Back to top

Kisebbek lesznek a szamócák, ha mérgezett méhek porozzák be a növényt

Azok a magányos méhek, melyek egy klotianidin nevű növényvédő szert fogyasztottak a repceföldeken, lomhábbak lettek. Ráadásul az ilyen méhek által beporzott szamócák kisebb termést hoztak. Erre egy Svédországban, a Lund Egyetemen végzett tanulmány mutatott rá.

Ismert tény, hogy a szamócák nagyobbak lesznek, ha méhek látogatták meg a virágaikat, de hogy pontosan milyen hatással vannak a növényre a neonikotinoidoknak kitett beporzók, eddig nem volt ismert. A mostani tanulmányt a PLOS ONE tudományos lapban tették közzé, és a svéd kutatók két dolgot is felfedeztek.

"Tanulmányoztuk a méheket, melyek klotianidint fogyasztottak - egy olyan növényvédő szert, melyet korábban repcében alkalmaztak repcebolha ellen. A tanulmányunkból kiderül, hogy ettől az anyagtól a méhek lassabbak lettek, és romlik a képességük, hogy beporozzák a szamócák virágait"

- idézi Lina Herbertsson, a Lund Egyetem biológus kutatóját a Phys.org.

A kutatók 12 szabadtéri ketrecet használtak, ahol a méhek repcén és szamócán táplálkozhattak. A ketrecek felében a repcét klotianidinnal kezelték. A növényvédő szernek kitett rovaroknak több időre volt szüksége, hogy ugyanannyi repcevirágot meglátogassanak, mint a kontroll csoport tagjainak. Amikor később a tudósok megmérték a megtermett szamócákat, újabb felfedezést tettek. A klotianidinnak kitett méhek által megporzott termések kisebbek voltak.

"Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy a klotianidin negatív hatással van a vadon élő méhek táplálkozási sebességére, fejlődésére és szaporodására. A mi eredményeink alapján pedig ezen felül rontja a méhek megporzási hatékonyságát a szamócák esetében." - mondta Hebertsson.

A tudós azonban azt is hangsúlyozta, hogy egy igencsak egyedi kísérlet alapján még nem szabad általános következtetéseket levonni, hiszen nem vizsgáltak semmilyen más tényezőt a szamóca esetében, ami a kisebb termést okozhatta.

2018-ban az EU betiltotta két neonikotinoid használatát szabadföldi kultúrákban: az egyik a klotianidin, a másik pedig tiametoxam. Utóbbinál egy kutatócsoport kimutatta, hogy megzavarhatja az almafák poszméhek általi beporzását. Annak ellenére, hogy ezeket a szereket már nem lehet alkalmazni, Herbertsson úgy gondolja, hogy a kutatási eredmények fontosak, mivel rámutatnak az egyes növényvédő szerek jóval összetettebb hatására, mint ahogy azt korábban gondolták.

"Bár a klotianidint mára betiltották, részben más, a rovarok idegrendszerére hasonló módon ható anyagok léptek a helyébe. Ezért rendkívül fontos, hogy folytassuk ezt a kutatást, és megvizsgáljuk, hogyan hatnak ezek az anyagok a méhek viselkedésére és a beporzásra"

- zárja Lina Herbertsson.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban. Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiség hullott, ami a talajok őszi feltöltődéséhez jelentősen hozzájárult. Őszi vetésű szántóföldi növényeink számára is kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett állapotban várhatják a telet.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.