Back to top

Élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat - II. Vidékfejlesztési Konferencia:

Trendfordító időket él a világ! Olyan kihívásokkal néz szembe az emberiség, amelyek korábban csak fenyegetést jelentettek.

A természeti kockázatoknak egyre inkább kitett agrárium, a klímaváltozás, a humán válság, a járványok, az energiaválság és az orosz-ukrán háború összetetten, egymást erősítve vagy egymással ok-okozati kapcsolatban állva hatnak a világ mezőgazdasági termelésére és élelmiszerpiacaira. Ebben a környezetben az élelmiszergazdaság stratégiai jelentősége egyre inkább növekszik.

 

A témáról 2022. szeptember 30-án, pénteken 11.30 órakor

a KÁN Egyetemi Napok keretében interaktív

II. Vidékfejlesztési Konferencia:

"Élelmiszergazdaság, mint stratégiai ágazat"

kerekasztal-beszélgetést tartunk.

 

Helyszín:

KÁN Egyetemi Napok - MATE Udvar

(MATE Kaposvári Campus, Pannon Lovasakadémia, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.)

 

Résztvevők:

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Gyuricza Csaba rektor, MATE

Egyed Linda ügyvezető igazgató, Fino-Food Kft.

Antal Gábor vezérigazgató, Hód-Mezőgazda Zrt.

Benedek Fülöp igazgatósági elnök, Nagisz Zrt.

 

Vitaindító előadás:

Kapronczai István agrárszakértő

Milyen meghatározó és reális stratégiai célok tűzhetők a magyar élelmiszergazdaság elé?

Milyen garanciákat vállal az agrárpolitika a Kormány által biztosított rendkívül magas, 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás hatékony felhasználására?

Mely elemeket kell megtartani és melyeken változtatni a földbirtok-politikában?

Kialakítható-e az integrált vízgazdálkodás egységes intézményi és szabályozási rendszere?

Miként biztosítható a tudomány eredményeinek agrárgazdaságba történő integrálása?

Moderátor:

Török Zoltán pályázati szakértő, ügyvezető, Agrárközösség

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Kérjük, IDE kattintva regisztráljon 2022. szeptember 28-ig.

 

Kérjük, ne mulassza el a regisztrációt, mert a KÁN Egyetemi Napok belépőjét a visszaigazolással juttatjuk el Önhöz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.