Back to top

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az elmúlt években világszerte végzett energetikai kutatások és termékinnovációk eredményei a hazai technológiákban is alkalmazhatók, és új, korszerű megoldások felé nyitnak lehetőséget, hangsúlyozták az előadók az Energiagazdálkodás a termesztésben címmel meghirdetett szakmai napon, melynek ezúttal a fény volt a központi témája, és elsősorban az új, korszerű növényházi fóliákat mutatták be.

Hozzuk ki belőle a legtöbbet

A napfény az egyetlen ingyen energia, érdemes belőle a legtöbbet kihozni, ez is ösztönzi a korszerű fóliák felhasználását a modern kertészeti üzemekben. A Franciaországban 1965-ben alapított Agripolyane volt a világ első vállalkozása, amely mezőgazdasági felhasználásra kezdett fóliákat gyártani, mondta Thomas Thizy, a vállalat kereskedelmi vezetője. Kutatás-fejlesztési tevékenységük legújabb iránya, hogy termékeiket kultúrához vagy földrajzi régióhoz, és a megváltozott klimatikus viszonyokhoz igazítják. Arra is rámutatott a szakember, hogy

a korszerű növényházi fóliák tulajdonságaiktól függően befolyásolják a növényházban végbemenő folyamatokat, így hatással vannak a termesztett kultúrára. Választékukban egyebek mellett léteznek hűtő, diffúz, hővisszaverő, csepegésmentes és UV-blokkoló fóliák.

Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Az utóbbi időszak időjárási szélsőségei miatt előtérbe kerültek a hűtőfóliák. Az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott ilyen termék anyaga úgynevezett mikrobuborékokat tartalmaz, amelyek visszaverik a hőközlésben szerepet játszó infravörös fénytartományt, így akár 4-8 °C-kal is alacsonyabb lehet a növényház belső hőmérséklete, ha a berendezést ezzel a fóliával takarják, mint a hagyományos borítás esetén. A hűtés általában a 30 °C-nál magasabb belső hőmérséklet idején válik szükségessé, különben károsodhatnak a növények. Ez a fóliatípus nagyobb kiugrásoktól mentes, egyenletesebb belső hőmérsékletet teremt, így az állományokat hosszabb időn keresztül növekedésben lehet tartani. A hűtőfóliáknak a tavaszi-nyári kultúrák esetében van nagy jelentőségük.

A diffúz tulajdonsággal felruházott fóliák nem változtatják meg a berendezésbe jutó fény mennyiségét, hanem azt szétszórják. Az ilyen burkolattal ellátott berendezésekben kevesebb az árnyék, egyenletesebb a fényellátás, ennek köszönhetően a kultúrák fejlődése jobb.

A fóliákat igény szerint hővisszaverő tulajdonsággal is el tudják látni. Napközben a növényházba bejutó napfény infravörös fénytartománya felmelegít mindent, ami az útjába kerül, így a talajt is. Este az infravörös hullámok a talajból visszaáramlanak, a hővisszatartó réteg viszont megakadályozza a kiáramlásukat a növényházból, így kevesebb energiára van szükség a kívánt belső hőmérséklet eléréséhez és megtartásához.

A csepegésmentes belső felületek létrehozása azért fontos, mert a lehulló vízcseppek a növényen mechanikai sérülést okozhatnak, valamint növényvédelmi problémák kialakulásához vezetnek.

Az UV-blokkoló fóliák egyik hatása, hogy bizonyos fénytartományok kizárásával megakadályozható egyes rovarok tájékozódása, így csökkentve kártételüket.

Egyes termékek pedig a fény bizonyos tulajdonságait változtatják meg. Ez esetben nem több, hanem megfelelő összetételű fényhez jutnak a növények, például lehetőség van arra, hogy a kék, zöld, sárga, vörös színeket ideális arányban igazítsák az adott virágzó kultúrához.

Illusztráció
Illusztráció

Gazdag fóliaválaszték

A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
Maribel Hernandez, a tizennégy gyárat magában foglaló spanyol Plasticulture vállalatcsoport szaktanácsadója a fény­áteresztéssel foglalkozott előadásában. A maximális fényáteresztés a fotoszintézis szempontjából fontos, ugyanakkor a rendkívül szélsőséges időjárási hatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni; van, amikor csökkenteni kell a fény mennyiségét.

