0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szüret előtt kórokozóhelyzet van – növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik. A normalizálódóban lévő talajnedvesség-tartalom a gyomosodásnak is újra jó feltételeket teremtett.

Szeptember közepére az időjárás kora őszi arcát mutatja. A nappali maximumhőmérséklet általában 20-25 °C körül alakul, de derült éjszakán akár 10 fok alá is csökkenhet. A nagy hőmérsékleti különbség miatt erős a harmatképződés, ami elősegíti a termés megfelelő színeződését. A változó felhőzetből időnként záporok alakulnak ki. Az elfogadható talajnedvesség-tartalom miatt a megművelt területeken erős gyomosodási hullám indult el, főként T1-T2 életformájú gyomnövényekkel. A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik.

Az alma betakarítása már zajlik, az almamoly és az almalevél-aknázómoly rajzása befejeződött.

A kártevők korábbi rágásnyomai és a szélverés okozta sebeken helyenként erős a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés, de más tárolási betegségek is előfordulnak a terméseken. Védekezésre már csak a téli almafajtákban van lehetőség.

A csonthéjas gyümölcsű fák esetében a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly sem rajzik már, sok a moníliás gyümölcs a fákon és a fák alatt. A darazsak és a hangyák aktivitása a melegebb nappali órákban továbbra sem csökken. A sztigminával és blumeriellával fertőzött levelek hullása miatt egyes fajtákon erősödött a lombhullás, ami nem kedvez a jövő évi rügydifferenciálódásnak.

A dióültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása minimális mértékűre esett vissza, így már kevésbé veszélyezteti az idei diótermést. A korábbi esők miatt viszont szokatlanul sok a gnomóniától és baktériumos fertőzéstől megbetegedett levél és termés, zömmel még a fákon, de egy részük már a fa alatt. Érzékenyebb fajtákon a termés 30-40%-a is foltos lett.

Szőlőben a jelenlegi időjárás kedvez a szürkepenészes rothadás erőteljes terjedésének, ezért

indokolt gyorsítani a beérett fajták szüretelését, másutt pedig csak rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű készítményekkel védekezhetünk a betegség ellen.

A peronoszpórás fertőzés a hőmérséklet csökkenése miatt lelassult, de a fiatal levelek fogékonysága még most is magas; a lisztharmatos lombozaton és hajtásokon a beérett áttelelő szaporítóképletek (kazmotéciumok) aránya már elérte a 65%-ot.

A csapadékosabb, de kissé hűvösebb időjárás ellenére a kertekben károsító csupaszcsiga-fajok aktivitása nem csökkent, inkább emelkedett. Kedvenc növényeiken a lombkárosítás most sokszorosa a nyári időszakhoz képest.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása minimálisra csökkent az utóbbi napokban, már csak elszórtan repül a feromoncsapdákba. A kikelt hernyók viszont a bokrokban már hámozgatják a leveleket.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet