Back to top

A paradicsom magjának olaja: selejtből is lehet kincs

Aki készített már paradicsomlevet vagy paradicsommártást, jól tudja, hogy ezekben a magok, és a héj finoman szólva zavaróak tudnak lenni, és a selymes állag elérése érdekében ezektől érdemes megszabadulni. Tehát befőzéskor még háztartási keretek között is jókora kupac hulladék gyűlik össze, képzeljük csak el, mekkora lehet ez egy feldolgozóüzemben.

A paradicsom feldolgozásának melléktermékei (a mag és a héj) valamikor csak selejtnek számító részek voltak, mára azonban már nagy becsben tartják őket, hiszen belőlük nyerhető ki a finom paradicsommagolaj, ami mellesleg kozmetikai célra is kiváló.

Bámulatos felfedezés

A paradicsommag 25% olajat tartalmaz, olyan fantasztikus fitonutriensekkel, mint a karotinoidok, lecitin, tokoferolok, terpének, fitoszterolok, ásványi anyagok.

Zsírsavösszetétele is figyelemre méltó: 54 % linolsavat, 22 % olajsavat, 14 % palmitinsavat, 6 % sztearinsavat és 2-3 % linolénsavat tartalmaz.

Viszonylag hosszan eltartható, ha sötét, hűvös helyen tartjuk, és nem szellőztetjük gyakran.

A paradicsom magja alapvetően melléktermék, de érdemes hasznosítani
A paradicsom magja alapvetően melléktermék, de érdemes hasznosítani
Fotó: Rimóczi Irén
Mivel bővelkedik az erős antioxidáns hatással rendelkező likopinban, ezért védő hatást fejt ki az oxidatív stressz, a májkárosodás, a daganatok kialakulása, valamint az idegrendszeri degeneráció ellen. Ez a vörös színű karotinoid, rokonaival, az alfa- és béta- karotinnal együtt harcol a kardiovaszkuláris rendszer épségéért és fokozza az immunrendszer hatékonyságát. E-vitamintartalma végett esélyes a kártékony szabad gyökök elleni küzdelemben, védi a sejteket, jótékonyan hat a kardiovaszkuláris és az immunrendszer egészségére. A fitoszterolok gátolják a koleszterin felszívódását a belekből és némiképp csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A lecitin a szervezet legtöbb funkcióját támogatja, részt vesz a sejtek felépítésében, tisztán tartja az erek falát, csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját, javítja a memóriát és fokozza a koncentrálóképességet.

A paradicsom rendkívül alak-, és színgazdag, az egyik legkedveltebb zöldségféle
A paradicsom rendkívül alak-, és színgazdag, az egyik legkedveltebb zöldségféle
Fotó: wikipedia
A bőrünkkel csodát tesz

Minden bőrtípusra alkalmas, még zsíros bőrre is tehetjük, mert segít kiegyensúlyozni és tisztítja a pórusokat. Képes áthatolni a hámrétegen, mélyen beszívódik, nem kelt zsíros érzetet a bőrön. Erősíti a bőr szerkezetét, táplálja, regenerálja, különösen puhává és selymes tapintásúvá varázsolja a bőrfelszínt. A sejtmembránokat alkotó omega-6 zsírsavtartalma révén helyreállítja a bőr védőrétegét, figyelemmel kíséri a sejtosztódás folyamatát, gondoskodik a szövetek rugalmasságának megőrzéséről.

Küzd a foltok és ráncok ellen, fokozza a kollagéntermelést. Támogatja a heges bőr helyreállítását és egyes bőrbetegségek esetében is hasznunkra válhat: javíthat a pattanásos, irritált, ekcémás, pikkelysömörös bőr állapotán valamint csökkenti a gyulladást.

A hajnak is áldás

Védi a bőrt és a hajat az UV sugarak okozta károsodástól és segíti a bőr napégés utáni felépülését. Puhává, fényessé, dúsabbá és könnyen kezelhetővé teszi a hajat. Serkenti a haj növekedését, segít megelőzni a hajhullást, megőrizni a haj nedvességtartalmát és természetes színét. Jótékony hatású a száraz, töredező hajra, korpás fejbőrre.

Szerencsésnek mondható, amikor egy korábban hasznavehetetlen dologról kiderül, hogy határozottan értékes tulajdonságokkal bír. A nemrégiben felfedezett paradicsommagról is bebizonyosodott, hogy jóval több potenciál rejlik benne, mint korábban képzeltük.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.