Back to top

A tunéziai függőkertek az aszálynak is ellenállnak - egyelőre

Az északnyugat-tunéziai dombok magasan fekvő részén a gazdák több ezer fügefát termesztenek egy egyedülálló teraszos rendszerben, amely reményeik szerint megvédi őket az egyre súlyosabb aszályoktól.

Illusztráció
Illusztráció
A Djebba El Olia függőkertjeit idén először tette próbára az időjárás, mivel az észak-afrikai országban az idei július volt a legmelegebb az 1950-es évek óta. Emiatt tovább súlyosbodott az aszály is, és Tunézia víztározóiban a szokásos mennyiségnek mindössze harmada gyűlt össze - írja a Phys.org.

A függőkertek vízellátását két, a hegységekben induló forrás biztosítja. A vizet a gyümölcsösökbe csatornák hálózata vezeti, amelyeket a növények aktuális vízigényének függvényében meghatározott időpontokban nyitnak és zárnak.

Fontos, hogy a termesztett növények sokfélesége egyrészt növeli a kert ellenállóképességét, másrészt biztosítja a kártevők elleni védelmet is, ellentétben a modern mezőgazdaságot uraló monokultúrákkal. Ez utóbbiak életben tartásához hatalmas mennyiségű növényvédő szerre van szükség.

"Fügét termesztünk, de más fákat is, például birset, olajbogyót és gránátalmát, és ezek alá sokféle zöldséget és hüvelyeseket ültetünk"

- mondta Farida Djebbi aktivista a kertben, miközben rovarok zümmögtek a kakukkfű, a menta és a rozmaring virágai között.

2020-ban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az "innovatív és rugalmas agrárerdészet" példájaként ismerte el a rendszert, és felvette a mindössze 67 "globálisan fontos mezőgazdasági örökségi rendszer" elit listájára.

A rendszer "képes volt alkalmazkodni és kihasználni a barátságtalan domborzati viszonyokat" - közölte az ENSZ-ügynökség. "A természetes geológiai képződmények és a kövek felhasználásával a helyi közösségek képesek voltak a tájat termékeny termőfölddé alakítani."

A FAO dicsérte a helyi növényfajták sokféleségét, amelyeket a térség gazdái termesztenek, valamint azt, hogy vadon termő növényeket használnak a potenciális kártevők elűzésére. Az állattartásból származó trágyával pótolják a talaj tápanyagtartalmát, illetve talajművelésre is a jószágok igavonó erejét használják.

Bár senki sem tudja pontosan, hogy a rendszer milyen régi, már az i. e. IX. században alapított karthágói civilizáció előtt is volt nyoma a területen emberi településeknek.

Ugyan a függőkertes rendszer már több generációt túlélt, az éghajlatváltozás miatt veszélyben van.

A 60 éves Tawfiq El Rajehi aktivista szerint a területet öntöző források vízhozama jelentősen csökkent, különösen az elmúlt két évben.

A korábbi évekkel ellentétben a környező hegycsúcsokat már nem borítja hó minden télen, és Djebba alsó részén sok fa levele sárgul és beteg.

Rajehi, a helyi iskola tanára szerint az éghajlatváltozás és az alacsony csapadékmennyiség mellett egy másik tényező is szerepet játszik: a gazdák igyekeznek piacképesebb növényeket termelni.

"Egyes gazdák a kevésbé vízigényes növények helyett inkább több fügét termesztenek, mert a füge az utóbbi években jövedelmezőbbé vált" - mondta. "Meg kell őriznünk a megfelelő egyensúlyt és a növények változatosságát."

A lakosok ennek ellenére azt mondják, hogy büszkék örökségükre.

Az 52 éves Lotfi El Zarmani gazdálkodó szerint

egyre nagyobb a kereslet a Djebbában termelt füge iránt, amely 2012-ben a mezőgazdasági minisztérium által védett eredetmegjelölést kapott – egyelőre ez az egyetlen tunéziai gyümölcs, amely megkapta ezt a védjegyet.

"Egyre nagyobb hírnevet szereznek, ráadásul az exportjuk is könnyebbé vált, ráadásul magasabb árat is hoznak" - mondta Zarmani, hozzátéve, hogy a legtöbb export az Perzsa-öbölbe vagy a szomszédos Líbiába megy.

"A füge több számunkra, mint gyümölcs. Mi itt születtünk a fügefák között, és együtt nőttünk fel velük, fiatal korunktól kezdve megtanuljuk, hogyan kell gondoskodni róluk" - mondta Rajehi lánya, az egyetemista Chaima.

Djebbi azon dolgozik, hogy rávegye a gazdákat arra, hogy a térségben betakarított termékeket hagyományos módszerekkel dolgozzák fel. Ő maga tíz másik nővel együtt egy olyan szövetkezetben dolgozik, amely vadvirágokból készít kivonatokat, fügét aszal, illetve füge- és eperfa lekvárt készít.

"Egyre népszerűbbek azok a termékek, melyeket anyáink és nagyanyáink receptjei szerint készítünk, mert olyan jó minőségűek" - mondta.

TUNISIA- Hanging gardens from Djebba El Olia

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.