Back to top

Tudományos eredmények közérthető köntösben

Az agráriumhoz köthető hazai kutatóintézetekben, tudományos műhelyekben, egyetemeken számos olyan eredmény születik, melyek megkönnyíthetik a gazdálkodók munkáját, hatékonyabbá, jövedelmezőbbé tehetik tevékenységüket.

Az agrárszaksajtó tudásátadásban betöltött szerepéről, a média felelősségéről is szó lesz a KÁN Egyetemi Napok keretében megrendezésre kerülő konferencián a MATE Kaposvári Campus Növénytermesztési-tudományok Intézete, valamint a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében.A rendezvényen elhangzó előadások után néhány PhD-hallgató lehetőséget kap doktori dolgozatának rövid ismertetésére. Előadásaikat független szakmai zsűri értékeli, és a legjobbak megjelentethetik kutatásaikról szóló szakcikküket a Kertészet és Szőlészet, illetve a Magyar Mezőgazdaság hetilapokban.

 

Tudományos eredmények közérthető köntösben

- az agrárszaklapok szerepe a tudásátadásban

konferencia

 

Időpont

2022. szeptember 29. 14:00 óra

 

Helyszíne

Rektori tanácsterem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus

 

Program

 

14:00-14:05 Üdvözlés, tájékoztatás Dr. Jócsák Ildikó egyetemi adjunktus, MATE

14:05-14:15 Rektori köszöntő Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor, MATE

14:15-14:25 A Kertészet és Szőlészet publikációinak szerepe a gyümölcstermesztők szaktanácsadásában
Dr. Nádosy Ferenc igazgató, Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, Cegléd

14:25-14:35 A tudománynépszerűsítés szerepe és jelentősége a növénytudományi kutatásokban
Prof. Dr. Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, MATE

14:35-14:45 Elfogadás vagy elutasítás – a média felelőssége a tudomány eredményeinek közvetítésében
Bárdos B. Edit főszerkesztő, Magyar Mezőgazdaság hetilap

14:45-14:55 Amire a kertészek kíváncsiak - gazdálkodásukat segítő ismeretek, tanácsok hiteles forrásból
Rimóczi Irén főszerkesztő, Kertészet és Szőlészet hetilap

 

14:55-15:45 PhD. Előadások

Binder Antal: Eltérő talajművelések hatása a kukorica fiatalkori növényegészségügyi állapotára, különös tekintettel fuzárium fertőzöttségére

Knolmajer Bence: Egy új helyben oltási módszer eredményes alkalmazása szőlőültetvények átoltására, ültetvénylétesítésre

Lukács Helga: Az őszi búza árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) fertőzésének nem-invazív vizsgálata biofoton emissziós módszerrel

Orsi-Gibicsár Szilvia: Az ázsiai márványospoloska paradicsom termésen okozott kártételének jellemzése CT képalkotással.

Tóth Ariel: A szemescirok (Sorghum bicolor) magyarországi termesztésének lehetőségei a klímaváltozás tükrében

 

15:45-15:50 Kávészünet

15:50-16:00 Eredményhirdetés

 

A rendezvény ingyenes de regisztrációhoz kötött!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.