Back to top

Elfogyott a mustár a francia boltokból

Arra buzdítják a francia növénytermesztőket, hogy növeljék a mustármag-termelésüket, miután az ország szupermarketjei kifogytak belőle – adta hírül az euronews.com.

Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Fotó: pixabay
Az aszály következtében Kanadában – amely a magvak egyik fő szállítója – körülbelül felére csökkent a tavalyi termés. Ez pedig azt eredményezte, hogy a mustár szerelmesei nehezen találnak egy üveget a francia szupermarketek polcain.

Fabrice Genin, a Burgundi Mustármag-termelők Szövetségének (APGMB) elnöke szerint a kanadai problémák újjáélesztették az ágazat jelentőségét a francia régióban.

A szervezet júniusban felhívást tett közzé a helyi termelők számára, hogy a vetőmagok termesztésére szánt

területet a 2022-es 4000 hektárról jövőre 10 000-re növeljék, és tonnánként 2000 eurót ajánlottak számukra 2023-ra a tavalyi 900 euróval szemben.

"A hiány keresletnövekedést és áremelkedést is generált, ami lehetővé tette számunkra, hogy motiváljunk néhány gazdát ennek a vetőmagnak a vetésére, mert ez nem könnyű" - mondta Luc Vandermaesen, a burgundi mustárszövetség ügyvezető igazgatója. A mustármagot nehéz termeszteni, és néha nagy kitartást igényel, voltak rossz éveink."

A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
Fotó: Wikipédia
Botanikailag a magjukért termesztett mustárfajok két növénynemzetségbe tartoznak, a Sinapis és a Brassica nemzetségekbe. Mindkét nemzetség a káposztafélék, vagy más néven Brassicaceae családjába tartozik. A Sinapis nemzetségből a fehér (más néven angol mustárt) (Sinapis alba), a Brassica nemzetségből a fekete (más néven francia mustárt) (Brassica nigra) és a szareptai mustárt (Brassica x juncea) termesztik.

A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.

A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
Fotó: pixabay
Az itthoni klíma tökéletesen megfelel a növény termesztésének. Magyarországon az 1990-es évekig 35 000 hektáron termeltek mustárt, ami mostanra 3-5 000 hektárra csökkent, az egykori 15 000 tonnás éves export pedig jelenleg mindössze 3 000 tonna.  Még mindig jelentős vetőmagmennyiséget szállítunk zöldtrágyázási célra, főként Németországba, Franciaországba, Belgiumba és Hollandiába.

A hazai területcsökkenés hátterében a legfőbb ok a mustár piacának időszakos túltelítettsége.

A változó termésátlagok, a jelentős áringadozások ciklikusan térnek vissza, hol túltermelésbe, hol relatív piaci hiányba tolva a növényt. A piaci viszonyokat és értékesítési árakat alapvetően a kanadai termésmennyiség határozza meg.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import szója helyett lucernafehérje

A takarmánykeverékekben a szója szinte pótolhatatlanak tűnő fehérjeforrás, amely egyre drágább és a szállítása is akadozik. Dániában az ökológiai gazdálkodást folytató baromfitenyésztők a kihívásra egy magyaros megoldást fejlesztenek.

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Forró étel Kecskemétről

155 ezer adag instant tésztát ajánlott fel a Nissin Foods Kft. rászoruló emberek, családok télvégi támogatásaként a Magyar Élelmiszerbank számára. Az egyesület a következő hetekben juttatja el az adományt a nélkülözőknek országos élelmiszermentő és -osztó hálózatán keresztül.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.