Back to top

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A fekete katonalégy kifejlett egyede
A fekete katonalégy kifejlett egyede
A műtrágyahiányt elsősorban az orosz-ukrán háborús konfliktusnak tulajdonítják. Ez a két ország együttesen a nitrogén- és foszforalapú műtrágya közel 30 százalékát exportálják világszerte - emlékeztet a modernfarmer.com.

A szerves trágya előállítása azonban egyszerű folyamat a kukacok segítségével. A nyüveket - a fekete katonalégy lárváit - erjesztett élelmiszerhulladékkal teli óriási üstökbe vagy kádakba helyezik (az erjedési folyamat során megpuhul a hulladék, így a rovarok könnyebben hasznosítják). A kukacok munkához látnak, és körülbelül egy hét alatt elfogyasztják az élelmiszerhulladékot. Emésztés közben enzimek segítségével bontják le azt, és így ürülékük jól hasznosuló trágyává alakul.

Uganda fő terményei a gyapot, a tea, a dohány és a kávé - ez utóbbi hozza a legnagyobb bevételt a régióban. Mivel azonban a szintetikus műtrágya hiánycikk, a termésnövelő inputok ára kétszeresre, esetenként akár háromszorosára is drágult.

A Szaharától délre fekvő afrikai növénytermesztő régiókban a legtöbb gazdálkodó kis, elsősorban családi gazdaságot működtet, szűkös költségvetéssel, így a termelők nem engedhetik meg maguknak a drágább szintetikus műtrágyákat.

A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
Ugandában ezért a légylárvákkal teli tartályok gyorsan népszerű árucikké váltak. Az ország mezőgazdasági tisztviselői ingyen osztogatják ezeket. Azok a gazdák akik érdeklődnek a módszer iránt, egy listára kerülnek, ami alapján később megkapják a trágya termeléséhez szükséges rovarokat.

Az ugandai mezőgazdasági körzetben a lárvákat alkalmazó gazdák száma 2021. januárjától mindössze két gazdáról mára több mint 1300 résztvevő gazdára nőtt. A programot a Marula Proteen hulladékkezelő vállalat és az Enimiro mezőgazdasági exportőr segíti és koordinálja.

Az programnak köszönhetően a gazdák nem csak tápanyagot kapnak a terményeikhez. Amint a termelők megkapják a dézsákat, az AP hírügynökség beszámolója szerint "háromszoros készpénzes nyereséget" garantálnak nekik, miután 14 napig nevelik a lárvákat az élelmiszerhulladékon.

A gazdák ezután megtarthatják a készpénzt és a műtrágyát, amit a kukacok termeltek, a hulladékkezelő vállalat pedig egyre növekvő rovarpopulációt kap, ami biztosítja, hogy a 2017-ben indult program tovább működhessen.

A rovartenyésztő programok nem egyedülállóak Ugandában. Elsősorban a folyamatos aszályokkal sújtott régiókban léteznek, köztük Nigériában és Kenyában.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.