0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 30.

A spirális orchidea

Az idei aszályos időjárás, ahogy bármilyen más növényfajnak, úgy az őszi füzértekercsnek sem kedvezett. Azokon a területeken, ahol korábban szép számmal jelen volt, most alig-alig találni belőlük. Öröm az ürömben, hogy a Duna menti síkon a természetvédelmi őrök olyan 200 töves állományra bukkantak, ahol korábban ez a növény nem volt ismert.

A kistermetű őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) az egyetlen ősszel virító orchideafélénk. Nyár végén, kora ősszel nyíló virágai jellegzetes spirálszerűen csavarodó szárán ülnek, feltéve, ha virágzik, mert ez évtől függően változhat. Ha az adott évben kedvezőtlenek számára az időjárási körülmények, még leveleket sem növeszt. Ráadásul a növény fejlődése lassú, már ahhoz is nyolc év szükséges, hogy föld feletti leveleket fejlesszen, és újabb három év, hogy virágozzon is.

Sok más orchideához hasonlóan, az őszi füzértekercs is gombákkal él szimbiózisban. Szüksége is van erre, hogy magja sikeresen kicsírázzon, ugyanis annak semmilyen tápanyagtartaléka nincs. A fiatal növény gyakorlatilag a gomba parazitája, vizet, ásványi és szerves anyagokat kap a gombamicéliumtól. A kifejlett növény is összefonódik a gombákkal, a hifák száma ősszel és télen a legnagyobb. Többféle gombával is képes gyökérkapcsoltságot létesíteni, köztük vannak olyanok, amelyek más orchideáknak is szimbiontái.

Vannak azonban csak rá jellemző gombanemzetségek is, mint a tömlősgombák, de vannak olyanok is, amelyek megbetegítik a növény leveleit és a szárát. 

Nem könnyű megtalálni ezt az aprócska, mindössze 6-20 cm hosszúságú szürkészöld növényt, mert könnyen beleolvad környezetébe, és még virágainak a színe sem feltűnő.

Ha azonban a figyelmes túrázó megleli, láthatja a növény kecsességét, amit néha édes illat leng körül. A tekeredő száron ülő parányi virágok olyanok, mintha kristálycukorba mártották volna őket. Magyarországon elsősorban a Dunántúl dombságain fordul elő, Zalában viszonylag gyakori, illetve a Duna-Tisza közéről ismert még néhány élőhelye. Főként a szikes pusztákba ékelődött löszhátak növénye, de egyéb száraz gyepeken is előfordulhat. Ha a túrázók ebben a régióban szeretnének felkeresni őszi füzértekercs állományokat, akkor főként a Harta–Akasztó–Dunatetétlen térségében, Apajon, Csengődön, Pálmonostorán és Szakmáron érdemes keresgélni, de néhány tőnyi állomány látható Kiskőrösön is.

Eredetileg vélhetően mediterrán faj volt, több ezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság és az erdőirtások elterjedésével telepedett meg az újonnan létrejövő réteken, legelőkön. A faj hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu