Back to top

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

A program keretében jelent meg a Green City a zöldebb, egészséges városokért című kiadvány, melyet a Hungarogreen kiállításon mutatott be a szakmaközi szervezet.

Európa Zöld Városa díj

Hazánk települései másodszor vesznek részt abban a versenyben, mely az ország „zöld városát” díjazza. A versenyt kiírók a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásainak létrejöttét szerették volna ösztönözni a településeken. A Több zöld várost Európának elnevezésű kampány 2020-ban kezdődött.

A Magyarország Zöld Városa verseny nem titkolt célja, hogy a települések vezetőinek, a döntéshozóknak, beruházóknak is felhívja a figyelmét a zöldfelület-fejlesztés fontosságára, hisz elsősorban ez szükséges az élhetőbb környezet megteremtéséhez a folyamatosan változó éghajlati körülmények között.

Olyan projektek számára nyílt meg ezáltal a bemutatkozás lehetősége, melyek az elmúlt öt évben valósultak meg. A versenyben a pályázónak a finanszírozót tekintik, aki biztosította a zöldfelület létrejöttét. A győztes képviseli Magyarországot a díj nemzetközi versenyében.

A Magyarország Zöld Városa díjat 2022-ben Budapest 13. kerületének önkormányzata kapta a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért
A Magyarország Zöld Városa díjat 2022-ben Budapest 13. kerületének önkormányzata kapta a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért

A háromtagú szakmai zsűri a pályázatokat nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte és választotta ki a győztest. Vizsgálták az új zöldfelület növényzetének minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez, értékelték az éghajlatra és a környezetre gyakorolt hatást (vízgazdálkodás, hőmérsékletszabályozás, zaj- és károsanyag-szű­rés), a különleges, egyedi anyagok jelenlétét, és azt, hogy mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, milyen hatása van a helyi gazdaságra és mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez. A bizottság tagjai Rónai Gergely, a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke, aki a nemzetközi zsűriben is részt vesz majd, Fekete Albert, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének igazgatója, valamint Szabó József, a Green Mérnök Kft. ügyvezetője voltak.

A pályázók közül a zsűri Budapest 13. kerületének önkormányzatát nevezte meg győztesként a tavaly átadott Vizafogó park létrehozásáért.

A terv az Objekt Tájépítész Iroda Kft. munkája. A zsűri bírálatában kiemelte, hogy a park követendő példát mutat a növényzet sokfélesége terén, valamint a felhasznált termékek és anyagok összhangja is mintaként szolgál. A tervezők figyelembe vették a lakosság körében előzetesen felmért, a parkkal szemben támasztott igényeket.

Második helyezett lett Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója, melyet a település önkormányzata finanszírozott. Harmadik helyen végzett a Nyíregyháza-Sóstó gyógyfürdő területén az elmúlt öt évben végzett a zöldfelületi rekonstrukció, melyet Nyíregyháza önkormányzata finanszírozott. A díjakat a Hungarogreen kertészeti szakkiállításon adták át.

Kiváló árudák

A Kiváló Áruda díj küldetése, hogy minőségi szintet állítson fel a kertészeti árudáknak. A pályázat célja megkülönböztető minőségi védjegy kibocsátása, amely a vásárlókat tájékoztatja az árukészlet, az áruda és a dolgozók szakmai felkészültségének kiváló színvonaláról.

Szavatolja, hogy a Kiváló Áruda védjeggyel bíró árudák megfelelnek az elvárt kitűnő színvonalnak.

Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke a díjátadáskor azt emelte ki, hogy a kertészeti árudák azok a végpontok, ahol a vásárlók a termékekkel találkoznak. Ha az árudai dolgozók nem végzik jól a munkájukat, a termelő hiába nevelt minőségi árut, az nem jut el a végfelhasználóhoz, és csökkenni fog a kereslete. Azt is hozzátette, hogy sokan csak feltöltődni mennek, akár családdal együtt az árudákba, kertészeti üzletekbe, ezért kiemelt cél, hogy a vásárlókat a lehető legjobb körülmények között szolgálják ki.

A díjazottaknak a négyfős zsűri által meghatározott pontrendszeren belül kellett adott szintet elérniük. Idén kilenc áruda érdemelte ki ezt a rangos elismerést, és értékes nyereménnyel is gazdagodtak a szponzoroknak köszönhetően.

A védjegy idei birtokosai az Alsótekeresi Faiskola enyingi árudája, az Euro-Tux Kft. által működtetett ceglédi Oázis kertészet, a mosonmagyaróvári Dzsungelország Kft., a gödöllői Pálmaház Kertészet, a KEFAG Zrt. kecskeméti Juniperus Parkerdészete, a Kaszker 07 Kft. esztergomi kertészeti árudája, a kápolnásnyéki Sarkadi és Társa Kertészet, a gödi Virágzó Dunakanyar Kertészet, valamint az ócsai Micikert Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.