Back to top

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az előadásokat szinkrontolmács segítségével hallgathatták a résztvevők
Az elmúlt években világszerte végzett energetikai kutatások és termékinnovációk eredményei a hazai technológiákban is alkalmazhatók, és új, korszerű megoldások felé nyitnak lehetőséget, hangsúlyozták az előadók az Energiagazdálkodás a termesztésben címmel meghirdetett szakmai napon, melynek ezúttal a fény volt a központi témája, és elsősorban az új, korszerű növényházi fóliákat mutatták be.

Hozzuk ki belőle a legtöbbet

A napfény az egyetlen ingyen energia, érdemes belőle a legtöbbet kihozni, ez is ösztönzi a korszerű fóliák felhasználását a modern kertészeti üzemekben. A Franciaországban 1965-ben alapított Agripolyane volt a világ első vállalkozása, amely mezőgazdasági felhasználásra kezdett fóliákat gyártani, mondta Thomas Thizy, a vállalat kereskedelmi vezetője. Kutatás-fejlesztési tevékenységük legújabb iránya, hogy termékeiket kultúrához vagy földrajzi régióhoz, és a megváltozott klimatikus viszonyokhoz igazítják. Arra is rámutatott a szakember, hogy

a korszerű növényházi fóliák tulajdonságaiktól függően befolyásolják a növényházban végbemenő folyamatokat, így hatással vannak a termesztett kultúrára. Választékukban egyebek mellett léteznek hűtő, diffúz, hővisszaverő, csepegésmentes és UV-blokkoló fóliák.

Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Hővisszatartó fóliával kevesebb energiával elérhető a kívánt belső hőmérséklet, hangsúlyozta Thomas Thizy
Az utóbbi időszak időjárási szélsőségei miatt előtérbe kerültek a hűtőfóliák. Az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott ilyen termék anyaga úgynevezett mikrobuborékokat tartalmaz, amelyek visszaverik a hőközlésben szerepet játszó infravörös fénytartományt, így akár 4-8 °C-kal is alacsonyabb lehet a növényház belső hőmérséklete, ha a berendezést ezzel a fóliával takarják, mint a hagyományos borítás esetén. A hűtés általában a 30 °C-nál magasabb belső hőmérséklet idején válik szükségessé, különben károsodhatnak a növények. Ez a fóliatípus nagyobb kiugrásoktól mentes, egyenletesebb belső hőmérsékletet teremt, így az állományokat hosszabb időn keresztül növekedésben lehet tartani. A hűtőfóliáknak a tavaszi-nyári kultúrák esetében van nagy jelentőségük.

A diffúz tulajdonsággal felruházott fóliák nem változtatják meg a berendezésbe jutó fény mennyiségét, hanem azt szétszórják. Az ilyen burkolattal ellátott berendezésekben kevesebb az árnyék, egyenletesebb a fényellátás, ennek köszönhetően a kultúrák fejlődése jobb.

A fóliákat igény szerint hővisszaverő tulajdonsággal is el tudják látni. Napközben a növényházba bejutó napfény infravörös fénytartománya felmelegít mindent, ami az útjába kerül, így a talajt is. Este az infravörös hullámok a talajból visszaáramlanak, a hővisszatartó réteg viszont megakadályozza a kiáramlásukat a növényházból, így kevesebb energiára van szükség a kívánt belső hőmérséklet eléréséhez és megtartásához.

A csepegésmentes belső felületek létrehozása azért fontos, mert a lehulló vízcseppek a növényen mechanikai sérülést okozhatnak, valamint növényvédelmi problémák kialakulásához vezetnek.

Az UV-blokkoló fóliák egyik hatása, hogy bizonyos fénytartományok kizárásával megakadályozható egyes rovarok tájékozódása, így csökkentve kártételüket.

Egyes termékek pedig a fény bizonyos tulajdonságait változtatják meg. Ez esetben nem több, hanem megfelelő összetételű fényhez jutnak a növények, például lehetőség van arra, hogy a kék, zöld, sárga, vörös színeket ideális arányban igazítsák az adott virágzó kultúrához.

Illusztráció
Illusztráció

Gazdag fóliaválaszték

A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
A hűtőfóliák 4-5 °C-kal tudják csökkenteni nyáron a belső hőmérsékletet, említette Maribel Hernandez
Maribel Hernandez, a tizennégy gyárat magában foglaló spanyol Plasticulture vállalatcsoport szaktanácsadója a fény­áteresztéssel foglalkozott előadásában. A maximális fényáteresztés a fotoszintézis szempontjából fontos, ugyanakkor a rendkívül szélsőséges időjárási hatásokat nem szabad figyelmen kívül hagyni; van, amikor csökkenteni kell a fény mennyiségét.

