0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Robotpilótát vennék, de tud valaki segíteni, hogy melyik a legjobb, legpontosabb, leggazdaságosabb?

Az egyből szemet szúró árkülönbség mindenkiben kérdéseket vet fel, ugyanis van ~ 2 millióért és 7 millió forintért is robotpilóta rendszer! Az ingyenes jellel vagy fizetős RTK / hálózati RTK-val kommunikáló automata kormányzású rendszer a megfelelő? Könnyen átszerelhető vagy a kompakt kormánykerékcserés verzió az ár hatékonyabb?

Mit válasszak ezek alapján? El tudja ezt magyarázni valaki közérthetően?

IGEN! Egyértelmű, hogy aki automata kormányzású robotpilóta rendszert szeretne vásárolni, nincs könnyű helyzetben. Mostani cikkünkben nem foglalkozunk a gazdaságossági kérdésekkel, hogy akár 8-10-12% input anyagot lehet megtakarítani, ill., hogy a robotpilóta mennyire tehermentesíti a gépkezelőt, mennyire könnyíti meg a munkáját éjszaka, porban, nehéz domborzati viszonyokban. Most csak a robotpilóta választáson lesz a hangsúly.

2 millió Ft-ért robotpilóta rendszer vagy drágábbat vegyek? FJ Dynamics vs. LD-Agro

Idéntől forgalmazzuk az FJ Dynamics automata kormányzású robotpilóta rendszert, és elég sok telepítés is megtörtént már a gazdáknál. Ez egy kínai tömeggyártott robotpilóta, innen fakad a remek ára. Legfőbb előnye az árán kívül, hogy RTK előfizetéses, azaz +/- 2,5 cm pontos. Az FJ Dynamics robotpilóta egy kormánykerék cserés megoldás, a kormányrúdra kerül egy elektromosan mozgatott nagy nyomatékkal bíró automata kormánykerék.

Több 1.000 géptípussal kompatibilis mellyel az FJ Dynamics előnyt kovácsol a többi robotpilóta gyártóval szemben.

Jó pár darab felszerelt robotpilóta tapasztalatából elmondható, hogy felszereléséhez mindenképp szakember ajánlott. Érdemes előre leegyeztetni a kormányrúd pontos méretét, hogy ne a felszerelés folyamán derüljön ki, hogy átalakítót is szükséges esztergálni a felfogatáshoz. Az FJ Dynamics egy nem átszerelhető konstrukció, minden gépre külön szükséges a komplett rendszert megvenni. Ár-érték arányban a legjobb választás, jelenleg a legkeresettebb automata kormányzású robotpilóta rendszer!

Az országban az FJ Dynamics robotpilóta rendszer szerelésében egyedülálló szerviz és termék szakértelemmel rendelkező kollégáink mindig napra készek, képzettek, sőt, más forgalmazók készülékinek a meghibásodásával is bátran fordulhatnak hozzánk a gazdák.

Bővebben az FJ Dynamics robotpilóta rendszerről, ide kattintva olvashat!

Az LD-Agro robotpilóta rendszer az FJ Dynamics-al szemben egy kiforrott, több mint 10 éve általunk gyártott és forgalmazott hazai Magyar termék. Az ára igaz kb. a 1,5x-ese az FJ Dynamics áráénak, viszont telepítés és üzembe helyezésnél a telepítő kollégánk nem hagyja ott a traktort, míg az nem hozza a +/-2,5 cm-es pontosságot! Ehhez pedig számítógéppel kinyerhető LOG fileok vannak a segítségére melyből minden egyes megtett méternek, valós körülmények között, látszik a pontossága így az ígért pontosság és precíz minőség már az első robotpilóta használat során láthatóvá válik!

Ha már a magyar LD-Agro, akkor UniDrive vagy UniDrive Pro?

LD-Agro UniDrive

Ez egy könnyen átszerelhető megoldás 2. 3. traktorra. Mivel valószínűleg egy időben nem dolgozik minden traktor egyszerre, így csak arra érdemes feltenni a robotpilótát, ami épp használatban van.

Így egyetlen robotpilóta rendszert átszerelő készletek segítségével, 2-3 gépen is használhat.

Mivel az átszerelő készletek mindent tartalmaznak elég a központi vezérlő egységet, az elektromotort, az antennát és a terminált áttenni a másik gépre, az előre kialakított helyére. Így az átszerelése a robotpilótának 5 perc alatt megoldható!

Bővebben az LD-Agro UniDrive robotpilóta rendszerről, ide kattintva olvashat!

LD-Agro UniDrive Pro – az újdonság

A UniDrive robotpilótához képest, itt a komplett kormányt cseréljük. A 2021-ben bemutatkozó UniDrive Pro robotpilóta a kormánykerék cseréje, valamint a fejlett elektromotorja és egyedi megoldások miatt, sokkal nagyobb teljesítményű nyomaték leadására képes. A UniDrive-hoz képest a 3X nagyobb nyomaték a nehézkes kormányzású keleti traktorok kormánykerekét is gond nélkül elforgatja. Az óriási nyomaték a kormánykereket a két végállásba, 3 másodperc alatt tekeri át, így jóval direktebb és közvetlenebb kormányzást biztosít!

