnöke hozzátette,

a búza a maga 40 ezer hektárjával vezeti a sort, amit közel ennyivel követ az őszi káposztarepce. Ez utóbbiból idén 20 százalékkal kevesebbet vetnek a megyei gazdák.

A szakember gazdasági kérdéseket feszegetett, amikor felhívta a figyelmet, az elmúlt évben 5 tonnás átlagtermés mellett 300 ezer forint bevételre tettek szert a gazdálkodók, ám ha elérték a 8 tonnás átlagot, akkor már 480 ezret vághattak zsebre. Ezt a 180 ezer forintos különbséget jelentette a szaktudás. Idén ez különbség szembeötlően nagyobb. Véleménye szerint ma kétféle árbevételt könyvelhetünk el, a támogatást és az termésből származó összeget. Míg 2021-ben 5 tonnás átlagtermés mellett a 80 ezer forintos hektáronkénti támogatás a bevétel 27 százalékát adta – ez 8 tonnánál 16 százalék –, addig idén már csak 58 ezer forint jár, ami 8 tonnánál a bevétel 4,8 százalékát jelenti. Ma már nem elégedhetünk meg az alacsonyabb átlagterméssel, gondoljunk csak például a földbérletekre – ami Vasban 150 ezer forint hektáronként –, az emelkedő input árakra… Nem csoda, ha a gazda minden forintot megragad. A szakember példaként a szalmát hozta, amit ha leszecskázott a tulajdonosa, hektáronként 14 ezer forintot számolhatott el, míg ha eladta, 250 ezret fizettek érte. Ugyanezzel nitrogént, foszfort „adott el”, ám a műtrágya eddig még olcsóbbnak számított.

A zöldítésért hektáronként plusz 20 ezer forint jár, ám az egyik kereskedő cégnél az egy hektárra elegendő vetőmag 25 ezerbe kerül.

Tavaly a megyében 450 milliméter csapadék hullott, a szokásos 700-900 milliméter helyett, s idén sem jobb a helyzet. Ám ennek ellenére is az országos 2,2 tonnás átlagtermés helyett 2,3-2,5 tonnával dicsekedhetnek.

A megyei NAK életre hívta a Szója Assistance szolgáltatást. Ezen belül fajtakísérleteket végeznek, s ez alapján vetőmag kínálati listát állítanak össze. Ugyancsak ez az alapja az oltóanyag kínálatuknak. Amerikai és francia oltógépeket vásárolta, hogy ezzel is segítség a partnereiket. Szójagümő vizsgálatot tartottak, s míg tavaly növényenként 7,5-ről, idén már 18 darabról számolhattak be.

„Az Egyesült Államokban két éve már több szóját termesztenek, mint kukoricát”

– hívta fel a figyelmet egy közelmúltban szervezett tanulmányúton szerzett tapasztalatait. Nincsenek gyomos táblák, s legalább 40 -féle gombaölő szer áll a gazdák rendelkezésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu