Back to top

Összefüggés lehet a memóriavesztés és a feldolgozott élelmiszerek között

Egy tanulmány során magas finomított szénhidráttartalmú étellel etettek fiatal és idősebb patkányokat, majd utóbbiak csoportja mindössze négy hét leforgása alatt riasztó tüneteket mutatott.

Egy 2021-ben megjelent tanulmány során az Ohiói Állami Egyetem kutatói patkányok két csoportját - egy fiatal és egy idősebb csoportot - etettek magas finomított szénhidráttartalmú étrenddel, amilyenek a magasan feldolgozott élelmiszerekben is találhatók. (Gondoljunk csak a burgonyachipszre, a fagyasztott pizzára, a tartósítószerekkel terhelt csemegehúsokra.) A vizsgálat során mindössze négy hét alatt az idősebb patkányok megbuktak a kognitív teszteken.

Nem emlékeztek olyan helyekre, ahol éppen jártak, és nem mutattak félelmet, amikor a közelgő veszély jeleivel szembesültek.

Ugyanakkor a fiatalabb patkányok, akik a feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrendet fogyasztották, nem mutattak memóriavesztést vagy nem megfelelő reakciókat, akárcsak a fiatal és idős kontrollcsoport sem, akik a szokásos étrendjüket kapták, amely fehérjék, összetett szénhidrátok és zsírok egészséges keverékéből állt.

Riasztó eredmények

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása jelentős és hirtelen memóriadeficitet okozhat" - mondta a tanulmány vezetőszerzője, Ruth Barrientos az egyetem közleményében. Négy hét hihetetlenül rövid időnek tűnik ahhoz, hogy ilyen drasztikus hatásokat tapasztaljunk, Barrientos, az Ohio Állami Egyetem Viselkedésgyógyászati Kutatóintézetének kutatója hozzátette, hogy „az a tény, hogy ilyen gyorsan látjuk ezeket a hatásokat, egy kicsit riasztó". Mi történik ezeknek a patkányoknak az agyában, hogy elfelejtik, hol jártak, és nem reagálnak a veszélyre?

A probléma a hippokampuszban rejlik, amely óriási szerepet játszik a tanulásban és az emlékezetben, valamint az amigdalában, amely az érzelmeket szabályozza.

A kutatók megállapították, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag étrend gyulladásos választ váltott ki az idősebb patkányok agyának ezen régióiban. A gyulladás hatására elfelejtették, hogy nemrég egy ismeretlen helyen tartózkodtak, ami a hippokampusz problémáira utal, és nem reagáltak a veszélyjelzésekre, ami az amigdala károsodására mutat.

Van okunk a reményre

Barrientos hangsúlyozta, hogy a tanulmány eredményei jelentősebb következményekkel járnak az idősek számára. "Az idősödő népességben a gyors memóriacsökkenés nagyobb valószínűséggel fejlődik át neurodegeneratív betegséggé, például Alzheimer-kórrá". Mielőtt azonban a kamránk felé vennénk az irányt, hogy minden feldolgozott élelmiszert kidobjunk, amit csak találunk, van okunk a reményre.

Idősebb patkányok egy másik csoportját DHA-kiegészítőkkel együtt etették a gyorsételekkel, és ebben a csoportban a gyulladásos neurológiai reakciók és a memóriavesztés jelei egyáltalán nem jelentkeztek.

A DHA-pótlás a válasz?

A dokozahexaénsav vagy DHA egy omega-3 zsírsav, amely, például a tonhalban és a lazacban található. Régóta tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend jót tesz a szívnek, és még az öregedés jeleit is megelőzheti, de vajon a DHA-kiegészítők szedése engedélyt adhat-e arra is, hogy a kedvenc feldolgozott élelmiszerekeinket fogyasszuk anélkül, hogy félnünk kellene a gyulladás és a memóriavesztés kiváltásától? Barrientos szerint nem. Bár a DHA-kiegészítés ebben a konkrét vizsgálatban úgy tűnt, hogy védő hatást gyakorolt a patkányok agyára, azonban van néhány fenntartása.

Először is, a tudósok nem tudják pontosan, hogy a patkányok mennyi DHA-t fogyasztottak, mivel korlátlanul hozzáférhettek mind az ételhez, mind a DHA-kiegészítőkhöz.

Ez azt jelenti, hogy nem tudnak olyan konkrét DHA-dózist ajánlani, amely megelőzheti az agyi gyulladást.

Másodszor, a feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrenden lévő patkányok mindegyike "jelentős" mértékben hízott - az idősebb patkányok pedig "jelentősen többet", mint a fiatalabbak. És bár a súlygyarapodás nyilvánvalóan más, mint a demencia, de ha a plusz kilók nem izomépítésből, hanem egészségtelen ételek fogyasztásából származnak, az is egészségügyi problémát jelent.

Barrientos szerint a szellemi és fizikai egészség megőrzésének kulcsa, hogy távol tartjuk magunkat a magasan feldolgozott élelmiszerektől és a finomított szénhidrátoktól, melyeket egészséges opciókkal helyettesítsük, például almával vagy dióval.

Forrás: 
firstforwomen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.