Az alacsonyabb kormány holtjáték pedig precízebb, pontosabb munkavégzést biztosít, mely akár a hidraulikus gyári robotpilóta rendszereket is megszégyeníti!

Több, mint 700 géppel kompatibilis robotpilóta, legyen az idősebb vagy fiatalabb esetleg egy új gép.
A rendszer úgy lett megtervezve, hogy a legprecízebb felhasználói élményt nyújtsa. Mindezt kevesebb meghibásodással és alacsonyabb karbantartási igények mellett.

Mind az LD-Agro UniDrive vagy a UniDrive Pro robotpilóta rendszer, a gyári beépített automata kormányzáshoz képest akár pontosabb munkát is tud végezni. Mindezt ár érték arányban verhetetlen áron, főleg egy gyári 7-9 millió forintos robotpilóta rendszerhez képest!

Bővebben az LD-Agro UniDrive Pro robotpilóta rendszerről, ide kattintva olvashat!

Ingyenes jel – Fizetős RTK jel

A bárki számára elérhető ingyenes műhold jelekkel (GPS, GLONASS, EGNOS) a robotpilóta rendszerinknél elérhető pontosság +/- 10 – 15cm között mozog sorcsatlakozásnál. Ez bőven elegendő földmunkákhoz, permetezéshez és műtrágyázáshoz. Tökéletes megoldás, ha nincs szükségünk az előfizetéses +/- 2,5cm pontosságra, vagy ha nem akarunk centiméter pontosan pont ugyanabban a nyomvonalban később (visszatérési pontosság) más munkafolyamatokat végezni.

Az RTK a Real-Time Kinematic rövidítése, egy olyan technika, amely fázismérésen alapuló távolság-meghatározást használ, és nagyságrendekkel pontosabb pozíciót biztosít.

A rendszer működéséhez egyrészt előfizetés szükséges egy szolgáltatónál az RTK korrekciós jelre. Másrészt a robotpilótának ezt a jelet vennie is kell, ami pedig a GSM mobil hálózaton keresztül történik. Azaz a robotpilóta rendszerbe épített GSM modembe egy adatforgalmas SIM kártyát szükséges tenni, bármely mobil szolgáltatótól és így a korrekciós jeleket a robotpilóta venni tudja. Ezáltal válik elérhetővé a földön a +/- 2,5cm-es RTK pontosság.

Kitől és milyen RTK jelet érdemes venni?

A precíz vetéshez, kultivátorozáshoz szükséges a +/-2,5cm pontos HÁLÓZATI RTK jel. Tudomásunk szerint, ilyet Magyarországon csak az országos GNSS Szolgáltató Központ korábbi nevén Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) szolgáltat. Ő tényleg garantálni tudja az egész ország területén, bárhol, a folyamatos +/- 2,5cm-es pontosságot! Ezt a jelet persze több viszonteladó is forgalmazza, különböző neveken és árakon.

Miért fontos ez? Ha nem hálózati RTK jelet használunk a robotpilótánál, hanem a legközelebbi bázisállomáshoz csatlakozik a rendszerünk, akár manuálisan, akár automatikusan, akkor ott nagy pontatlanságok lehetnek.

Távolodva ezektől a bázisállomásoktól, romlik a pontosság, minden 10km-en +/- 1cm-t. Azaz pl. ha 50km-re vagyunk a bázisállomástól akkor már csak +/- 7,5cm-es az elérhető legjobb pontosságunk!

Gondoljunk bele, a kicsit olcsóbb RTK jeleknél, ahol a bázisállomásokat pl. a gazdák vagy a nagyobb kereskedő cégek telephelyein az ott dolgozók üzemeltetnek, minden számítástechnikai és technológia ismeret nélkül, azok mennyire biztosan elérhetőek? Mert ha ezek kiesnek, akkor lehet, nem az 50km-re lévőre csatlakozik a rendszerünk, hanem máris 80-90km-re lévőre. És a robotpilótával dolgozó traktoros meg nem fogja érteni egyszer miért jó az automata kormányzás, egyszer meg legszívesebben kivágná a traktorból. Ha jelenleg nem pontos a munkavégzés, legyen az RTK jel bárkitől is vásárolva, érdemes jobban utána járni, valóban milyen RTK jelet is használtak eddig. Természetesen ezekben a kérdésekben is tudunk segíteni.

A robotpilóta rendszereinknél mi az LD-Agro RTK-NET-et biztosítjuk a gazdák számára, melyet a FÖMI-től vásárolunk, ezáltal bárhol és bármikor pontos HÁLÓZATI RTK jelet tudunk biztosítani!

Sőt! MultiSIM kártya is elérhető, mellyel az összes hazai és a külföldi mobilszolgáltató hálózatára tud csatlakozni, így garantálva, hogy mindig lesz hálózati lefedettség!

Ha az ön gazdaságában is elérkezett az idő automata kormányzású robotpilóta alkalmazására, akkor ne habozzon. Pontosítsa le már most igényeit termék szakértő kollégáinkkal, biztosítsa be a termék árát és a telepítés időpontját. 

Bővebben az RTK korrekciós jelről, ide kattintva olvashat!

*A cikkben tévedések, elírások jogát fenntartjuk. A feltüntetett információk kizárólag az Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft. által forgalmazott saját rendszerekre vonatkoznak. (x)

Forrás: Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.