Back to top

Lombkártevők az almafákon

A sodró- és az aknázómolyok az alma fontos kártevői. A sodrómolyok áttelelt hernyói kora tavasszal a rügyeket odvasítják, később a fiatal hajtásokat sodorják össze. Az aknázómolyok nem minden évben károsítanak, azonban megfelelő védekezés hiányában és különösen a száraz, meleg években képesek veszélyes mértékben elszaporodni.

Tömeges jelenlétük a széles hatásspektrumú, nem szelektív rovarölő szerek használatával is összefügg.

Gala Buckeye
Gala Buckeye
Fotó: Horváth Csilla
Almafáinkat számos sodrómolyfaj hernyója károsíthatja. Közülük az egynemzedékes fajok, a kis vörös rügysodró és a feketeszemölcsös rügysodró csak a lombot és a virágokat károsítja. A többnemzedékű fajok (pl. almailonca, zöld rügysodró, májszínű rügysodró és barna rügysodró) ezen kívül a gyümölcsben is kárt tesznek. Ezek a fajok az almán kívül kisebb-nagyobb mértékben valamennyi gyümölcsfajon károsítanak.

Az egy- és a többnemzedékű sodrómolyok tavaszi kártétele megegyezik. Az áttelelt fiatal hernyók kora tavasszal megtámadják a fakadó rügyeket és kirágják azok belsejét.

Később megrágják a leveleket is, valamint szövedékkel összeszövik a hajtásvégeket. Virágzás idején kirágják a gyümölcsfák virágait, sokszor átrágják a kocsányt. Főleg a bimbókat és a virágokat, de gyakran a már kötődött termést pusztítják el.

Az almalevél-aknázómoly a levél fonákán készíti erekkel határolt aknáját
Az almalevél-aknázómoly a levél fonákán készíti erekkel határolt aknáját

A nyár folyamán a hernyók a gyümölcsön (többnyire egy odaszőtt levél védelmében) nagy kiterjedésű, szabálytalan folton hámozgatnak.

A hernyók május végére, június elejére fejezik be fejlődésüket, és az összeszőtt levelek, virágrészek között bábbá, majd lepkévé alakulnak. Tojásaikat a rügyek közelében vagy a levelekre rakják le a nőstény lepkék. Az egynemzedékű fajok kikelő kis hernyói július-augusztusban a leveleket hámozgatják, ezt követően a rügypikkelyek tövéhez, kéregrepedésekbe húzódva, szövedék védelmében áttelelnek.

A kis vörös rügysodró a lombot és a virágokat károsítja
A kis vörös rügysodró a lombot és a virágokat károsítja

A többnemzedékű fajok nyáron fejlődő kis hernyói a gyümölcsöt károsítják: két gyümölcs érintkezésénél vagy egy rászőtt levél védelmében rágják a felszínét.

Kifejlődésük után bebábozódnak, és a következő nemzedék lepkéi ismét lerakják tojásaikat. A zöld, a májszínű és a barna rügysodró második nemzedékének kis hernyói telelnek át a rügyek tövében, a kéregrepedésekben szövedék védelmében.

Mivel az egynemzedékű fajok csak tavasszal károsítanak, ellenük elegendő közvetlenül a rügyfakadás előtt, márciusban védekeznünk. A többnemzedékű fajok áttelelő hernyóinak károsítását szintén rügyfakadás előtt, míg a többi faj nemzedékeinek károsítását a nyár folyamán kell megakadályoznunk. Az időben elvégzett permetezéssel megelőzhetők a korai károk. A nyári nemzedékek ellen főként azért kell védekezni, mert ezek a hernyók a gyümölcsöket károsítják. A lepkék rajzását fénycsapdával és szexferomoncsapdával követhetjük. Ha a feromoncsapdákban heti átlagban 10-15 hím lepke található, védekeznünk kell a gyümölcskártétel ellen. A kezeléseknél tavasszal a méhek megkímélésére, nyáron a növényvédő szerek egészségügyi várakozási idejének betartására kell odafigyelnünk.

A sodrómolyok hernyói a gyümölcs felszínét rágják meg
A sodrómolyok hernyói a gyümölcs felszínét rágják meg

Az almamoly elleni rendszeres permetezés esetén, a sodrómolyok nyári nemzedékei ellen nem kell külön permeteznünk. Agrotechnikai módszerekkel is megakadályozhatjuk a nagyobb kártételt, pl. a metszés alkalmával az áttelelő hernyók egy része eltávolítható.

A sodrómolyok elleni védelemben nagyon fontos a természetes ellenségeik védelme és támogatása a gyümölcsösökben.

Az aknázómolyok nagyon apró termetű molylepkék, a hernyóik kifejlődve is mindössze néhány milliméteresek. A kártételükre jellemző, hogy a levél bőrszövete alatt jellegzetes aknában fejlődnek ki a hernyók. Már 4-5 levélakna a levél lehullását eredményezheti, de az enyhébb fertőzés is számottevően csökkenti a levél asszimilációs felületét. Évenként és helyenként más-más fajok károsíthatnak. Tömeges elszaporodásuk esetén korai – július-augusztusi – lombhullást okoznak.