A növényházi fóliákkal megváltoztathatók a környezeti feltételek, hisz hatást gyakorolnak a fényre, a hőmérsékletre, a pára- és szén-dioxid-tartalomra.

Az előadó szerint a fóliák választásakor három szempontot érdemes figyelembe venni: az éghajlati zónát (Magyarországon hidegek a telek, forrók a nyarak), a termesztett növénykultúrát, valamint a termesztési szezont, az évszakot (mivel szeptembertől májusig mások a fényviszonyok, mint az év többi időszakában).

A fóliák fényáteresztő képességével kapcsolatban elmondta, a látható fény 400-700 nm közötti hullámhossz-tartományát használják a növények a fotoszintézishez. Az őszi-téli időszakban jobb átlátszó fóliát használni, de nem szabad elfelejteni, hogy alatta tavasszal és nyáron gyorsabb a hőmérsékletnövekedés, ekkor a növények számára a közvetlen fény akár komoly kockázatot is jelenthet.

A tavaszi, nyári időszakban, amikor intenzív a napsugárzás, a diffúz fóliák használata előnyösebb. A jobban szétszóródó, különböző szögekben beérkező fényből az állományok alsó területei is fényhez jutnak, ez pedig kedvezően hat a fejlődésükre.

A hővisszaverő fóliákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy segítségükkel a nyári nagyon magas, 36-40 °C-os hőmérséklet esetén elkerülhető a hőstressz. Kánikulában megoldás az árnyékolás és a festés is, azonban az árnyékolással nemcsak a növényház fényáteresztő képességét, hanem a bejutó hasznos fénytartományt is csökkentjük. A cél tehát, hogy a látható fénytartomány 90%-a bejusson, miközben a rövidhullámú infravörös fény mennyisége csökken. Erre szolgálnak a hűtőfóliák. Adaléktartalmuknak köszönhetően, szellőztetéssel 4-5 °C-kal tudják csökkenteni a belső hőmérsékletet, hangsúlyozta a spanyol szakember is. A hővisszaverő és a hűtőfóliák működésére vonatkozóan kiemelte, míg az előbbi a belső, talaj felől eredő hosszúhullámú infravörös fényt visszaveri, addig az utóbbi a rövid hullámhosszú infravörös fény bejutását akadályozza meg.

Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
A görögországi Plastika Kritis vállalat különleges, prémium minőségű fóliáit Dimitris Milios szaktanácsadó mutatta be. Mint mondta, mezőgazdasági célú fóliagyártással a hetvenes évektől foglalkoznak, évente mintegy 150 ezer tonna fóliát és egyéb műanyag terméket gyártanak, forgalmuk 370 millió euró, az 1100 alkalmazott negyede magasan képzett, felsőfokú végzettségű. A környezetvédelemre kiemelt figyelmet fordítanak, szélturbinákat és más megújuló energiákat használnak a gyártáshoz.

Több gyárukban visszagyűjtik és újrahasznosítják az elhasználódott anyagokat, körforgásos gazdálkodást alkalmaznak.

A fejlesztések során kiemelt szerepet játszik az alapanyag, az erősség, az egységes vastagság, a hajtogatás, a fényáteresztő képesség, a vegyi összetétel, valamint a mechanikai tulajdonság.

Beszélt legújabb termékükről, a csepegésmentes fóliák hasznáról is. A szakember elmondta, hogy a fóliák belső felületén felgyülemlő vízből, párából képződő cseppek csökkenthetik a növényház fényáteresztő képességét, nyáron pedig a cseppek nagyítóként működnek és égést okozhatnak. A külső és belső hőmérséklet különbsége miatt kialakuló cseppekből a napfelkelte és a naplemente időszakában egyfajta köd képződik, így párával telített környezet alakul ki a növények fölött, ami növényvédelmi szempontból veszélyes. A csepegést megakadályozó réteggel ellátott fóliáik segítségével ezek a negatív hatások elkerülhetők és 1,5-2%-kal több fény jut a termesz­tőházakba.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.