Back to top

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

A lepényfa (Gleditsia triacanthos) megjelenése az akáchoz hasonló, koronája szerteágazó, kissé szabálytalan formájú. Nevét onnan kapta, hogy beérve nagy barna, lapos hüvelytermései vannak.

A lepényfazsizsik a termést támadja meg
A lepényfazsizsik a termést támadja meg
Levelei szorosan, nagy számban helyezkednek el a hajtásokon, az őszi lombhullás előtt látványos sárgás színt vesznek fel. Júniustól októberig virágzik, a méhek számára vonzó kedvező illatú füzérvirágzata miatt. Hatalmas, lapos, csavarodó hüvelytermései októberben érnek. A lepényfa magassága a 20 métert is meghaladhatja, így nagyobb, nyílt területeken érvényesül a legjobban.

Könnyen gondozható, emiatt tartása kezdő kertészkedőknek sem jelent gondot, tolerálja a szeles fekvést és a szárazabb körülményeket is, talajigénye átlagos.

Metszése egyszerű, csak az elhalt ágakat és hajtásokat szükséges eltávolítani. Több kisebb jelentőségű kártevője volt, takácsatkák, lepényfazsizsik és a lepényfa-gubacsszúnyog.

Lepényfazsizsikből a tarka és a foltoshátú fajt is azonosították már Budapesten. Mindkettő stabil állományt alakított ki a fővárosban.

Lepényfazsizsik
Lepényfazsizsik
A lepényfa-gubacsszúnyog azonban az utóbbi időben a lepényfa elterjedése miatt egész Európában veszélyes kártevővé vált, így hazánkban is. A lepényfának több díszfajtája ismert, tövis nélküli alapfajtája az Elegantissima, sárga lombú a Sunburst, Limegold, keskeny és magas koronát nevel a Shademaster, csüngő ágú a Pendula. Mindegyik jelentősen különbözik a tövises alapfajtól, többek között nincsen rajtuk tövis és kevés termést hoznak.

Korábban csak a tövises lepényfán észleltük a lepényfa-gubacsszúnyog kártételét, az utóbbi időben a kisebb termetű lepényfafajtákon viszont komoly gondot okoz, csökkenti a fák esztétikai értékét is. A 2-3 mm-es gubacsszúnyog Észak-Amerikából került Európába az 1970-es években, azóta elterjedt az egész kontinensen.

A talajban áttelelt bábokból tavasszal jönnek elő az imágók, majd a fiatal levelekre rakják a tojásaikat.

A gubacsokban fehér, sárgásfehér, időnként rózsaszín, lábatlan, nyűszerű lárvák (legfeljebb 6 mm) táplálkoznak, a lárvák száma gubacsonként egy és hat között változik. A lárvák a fiatal leveleket szívogatják, aminek következtében a levelek rendellenesen fejlődnek, a főér felé összeborulnak, és létrehozzák a gömb alakú levélgubacsokat.

A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék
A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék

A nyári nemzedékek a gubacsban bábozódnak be. A kialakult gubacsokban a lárvák tovább fejlődnek. A gubacsok kezdetben zöldek, majd idővel megvörösödnek. Befejezve a fejlődésüket, az imágók a levéllemez összehajtása mentén kifurakodott bábokból repülnek ki.

A kiürült gubacsok később elszáradnak, majd lehullanak, aztán a levélnyelek is elszáradnak és lehullanak.

A fiatal hajtásvégek felkopaszodnak. Nyáron az egymást követő nemzedékek hatására a hajtások felkopaszodnak, a fák esztétikai értékét, árnyékoló hatását nagyon rontják.

Védekezés

A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
Az imágók tavasszal jönnek elő a talajban áttelelt bábokból. Az áttelelt nemzedék megfigyelése nagyon lényeges. A lepényfa-gubacsszúnyog első nemzedékének szexferomonnal történő előrejelzésével a védekezést pontosan lehet időzíteni. Az ehhez szükséges Csalomon® csapda forgalomban van, május első felében helyezzük ki a fára, a korona szélére, mert a friss hajtásokat támadja meg a kártevő. Segítségével akár egyetlen kezeléssel megvédhetjük a lepényfát a gubacsszúnyog kártétele ellen kontakt, illetve felszívódó hatású rovarölő szerekkel, tapadásfokozó hozzáadásával.

Jó hír, hogy a fátyolkalárvák a lepényfa-gubacsszúnyog lárváival is táplálkoznak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.