Back to top

Amit tilos használni, azt exportálni sem lesz szabad

Németországban arra készülnek, hogy megtiltsák bizonyos, náluk nem engedélyezett növényvédő szerek exportját; a jogszabálytervezet várhatóan az év végéig elkészül. Persze kritikusai is vannak.

A napokban jelent meg a szövetségi agrárminisztérium, a BMEL közleménye, mely szerint

olyan növényvédő szerekről van szó, amelyeket Németországban gyártanak, de az EU-ban egészségkárosító voltuk miatt nem engedélyezett a használatuk.

A közlemény hangsúlyozza, hogy ezzel egyfelől nagy lépést tesz Németország a globális dél kistermelőinek védelme érdekében, másfelől pedig saját mezőgazdaságának is segít fair versenyfeltételeket teremteni.

Cem Özdemir szövetségi agrárminiszter szerint

nem mehet tovább, hogy figyelmen kívül hagyjuk más földrészek lakóinak egészséghez való jogát, és olyan növényvédő szereket exportálunk, amelyeknek nálunk azok egészségkárosító volta miatt vonták vissza az engedélyét.

Az intézkedés hasznos mellékhatásának nevezte, hogy így egy kicsivel tisztességesebb versenyben kell helytállniuk a hazai gazdálkodóknak a globális piacon. Emlékeztetett, hogy már a koalíciós szerződésben is megállapodtak egy ilyen intézkedésről Franciaország és Svájc példáját követve (Németországban egy éve voltak a parlamenti választások, és az év végén állt össze a koalíció), és további cél, hogy Franciaország támogatásával EU-szinten is sikerüljön napirendre tűzni egy hasonló intézkedést.

A BMEL közleménye szerint Németország 2021-ben összesen

53 020 tonna növényvédőszer-hatóanyagot exportált, amiből 8525 tonnát tettek ki az EU-ban valami miatt nem engedélyezett hatóanyagok.

Ezek közül kb. 160-féle hatóanyag engedély-visszavonásának hátterében volt szó potenciális egészségkárosító hatásról.

A jogszabálytervezettel szembeni kritikákat az agrarheute.com portál véleménycikke foglalta össze, arra fókuszálva, hogy a szóban forgó déli országok nem feltétlenül kérnek Németország ilyen jellegű „gyámkodásából”, illetve hogy a globális növényvédőszer-piac háromnegyedét a szabadalommal már nem védett szerek teszik ki, amelyek legtöbbjét Indiában és Kínában gyártják, és onnan látják el a világot. Az innovatív növényvédőszer-gyártókat egy kézen meg lehet számolni, és ha nem exportálhatnak Németországból, akkor majd másik leányvállalatuktól fognak, írják. (Illetve arra is kitér a kritikus cikk, hogy egy-egy hatóanyagot nem feltétlenül annak egészségkárosító volta miatt nem engedélyeznek valamely térségben, hanem például azért, mert ott nem fordulnak elő bizonyos károsítók, illetve nem termesztenek bizonyos növénykultúrákat, de ebben az esetben ez az érvelés kicsi félreviszi a fókuszt, hiszen egyértelműen az egészségkárosító voltuk miatt visszavont hatóanyagokról van szó az agrárminisztériumi tervezetben.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.