Back to top

A tanulni, változni és együttműködni képes gazdáké a jövő

A gazdatársadalom csak együttes erővel tudja biztosítani családja, és az évszázadok óta itt élő és termelő, gazdálkodó magyarság egészének boldogulását, mondta Nagy István agrárminiszter a XI. Marosszéki Gazdanapon, a székelyföldi Mezőpaniton.

A tárcavezető rámutatott, az elmúlt évszázadokban többször is bebizonyosodott már, hogy a nehéz helyzetekből a tanulni, változni és együttműködni képes gazdák tudtak győztesen kikerülni. Ez az a közös út, amelyen együtt kell haladni, amelyen együtt tudnak a legmesszebb elérni. Amiben a gazdák egyetértenek, az a miniszter álláspontja. Minél több gazda összeadja az erejét, gondolatait, szándékait, annál messzebbre tudunk jutni ezen az úton, hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány nemzetpolitikájának célkitűzése a külhoni magyarság szülőföldön való gyarapodásának és boldogulásának elősegítése.

Ezzel összhangban indította el az Agrárminisztérium a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, ami immár négy éve működik és segíti a gazdákat szerte a régióban.

Jelenleg 112 külhoni falugazdász-szaktanácsadó alkalmazását tudják biztosítani. A 2022-ben, az Agrárminisztérium által kihirdetett Schams Ferenc Terv célja, hogy a Kárpát-medencei történelmi borvidékek ismét visszanyerjék régi fényüket, hírnevüket.

Nagy István üdvözölte, hogy Székelyföldön egyre több termelői együttműködés jön létre és működik sikerrel. Leszögezte, a jövő útja a termelői együttműködések kialakítása: egyfelől összeszervezi az egyéni termelői kapacitásokat, másfelől pedig a piacon is képes megfelelő alkuerőt felmutatni. A miniszter megköszönte a gazdák munkáját és felajánlását, amellyel hozzájárultak a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem és Székely Szívek Tarisznyája programokhoz.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

A magyar állattenyésztés a magyar kultúra része

Több, az állattenyésztőket kedvezően érintő kormányzati intézkedést, illetve tervet is bejelentett Nagy István agrárminiszter szeptember 29-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, ahol második alkalommal rendezték meg az Állattenyésztők Napját a KÁN Egyetemi Napok keretében.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.