0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Ennek a kutatási hiánynak a pótlására Inoue-Choi és kollégái az Egyesült Királyság adatait elemezték, ahol gyakori a fekete tea fogyasztása. Körülbelül 500 000 ember felmérése és átlagosan 11 éves követése után az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények lendületet adtak a fekete teának. A teát fogyasztó lakosság körében – akiknek 89%-a ivott fekete teát, szemben a zöldet ivók 7%-ával – a teafogyasztás kicsit alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azoknak, akik napi két vagy több csészével ittak, mint a nem ivóknál. Azok, akik tejet vagy cukrot adtak hozzá, szintén tapasztalták a jótékony hatást és az eredmények konzisztensek maradtak a tea hőmérsékletétől függetlenül.

A kutatási eredmények azt is jelzik, hogy a teát fogyasztóknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Bár nehéz megmondani, miért élhetnek tovább azok, akik teát isznak, de ez nem teljesen meglepő. Inoue-Choi szerint a tea „nagyon gazdag bioaktív vegyületekben”, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást, beleértve a polifenolokat és a flavonoidokat.

Ahogy Inoue-Choi fogalmazott, az új eredmények megnyugtatóak azok számára, akik rendszeresen isznak teát. De „az embereknek nem szabad megváltoztatniuk, hogy hány csésze teát isznak naponta ezek az eredmények miatt” – mondja.

Egy 2020-as tanulmány, amely ugyanazt a brit adatbázist használta, mint az új kutatás, azt találták, hogy összefüggés van a fekete- és zöld tea magasabb fogyasztása és a kardiometabolikus egészséget előrejelző biomarkerek között, beleértve az alacsonyabb koleszterinszintet is. A kutatások azt is sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A jövőben a kutatóknak alaposabban meg kell vizsgálniuk a tea és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést

– mondja Rob M. van Dam, a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának professzora. Megjegyzi, hogy az új kutatásban az egyik feltűnő dolog az, hogy nincs összefüggés a teaadag növelése – az egyén által elfogyasztott mennyiség – és a két vagy három csésze elfogyasztása utáni csökkent mortalitás között. Ha kizárják a kávéfogyasztókat az adatok elemzéséből világosabbá vált, hogy a tea fogyasztása a szívbetegségek miatti halálozás alacsonyabb kockázatával jár. „A teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozás közötti összefüggés vezethet a teafogyasztás és a minden ok miatti halálozás közötti összefüggéshez” – mondja van Dam professzor.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal tömegesen kellene teát fogyasztani. Az új kutatás megfigyeléses tanulmányon alapul – ami azt jelenti, hogy a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze és az eredményekre a kutatók következtettek.

A szakértők szerint az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni. Ráadásul a teaivás és a halálozás közötti összefüggés mértéke szerény volt, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a teát fogyasztó emberek egy másik jellemzője vezethetett ehhez a hatáshoz, mondja van Dam. Például azok, akik teát isznak, feltételezhetően kisebb valószínűséggel fogyasztanak üdítőitalokat.

Forrás: Time / Annals of Internal Medicine