Az aknázómolyok többnemzedékes fajok.

A hernyóik a tápnövény levelének belsejében élnek, a bőrszövetet sértetlenül hagyják, s a belső rétegeivel táplálkozva készítik az úgynevezett aknát.

Az esetek többségében az egyes aknák nagysága és alakja a fajra jellemző. A környezetbarát készítmények közül jó hatásfokkal alkalmazható ellenük a Bacillus thuringiensis tartalmú Dipel DF biológiai készítmény. A fiatal hernyók elleni kezelések mutatják a legnagyobb hatékonyságot.

Hazánkban négy faj okoz komolyabb kártételt az almásokban.

Az almalevél-sátorosmoly hernyója a felbontott aknában
Az almalevél-sátorosmoly hernyója a felbontott aknában

Az almalevél-aknázómoly elsődleges tápnövénye az alma, de szinte valamennyi almatermésű növényt károsítja.

Aknája változó nagyságú, többnyire erek határolják, jellegzetes, 2-3 cm hosszú és alig 1 cm széles levélfonáki akna. Az aknák a levél fonákán ráncoltak, de a levél színén az akna helye enyhén kidomborodik, mozaikszerű kinézetű. Bábállapotban a lehullott levelek aknáiban telel. Erős fertőzés esetén a leveleken számos akna is előfordulhat. A megtámadott levelek elsárgulnak és lehullanak. Évente három nemzedéke fejlődik. A lepkék elhúzódó rajzása tavasszal kezdődik. A levelek fonákjára helyezett tojásból 8-12 nap múlva kelnek ki a hernyók, amelyek azonnal berágják magukat a levélbe. A kifejlett hernyó az aknában bábozódik. A lepke kelésekor a bőrszöveten keresztül kitolja a bábot az aknából. Előrejelzésre alapozott kémiai védekezéssel megakadályozhatjuk az elszaporodását. A mechanikai védekezést szolgálja ősszel a lehullott lomb összegyűjtése.

Az almalevél-sátorosmoly az almán kívül a körtén és a birsen is előfordul. A hernyók változó alakú, tipikus foltaknái a levelek színén képződnek, felületük ezüstösen csillogó.

A kifejlett hernyó intenzív rágása következtében az akna középső része megnyúlik és a felszíne ráncos lesz. A deformálódott, elbarnult levelek lehullanak. A kártevőnek évente 2 vagy 3 nemzedéke van, zömmel bábállapotban telel át a lehullott levél aknájában. A lepkék rajzása szexferomoncsapdával követhető nyomon.

Jellegzetes alakú, kiszélesedő aknát készít az almalevéltörpemoly
Jellegzetes alakú, kiszélesedő aknát készít az almalevéltörpemoly

Az almalevél-törpemoly főleg az alma kártevője, de a birsen is megél. Tömeges elszaporodásakor hernyói a leveleken sok aknát rágva az almafa korai, nagymérvű lombhullását okozzák. Aknája egy viszonylag rövid, vékony járattal kezdődik, ami rövidesen megvastagszik, majd hirtelen foltszerűvé szélesedik. A hernyó ürüléke vékony vörösesbarna vonalként húzódik a járat közepén. A kártevőnek 3-4 nemzedéke fejlődhet évente, bábállapotban a talajban vagy ritkábban a lehullott levelek között telel. Az áttelelt nemzedék lepkéi már március-áprilisban repülnek. A nőstények egyesével rakják le tojásaikat a levelek fonákára az erek mellé.

A lárva mindvégig az aknában él. Teljes kifejlődése után patkó alakú nyíláson át a földre dobja magát, és az avarréteg alatt vagy a talajban sárga gubóban bábozódik. A talaj művelése megtizedeli a bábokat.

A lombosfa-fehérmoly kör alakú aknája és közeli képe
A lombosfa-fehérmoly kör alakú aknája és közeli képe

A lombosfa-fehérmoly hernyója az almán, körtén és a csonthéjas fákon él. A súlyos fertőzés a levelek tömeges korai hullásához vezet, s ez a gyümölcsök kényszerérését okozza. Aknája 1-2 cm nagyságú, kör alakú, a középponttól induló, körkörösen futó, a hernyó fejlődésével arányosan vastagodó járatból áll. Itthon 2 nemzedéke fejlődik. A kifejlett hernyó elhagyja az aknát és a fás részekre húzódik bábozódni.

Mechanikai védekezésre a téli törzstisztogatás és a téli olajos lemosó permetezés nyújt lehetőséget.

Az aknázómolyok túlszaporodása esetén szükségessé válik a kémiai védekezés. Ha a levelenkénti aknaszám eléri a 3-4-et, vagy a szexferomoncsapdák nagy számban (50-100 db hím lepke egy hét alatt) fogják a kártevőket, ajánlott védekezni.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Világrekord született

Csúcsot döntött a BAUHAUS barkácsáruház-lánc Németországban. A világ leghosszabb virágládasorát ültették be, amely a mannheimi BUGA2023 kertészeti kiállítást díszítette. A nem mindennapi ötletet „világrekord az éghajlatért” mottóval valósították meg.