Back to top

Tudományos eredmények közérthető köntösben

Az agráriumhoz köthető hazai kutatóintézetekben, tudományos műhelyekben, egyetemeken számos olyan eredmény születik, melyek megkönnyíthetik a gazdálkodók munkáját, hatékonyabbá, jövedelmezőbbé tehetik tevékenységüket.

Az agrárszaksajtó tudásátadásban betöltött szerepéről, a média felelősségéről is szó lesz a KÁN Egyetemi Napok keretében megrendezésre kerülő konferencián a MATE Kaposvári Campus Növénytermesztési-tudományok Intézete, valamint a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében.A rendezvényen elhangzó előadások után néhány PhD-hallgató lehetőséget kap doktori dolgozatának rövid ismertetésére. Előadásaikat független szakmai zsűri értékeli, és a legjobbak megjelentethetik kutatásaikról szóló szakcikküket a Kertészet és Szőlészet, illetve a Magyar Mezőgazdaság hetilapokban.

 

Tudományos eredmények közérthető köntösben

- az agrárszaklapok szerepe a tudásátadásban

konferencia

 

Időpont

2022. szeptember 29. 14:00 óra

 

Helyszíne

Rektori tanácsterem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus

 

Program

 

14:00-14:05 Üdvözlés, tájékoztatás Dr. Jócsák Ildikó egyetemi adjunktus, MATE

14:05-14:15 Rektori köszöntő Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor, MATE

14:15-14:25 A Kertészet és Szőlészet publikációinak szerepe a gyümölcstermesztők szaktanácsadásában
Dr. Nádosy Ferenc igazgató, Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, Cegléd

14:25-14:35 A tudománynépszerűsítés szerepe és jelentősége a növénytudományi kutatásokban
Prof. Dr. Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, MATE

14:35-14:45 Elfogadás vagy elutasítás – a média felelőssége a tudomány eredményeinek közvetítésében
Bárdos B. Edit főszerkesztő, Magyar Mezőgazdaság hetilap

14:45-14:55 Amire a kertészek kíváncsiak - gazdálkodásukat segítő ismeretek, tanácsok hiteles forrásból
Rimóczi Irén főszerkesztő, Kertészet és Szőlészet hetilap

 

14:55-15:45 PhD. Előadások

Binder Antal: Eltérő talajművelések hatása a kukorica fiatalkori növényegészségügyi állapotára, különös tekintettel fuzárium fertőzöttségére

Knolmajer Bence: Egy új helyben oltási módszer eredményes alkalmazása szőlőültetvények átoltására, ültetvénylétesítésre

Lukács Helga: Az őszi búza árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) fertőzésének nem-invazív vizsgálata biofoton emissziós módszerrel

Orsi-Gibicsár Szilvia: Az ázsiai márványospoloska paradicsom termésen okozott kártételének jellemzése CT képalkotással.

Tóth Ariel: A szemescirok (Sorghum bicolor) magyarországi termesztésének lehetőségei a klímaváltozás tükrében

 

15:45-15:50 Kávészünet

15:50-16:00 Eredményhirdetés

 

A rendezvény ingyenes de regisztrációhoz kötött!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import szója helyett lucernafehérje

A takarmánykeverékekben a szója szinte pótolhatatlanak tűnő fehérjeforrás, amely egyre drágább és a szállítása is akadozik. Dániában az ökológiai gazdálkodást folytató baromfitenyésztők a kihívásra egy magyaros megoldást fejlesztenek.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.

A kávé és a vesebetegség közötti kapcsolat egy genetikai variánstól függhet

A Torontói Egyetem és a Padovai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakori kávéfogyasztás és a veseműködési zavarok közötti összefüggés egy közös genetikai variáción múlik.