Back to top

Édeskés gyökérzöldség a salátabakszakáll

Egész télen folyamatosan szedhetjük a feketegyökérhez hasonlító, könnyen termeszthető salátabakszakáll gyökereit. A kevéssé ismert kétéves zöldségnövény hajtása és virága is fogyasztható. A fehér húsú, roppanó, édeskés gyökerek sokféleképp elkészíthetők, de nyersen is elrágcsálhatjuk azokat.

Magányos, lila fészkesvirágzata van
Magányos, lila fészkesvirágzata van
Fotó: Pixabay
A feketegyökér rokona a salátabakszakáll, (Tragopogon porrifolius), ugyancsak fészkesvirágzatú, de vonzó lila virágokat hozó növény.

Dísznövényként vagy rovarbarát kertbe is ültethetjük, mert tavasztól őszig virágzik, és a hajtása, virága is ehető.

Nagy, pitypangszerű fejet alkotnak a kaszattermései, amikkel elveti magát, tehát elég egyszer beszerezni a magjait. Elsősorban a gyökerét fogyasztják, ami a feketegyökérére hasonlít, csak fehér, és édesebb, mint az.

Bár Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos, sokfelé elterjedt a világon. Olaszországban és Franciaországban kezdték termeszteni a 16. században, Angliában pedig osztriganövénynek nevezik, mert a gyökér íze az osztrigára emlékezteti a briteket. A Tragopogon nemzetség 150 fajából három él Magyarországon, a közönséges, a nagy és a homoki bakszakáll.

A salátabakszakáll teljesen télálló, de melegigényes, napos, védett fekvésbe ültessük.

Repítőszőrös kaszattermései hatalmas bóbitát alkotnak
Repítőszőrös kaszattermései hatalmas bóbitát alkotnak
Fotó: Pixabay
Nagy termetű növény, magassága eléri az egy métert, viszont a szára kevéssé ágazik el, és levelei is keskeny szálasak. így 3 cm tőtávolságra és 45-60 cm sortávolságra vethetjük március-áprilisban. A talajra nem különösebben igényes, kötöttebb talajon is szépen fejlődik, de akkor képez szép gyökereket, ha mélyen meglazított, jó szerkezetű földbe kerül. A vetésmélység 2 cm. A kelés 8-10 nap múlva várható, a kifejlődött magoncokat ritkítsuk 10 cm-re. Később nem igényel sok ápolást: elegendő gyomlálni és öntözni, de nem viseli el a túl sok vizet, erre kötött talajnál figyeljünk.

Október végétől szedhetjük a 2 cm vastag, 15-30 cm hosszú gyökereket. Egész télen a földben maradhat, még javul is az íze a fagy hatására.

Óvatosan, ásóvillával lazítsuk meg körülötte a földet és úgy emeljük ki a gyökereket. A második évben, virágzás után viszont már elfásodnak és élvezhetetlenné válnak a gyökerek.

Édeskés gyökere sokféleképp elkészíthető
Édeskés gyökere sokféleképp elkészíthető
Fotó: Pixabay

A bakszakállt hűvös, szellős helyen 2-3 hónapig tárolhatjuk.

Az egész növény, így a gyökér is tejnedvet tartalmaz, ezért hámozás után azonnal citromos vízbe kell meríteni, és váltott vízben, kevés szódabikarbónával javasolt megfőzni. Pürének (önmagában vagy burgonyával együtt), levesnek, köretnek alkalmas. Pirítva halételekhez ajánlják. Fiatal gyökere nyersen is fogyasztható, csakúgy mint a virágzó szár, ami a spárgához hasonlítható. Virágát pedig salátákba tehetjük.

Fogyasztása kedvezően hat a májra és az epehólyagra, enyhe hashajtó és vízhajtó.

Forrás: 
magyar mezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.