Back to top

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
Fotó: stock.adobe.com

Hosszabb ideig élünk, de nem feltétlenül egészségesebben. Az ENSZ számításai szerint világszerte 2050-re minden hatodik ember 65 év feletti lesz, a 80 év felettiek száma pedig várhatóan megháromszorozódik. Az Eurostat adatai szerint a férfiak átlagosan 63,5 évig jó egészségben élhetnek, míg a nők egészséges életkora 64,5 év. Ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb szakadék van a hosszabb élet és az egészséges élet között.

Ezek az extra egészségtelen évek negatívan befolyásolják az emberek életminőségét, miközben óriási terhelést jelentenek az őket támogató egészségügyi rendszerre, beleértve a családtagokat is. Emiatt el kell tolni a társadalmi megközelítést az egyszerű hosszabb életről a tovább javult egészséggel való életre.

Míg a betegségek kockázata az életkorral növekszik, ez nem elkerülhetetlen következménye az öregedésnek. Számos összetett tényező befolyásolja az egészséges öregedést. Egyesek, mint például a genetika, kívül esnek a befolyásolhatóság körén, de mások, mint például az étrend és a táplálkozás elfogadott tényezők, amelyekre az egyén hatással lehet.

Köztudott, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend, amely a szükséges makrotápanyagokat és rostokat, valamint az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosító élelmiszerekben gazdag, támogatja a normális, egészséges működést és jelentősen csökkenti a betegségek kockázatát.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül. Ez magában foglalja a bioaktív anyagok vagy a „nem alapvető fontosságú” tápanyagok új és izgalmas kutatásait. Rávilágítanak arra, hogy a természetben előforduló élelmiszer-összetevők milyen fontos szerepet játszhatnak az egészségben, ahogy öregszünk.

A bioaktív anyagok egészségügyi előnyei

A bioaktív anyagok az élelmiszerekben található vegyületek nagy és változatos csoportja, amelyek befolyásolhatják a szervezeten belüli folyamatokat és pozitív hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioaktív anyagok közül a flavanolok (más néven flavan-3-ol) a legszélesebb körben kutatottak; ezek sok növényi alapú élelmiszerben, például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban találhatók. A flavanolok egészségügyi előnyeire vonatkozó bizonyítékok több mint két évtizede gyarapodnak. Tanulmányok kimutatták pozitív hatásukat a szív- és érrendszeri működésre és az egészségre, a kognitív funkciókra és az anyagcsere kimenetelére.

Munkatársainkkal együtt a Mars Edge kutatói – a Mars Incorporated táplálkozási kutatásokkal és termékekkel foglalkozó szegmense – most mérföldkőhöz érkeztek a flavanolok tanulmányozásában. Az év elején publikálták a Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) elsődleges eredményeit.

A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
Fotó: marscocoascience.com
Az egyesült államokbeli Brigham and Women's Hospital kutatói által vezetett többéves kísérlet azt vizsgálta, hogy a napi flavanol-kiegészítés (amely szabványos kakaókivonat formájában) vagy a multivitamin segíthet-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például szívroham, a stroke vagy a rák kockázatát több mint 21 000, általában egészséges, 60 év feletti felnőtt körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a flavanol-kiegészítő jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A kutatás során 27 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri halálozások száma a flavanol-csoportba sorolt résztvevők körében a placebóhoz képest. Figyelembe véve, hogy a vizsgálatban az átlagéletkor 72 év volt és a vizsgálatban résztvevők közel fele megelőző aszpirin és/vagy sztatin kezelésben részesült, ezek az eredmények rávilágítanak az étrendi megközelítések egészségre gyakorolt mélyreható hatására.

A 60-100 év közötti résztvevőktől, adatpontok tízezreit gyűjtve, ötéves időtartama alatt a COSMOS kutatás ritka betekintést kínál az egészségre és arra, hogy mit jelent egészségesnek lenni, ahogy öregszünk. Ma az egészséget általában a betegségek hiányaként határozzák meg, pedig valójában sokkal többről van szó. Korlátozottak a lehetőségek az egészség spektrumának leírásában a nem betegséggel kapcsolatos biomarkereken keresztül. Az a tény, hogy a COSMOS kutatás résztvevői általában jó egészségnek örvendtek a kezdetekkor, életkorukat tekintve döntő fontosságú – ez azt jelenti, hogy fel tudták mérni, mi tartotta őket egészségesen és milyen tényezők befolyásolták egészségüket az életkoruk során. Minden adat begyűjtöttek az étrendről és a táplálkozási szokásokról és az életmódbeli szokásokról.

Mi a következő lépés?

Míg az intervenciós kísérlet már befejeződött és megjelentek a kezdeti dokumentumok, a COSMOS tudományos felfedezései még csak most kezdődnek. Az adatok elemzése során a flavanolokkal, az étrenddel, az életmóddal, az egészséggel és az egészséges öregedéssel kapcsolatos ismeretei a kutatóknak bővülnek és az elkövetkező hónapokban és években további cikkek fognak megjelenni. Ezek az új kiadványok fontos és mélyreható betekintést nyújtanak majd az egészségünkre hatással lévő tényezőkről, ahogy öregszünk és valószínűleg új megközelítéseket kínálnak az egészséges öregedéshez. Az eredmények segíthetnek még a flavanolokra vonatkozó hivatalos ajánlás kidolgozásában is.

A COSMOS eredményeként felbukkanó számos új felfedezés valószínűleg pozitívan befolyásolja az egészségfejlesztés megközelítését a későbbi életkorban, ösztönözve és képessé téve az embereket arra, hogy optimalizálják étrendjüket a hosszabb és döntően egészségesebb élethez.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, fontolja meg a közösségi médiában való megosztását.

 
Forrás: 
New Food Magazine / Mars Edge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Személyre szabott, egészséges kolbászokat fejlesztenek

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.