Back to top

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A fekete katonalégy kifejlett egyede
A fekete katonalégy kifejlett egyede
A műtrágyahiányt elsősorban az orosz-ukrán háborús konfliktusnak tulajdonítják. Ez a két ország együttesen a nitrogén- és foszforalapú műtrágya közel 30 százalékát exportálják világszerte - emlékeztet a modernfarmer.com.

A szerves trágya előállítása azonban egyszerű folyamat a kukacok segítségével. A nyüveket - a fekete katonalégy lárváit - erjesztett élelmiszerhulladékkal teli óriási üstökbe vagy kádakba helyezik (az erjedési folyamat során megpuhul a hulladék, így a rovarok könnyebben hasznosítják). A kukacok munkához látnak, és körülbelül egy hét alatt elfogyasztják az élelmiszerhulladékot. Emésztés közben enzimek segítségével bontják le azt, és így ürülékük jól hasznosuló trágyává alakul.

Uganda fő terményei a gyapot, a tea, a dohány és a kávé - ez utóbbi hozza a legnagyobb bevételt a régióban. Mivel azonban a szintetikus műtrágya hiánycikk, a termésnövelő inputok ára kétszeresre, esetenként akár háromszorosára is drágult.

A Szaharától délre fekvő afrikai növénytermesztő régiókban a legtöbb gazdálkodó kis, elsősorban családi gazdaságot működtet, szűkös költségvetéssel, így a termelők nem engedhetik meg maguknak a drágább szintetikus műtrágyákat.

A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
A légylárvák élelmiszerhulladékból állítanak elő szerves trágyát
Ugandában ezért a légylárvákkal teli tartályok gyorsan népszerű árucikké váltak. Az ország mezőgazdasági tisztviselői ingyen osztogatják ezeket. Azok a gazdák akik érdeklődnek a módszer iránt, egy listára kerülnek, ami alapján később megkapják a trágya termeléséhez szükséges rovarokat.

Az ugandai mezőgazdasági körzetben a lárvákat alkalmazó gazdák száma 2021. januárjától mindössze két gazdáról mára több mint 1300 résztvevő gazdára nőtt. A programot a Marula Proteen hulladékkezelő vállalat és az Enimiro mezőgazdasági exportőr segíti és koordinálja.

Az programnak köszönhetően a gazdák nem csak tápanyagot kapnak a terményeikhez. Amint a termelők megkapják a dézsákat, az AP hírügynökség beszámolója szerint "háromszoros készpénzes nyereséget" garantálnak nekik, miután 14 napig nevelik a lárvákat az élelmiszerhulladékon.

A gazdák ezután megtarthatják a készpénzt és a műtrágyát, amit a kukacok termeltek, a hulladékkezelő vállalat pedig egyre növekvő rovarpopulációt kap, ami biztosítja, hogy a 2017-ben indult program tovább működhessen.

A rovartenyésztő programok nem egyedülállóak Ugandában. Elsősorban a folyamatos aszályokkal sújtott régiókban léteznek, köztük Nigériában és Kenyában.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.