0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Összefüggés lehet a memóriavesztés és a feldolgozott élelmiszerek között

Egy tanulmány során magas finomított szénhidráttartalmú étellel etettek fiatal és idősebb patkányokat, majd utóbbiak csoportja mindössze négy hét leforgása alatt riasztó tüneteket mutatott.

Egy 2021-ben megjelent tanulmány során az Ohiói Állami Egyetem kutatói patkányok két csoportját – egy fiatal és egy idősebb csoportot – etettek magas finomított szénhidráttartalmú étrenddel, amilyenek a magasan feldolgozott élelmiszerekben is találhatók. (Gondoljunk csak a burgonyachipszre, a fagyasztott pizzára, a tartósítószerekkel terhelt csemegehúsokra.) A vizsgálat során mindössze négy hét alatt az idősebb patkányok megbuktak a kognitív teszteken.

Nem emlékeztek olyan helyekre, ahol éppen jártak, és nem mutattak félelmet, amikor a közelgő veszély jeleivel szembesültek.

Ugyanakkor a fiatalabb patkányok, akik a feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrendet fogyasztották, nem mutattak memóriavesztést vagy nem megfelelő reakciókat, akárcsak a fiatal és idős kontrollcsoport sem, akik a szokásos étrendjüket kapták, amely fehérjék, összetett szénhidrátok és zsírok egészséges keverékéből állt.

Riasztó eredmények

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása jelentős és hirtelen memóriadeficitet okozhat” – mondta a tanulmány vezetőszerzője, Ruth Barrientos az egyetem közleményében. Négy hét hihetetlenül rövid időnek tűnik ahhoz, hogy ilyen drasztikus hatásokat tapasztaljunk, Barrientos, az Ohio Állami Egyetem Viselkedésgyógyászati Kutatóintézetének kutatója hozzátette, hogy „az a tény, hogy ilyen gyorsan látjuk ezeket a hatásokat, egy kicsit riasztó”. Mi történik ezeknek a patkányoknak az agyában, hogy elfelejtik, hol jártak, és nem reagálnak a veszélyre?

A probléma a hippokampuszban rejlik, amely óriási szerepet játszik a tanulásban és az emlékezetben, valamint az amigdalában, amely az érzelmeket szabályozza.

A kutatók megállapították, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag étrend gyulladásos választ váltott ki az idősebb patkányok agyának ezen régióiban. A gyulladás hatására elfelejtették, hogy nemrég egy ismeretlen helyen tartózkodtak, ami a hippokampusz problémáira utal, és nem reagáltak a veszélyjelzésekre, ami az amigdala károsodására mutat.

Van okunk a reményre

Barrientos hangsúlyozta, hogy a tanulmány eredményei jelentősebb következményekkel járnak az idősek számára. „Az idősödő népességben a gyors memóriacsökkenés nagyobb valószínűséggel fejlődik át neurodegeneratív betegséggé, például Alzheimer-kórrá”. Mielőtt azonban a kamránk felé vennénk az irányt, hogy minden feldolgozott élelmiszert kidobjunk, amit csak találunk, van okunk a reményre.

Idősebb patkányok egy másik csoportját DHA-kiegészítőkkel együtt etették a gyorsételekkel, és ebben a csoportban a gyulladásos neurológiai reakciók és a memóriavesztés jelei egyáltalán nem jelentkeztek.

A DHA-pótlás a válasz?

A dokozahexaénsav vagy DHA egy omega-3 zsírsav, amely, például a tonhalban és a lazacban található. Régóta tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend jót tesz a szívnek, és még az öregedés jeleit is megelőzheti, de vajon a DHA-kiegészítők szedése engedélyt adhat-e arra is, hogy a kedvenc feldolgozott élelmiszerekeinket fogyasszuk anélkül, hogy félnünk kellene a gyulladás és a memóriavesztés kiváltásától? Barrientos szerint nem. Bár a DHA-kiegészítés ebben a konkrét vizsgálatban úgy tűnt, hogy védő hatást gyakorolt a patkányok agyára, azonban van néhány fenntartása.

Először is, a tudósok nem tudják pontosan, hogy a patkányok mennyi DHA-t fogyasztottak, mivel korlátlanul hozzáférhettek mind az ételhez, mind a DHA-kiegészítőkhöz.

Ez azt jelenti, hogy nem tudnak olyan konkrét DHA-dózist ajánlani, amely megelőzheti az agyi gyulladást.

Másodszor, a feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrenden lévő patkányok mindegyike „jelentős” mértékben hízott – az idősebb patkányok pedig „jelentősen többet”, mint a fiatalabbak. És bár a súlygyarapodás nyilvánvalóan más, mint a demencia, de ha a plusz kilók nem izomépítésből, hanem egészségtelen ételek fogyasztásából származnak, az is egészségügyi problémát jelent.

Barrientos szerint a szellemi és fizikai egészség megőrzésének kulcsa, hogy távol tartjuk magunkat a magasan feldolgozott élelmiszerektől és a finomított szénhidrátoktól, melyeket egészséges opciókkal helyettesítsük, például almával vagy dióval.

Forrás: firstforwomen.com