0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Lebegő napelemes technológia

Spanyolország, Alicante tartományban úszó napelemes rendszerek fejlesztését végzik. A modulos rendszer kialakítása okán ideális megoldásnak tűnik a halastavak számára, de akár a bányatavak, öntözővíz csatornák vízfelületének hasznosítására is.

A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. A hibrid rendszer lényege, hogy a napelemeket a termények fölé helyezik, ezáltal nem vész el a termőföld, ami azt jelenti, hogy a napenergia a hozamok befolyásolása nélkül termeszthető.

A kettős hasznosítás a vízfelületek esetén is alkalmazható megoldás.

A lebegő napelemes technológia számos előnnyel rendelkezik. Energiatermelésben 10-15%-os teljesítménynövekedés érhető el a hűtőhatásnak köszönhetően és a rendszer akár 85%-kal csökkenti a víz párolgását, javítja a vízminőséget az algák és a mikroorganizmusok számának csökkentésével. A modulos rendszer kialakítása okán ideális megoldásnak tűnik a halastavak számára, de akár a bányatavak vízfelületének hasznosítására is.

Naperőmű a csatorna felett

A földeket átszelő, betonágyas vagy fóliával bélelt öntöző csatorna nem kifejezetten esztétikus látvány.

Indiában a Narmada csatorna felett alkalmazták először a nyomvonalat részben befedő, állványokra telepített napelemeket.

A szokatlan elhelyezés tripla haszonnal járt: a legfontosabb, hogy csökkent a párolgási veszteség, mérések szerint a gazdaságok így akár negyedével több vizet használhattak fel. A víz hűtő hatásának eredményeként a napelemek több energiát termeltek. A harmadik előny a több kilométer hosszan kanyargó (11 MW teljesítményű) naperőműnek a vízi élővilágra gyakorolt pozitív hatása. A hűvösebb, bővebb vízben újfajta fauna és flóra jelent meg, ami a biodiverzitás gazdagodásával járt.

Forrás: Horizon