A növényházi fóliákkal megváltoztathatók a környezeti feltételek, hisz hatást gyakorolnak a fényre, a hőmérsékletre, a pára- és szén-dioxid-tartalomra.

Az előadó szerint a fóliák választásakor három szempontot érdemes figyelembe venni: az éghajlati zónát (Magyarországon hidegek a telek, forrók a nyarak), a termesztett növénykultúrát, valamint a termesztési szezont, az évszakot (mivel szeptembertől májusig mások a fényviszonyok, mint az év többi időszakában).

A fóliák fényáteresztő képességével kapcsolatban elmondta, a látható fény 400-700 nm közötti hullámhossz-tartományát használják a növények a fotoszintézishez. Az őszi-téli időszakban jobb átlátszó fóliát használni, de nem szabad elfelejteni, hogy alatta tavasszal és nyáron gyorsabb a hőmérsékletnövekedés, ekkor a növények számára a közvetlen fény akár komoly kockázatot is jelenthet.

A tavaszi, nyári időszakban, amikor intenzív a napsugárzás, a diffúz fóliák használata előnyösebb. A jobban szétszóródó, különböző szögekben beérkező fényből az állományok alsó területei is fényhez jutnak, ez pedig kedvezően hat a fejlődésükre.

A hővisszaverő fóliákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy segítségükkel a nyári nagyon magas, 36-40 °C-os hőmérséklet esetén elkerülhető a hőstressz. Kánikulában megoldás az árnyékolás és a festés is, azonban az árnyékolással nemcsak a növényház fényáteresztő képességét, hanem a bejutó hasznos fénytartományt is csökkentjük. A cél tehát, hogy a látható fénytartomány 90%-a bejusson, miközben a rövidhullámú infravörös fény mennyisége csökken. Erre szolgálnak a hűtőfóliák. Adaléktartalmuknak köszönhetően, szellőztetéssel 4-5 °C-kal tudják csökkenteni a belső hőmérsékletet, hangsúlyozta a spanyol szakember is. A hővisszaverő és a hűtőfóliák működésére vonatkozóan kiemelte, míg az előbbi a belső, talaj felől eredő hosszúhullámú infravörös fényt visszaveri, addig az utóbbi a rövid hullámhosszú infravörös fény bejutását akadályozza meg.

Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
Dimitris Milios a csepegésmentes fóliák használatának előnyeit foglalta össze
A görögországi Plastika Kritis vállalat különleges, prémium minőségű fóliáit Dimitris Milios szaktanácsadó mutatta be. Mint mondta, mezőgazdasági célú fóliagyártással a hetvenes évektől foglalkoznak, évente mintegy 150 ezer tonna fóliát és egyéb műanyag terméket gyártanak, forgalmuk 370 millió euró, az 1100 alkalmazott negyede magasan képzett, felsőfokú végzettségű. A környezetvédelemre kiemelt figyelmet fordítanak, szélturbinákat és más megújuló energiákat használnak a gyártáshoz.

Több gyárukban visszagyűjtik és újrahasznosítják az elhasználódott anyagokat, körforgásos gazdálkodást alkalmaznak.

A fejlesztések során kiemelt szerepet játszik az alapanyag, az erősség, az egységes vastagság, a hajtogatás, a fényáteresztő képesség, a vegyi összetétel, valamint a mechanikai tulajdonság.

Beszélt legújabb termékükről, a csepegésmentes fóliák hasznáról is. A szakember elmondta, hogy a fóliák belső felületén felgyülemlő vízből, párából képződő cseppek csökkenthetik a növényház fényáteresztő képességét, nyáron pedig a cseppek nagyítóként működnek és égést okozhatnak. A külső és belső hőmérséklet különbsége miatt kialakuló cseppekből a napfelkelte és a naplemente időszakában egyfajta köd képződik, így párával telített környezet alakul ki a növények fölött, ami növényvédelmi szempontból veszélyes. A csepegést megakadályozó réteggel ellátott fóliáik segítségével ezek a negatív hatások elkerülhetők és 1,5-2%-kal több fény jut a termesz­tőházakba.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.