Back to top

Szüret előtt kórokozóhelyzet van – növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik. A normalizálódóban lévő talajnedvesség-tartalom a gyomosodásnak is újra jó feltételeket teremtett.

Szeptember közepére az időjárás kora őszi arcát mutatja. A nappali maximumhőmérséklet általában 20-25 °C körül alakul, de derült éjszakán akár 10 fok alá is csökkenhet. A nagy hőmérsékleti különbség miatt erős a harmatképződés, ami elősegíti a termés megfelelő színeződését. A változó felhőzetből időnként záporok alakulnak ki. Az elfogadható talajnedvesség-tartalom miatt a megművelt területeken erős gyomosodási hullám indult el, főként T1-T2 életformájú gyomnövényekkel. A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik.

Az alma betakarítása már zajlik, az almamoly és az almalevél-aknázómoly rajzása befejeződött.

A kártevők korábbi rágásnyomai és a szélverés okozta sebeken helyenként erős a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés, de más tárolási betegségek is előfordulnak a terméseken. Védekezésre már csak a téli almafajtákban van lehetőség.

A korábbi esők miatt szokatlanul sok a gnomóniától megbetegedett diólevél és -termés
A korábbi esők miatt szokatlanul sok a gnomóniától megbetegedett diólevél és -termés
A csonthéjas gyümölcsű fák esetében a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly sem rajzik már, sok a moníliás gyümölcs a fákon és a fák alatt. A darazsak és a hangyák aktivitása a melegebb nappali órákban továbbra sem csökken. A sztigminával és blumeriellával fertőzött levelek hullása miatt egyes fajtákon erősödött a lombhullás, ami nem kedvez a jövő évi rügydifferenciálódásnak.

A dióültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása minimális mértékűre esett vissza, így már kevésbé veszélyezteti az idei diótermést. A korábbi esők miatt viszont szokatlanul sok a gnomóniától és baktériumos fertőzéstől megbetegedett levél és termés, zömmel még a fákon, de egy részük már a fa alatt. Érzékenyebb fajtákon a termés 30-40%-a is foltos lett.

Szőlőben a jelenlegi időjárás kedvez a szürkepenészes rothadás erőteljes terjedésének, ezért

indokolt gyorsítani a beérett fajták szüretelését, másutt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel védekezhetünk a betegség ellen.

A peronoszpórás fertőzés a hőmérséklet csökkenése miatt lelassult, de a fiatal levelek fogékonysága még most is magas; a lisztharmatos lombozaton és hajtásokon a beérett áttelelő szaporítóképletek (kazmotéciumok) aránya már elérte a 65%-ot.

A csapadékosabb, de kissé hűvösebb időjárás ellenére a kertekben károsító csupaszcsiga-fajok aktivitása nem csökkent, inkább emelkedett. Kedvenc növényeiken a lombkárosítás most sokszorosa a nyári időszakhoz képest.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása minimálisra csökkent az utóbbi napokban, már csak elszórtan repül a feromoncsapdákba. A kikelt hernyók viszont a bokrokban már hámozgatják a leveleket.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.