0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

Minden kisállattulajdonos a legjobbat szeretné macskájának, és azt, ha minél tovább élne kedvence. Egy macska életének hossza azonban számos tényezőtől függ, például a genetikától, a környezettől, a táplálkozástól, az állatorvosi ellátástól és még sok mástól. Tehát vannak dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, azért akadnak bőven olyanok is, amiket megtehetünk azért, hogy macskánk hosszú, boldog és egészséges életet éljen.

Macskák átlagos élettartama

A házimacskák várható átlagos élettartama körülbelül 15 év. Természetesen egyes cicák rövidebb ideig élnek, míg mások jóval idősebb korukig. Háziállattulajdonosként bölcs dolog megtanulni, hogy mire van szükségük a boldoguláshoz.

Az egyik tényező, amely befolyásolhatja egy macska várható élettartamát, az, hogy kint vagy bent él-e a lakásban.

A benti macskák általában tovább élnek, mert nincsenek kitéve különféle kockázatoknak. Míg egy benti macska akár több mint 10 évig is élhet, addig egy kinti macska átlagosan csak 5 évig. Más szóval, egy benti macska akár egy évtizeddel tovább élhet, mint egy kint élő.

A kültéri macskáknak számos olyan kihívással kell szembenézniük, amelyek miatt a benti cicáknak nem kell aggódniuk. Például mindig résen kell lenniük más állatokkal, köztük más macskákkal szemben, amelyek kárt tehetnek bennük, valamint néhányan az emberek által elkövetett bántalmazás áldozatává válhatnak. Emellett fennáll a veszélye annak, hogy elütik őket, valamint a mérgek, a belső és külső élősködők, például a fonálférgek és a bolhák, valamint a más macskák vagy vadon élő állatok által terjesztett betegségek veszélye is. Ráadásul fennáll annak az esélye is, hogy a macska elveszik vagy ellopják.

A macskák élettartamát befolyásoló tényezők

Számos dolog befolyásolhatja, hogy egy macska meddig fog élni, például:

Speciális igényekhez igazított étrend: Ha jó minőségű macskaeledellel etetjük a kedvencünket, az segíthet abban, hogy tovább éljen. Biztosítsunk számára megfelelő étrendet, például elengedhetetlen számukra a húsfogyasztás, és gondoskodjunk arról, hogy elegendő folyadékhoz és tápanyaghoz jusson.

Az is előfordulhat, hogy a háziállat étrendjét az életszakaszához kell igazítanunk, vagy ha egészségügyi problémákat diagnosztizáltak nála.

Macskák súlya és aktivitási szintje: Az általános jó közérzet fenntartása szempontjából előnyös lehet, ha segítünk a macskánknak egészséges testsúlyban maradni. Gazdagítsuk a környezetét olyan dolgokkal, mint ülőkék, kaparófák és játékok, hogy mentálisan és fizikailag is aktív maradjon. Alapvetően arra szeretnénk ösztönözni kedvencünket, hogy fusson, ugráljon és mozogjon.

Ivartalanítás: A macskák ivartalanítása is segíthet abban, hogy tovább éljenek. Általában ezt a beavatkozást követően kevesebb késztetést éreznek arra, hogy kimenjenek a házból, és kóboroljanak. Emellett csökkenhet vagy megszűnhet bizonyos egészségügyi állapotok kockázata, például a szaporodási rendszerrel kapcsolatos betegségeké.

Macskafajták és genetika: Egyes macskák fajtájuk vagy genetikájuk miatt hajlamosabbak lehetnek az egészségügyi problémákra, és bizonyos fajták tovább élnek, mint mások.

Akár fajtatiszta macskákkal, akár keverék cicákkal osztjuk meg otthonunk, ugyanazok az alapszabályok érvényesek a gondozásukra.

Ugyanakkor beszélhetünk állatorvossal is a macskánk fajtája alapján felmerülő igényeiről.

Állatorvoslás: Ha rendszeresen kivizsgáltatjuk macskánkat állatorvossal, az segíthet, hogy már a legkorábbi stádiumban felhívja a figyelmünket az egészségügyi problémákra. Tippeket kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan csökkenthetjük a különböző betegségek kockázatát. Ráadásul, ha problémák merülnek fel, az azonnali kezelések segíthetnek kedvencünknek a gyógyulásban.

A macska gondozása a kor előrehaladtával

Íme néhány dolog, amivel egész életében támogathatjuk macskánk egészségét:

Cica (1 éves korig): Rendszeresen vizsgáltassuk meg cicánkat állatorvossal, valamint adassuk be neki a szükséges oltásokat, és ivartalaníttassuk. Ez alatt az időszak alatt megtanuljuk, hogy melyik a legjobb cicatáp a számára, valamint azt, hogy hogyan vágjuk le kedvencünk karmait.

Fiatal felnőtt macskák (1-6 éves korig): A macskával való játák és foglalkozás nem szűnik meg, amikor az kinő a kiscicás korszakból, ezért a mozgás ösztönzése érdekében továbbra is naponta foglalkozzunk kedvencünkkel.

Emellett etessük macskánkat felnőtteknek való, kiváló minőségű étrenddel.

Érett felnőtt macskák (7-10 éves korig): Ahogy macskánk idősebbé válik, az állatorvos rendszeresen ellenőrizheti egészségét. Az orvos szükség esetén javasolhatja az étrendje megváltoztatását, és tájékoztatást adhat arról, hogy macskánk megfelelő súlyban van-e.

Idős macskák (10 évesnél idősebbek): Előfordulhat, hogy a macska öregedésével viselkedésbeli változásokat észlelünk. Ezek egy része normális és várható, de ha nem vagyunk benne biztosak, konzultáljunk az állatorvossal. Ebben a szakaszban előfordulhat, hogy kedvencünk étrendjén változtatni kell, és új módszereket kell találnunk arra, hogyan ösztönözzük aktív életmódra. Emellett előfordulhatnak betegség tünetei is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a macskák átlagos élettartama körülbelül 15 év.

Azonban minden háziállat egyedi, és számos tényező játszik szerepet abban, hogy meddig él. Gondoskodjunk macskánkról úgy, hogy lakásban tartjuk, izgalmassá tesszük mindennapi környezetét, és a legjobb minőségű táplálékkal etetjük. Az állatorvossal való rendszeres ellenőrzés pedig segíthet abban, hogy tovább éljenek kedvenceink.

Forrás: cuteness.com