Back to top

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
Fotó: stock.adobe.com

Hosszabb ideig élünk, de nem feltétlenül egészségesebben. Az ENSZ számításai szerint világszerte 2050-re minden hatodik ember 65 év feletti lesz, a 80 év felettiek száma pedig várhatóan megháromszorozódik. Az Eurostat adatai szerint a férfiak átlagosan 63,5 évig jó egészségben élhetnek, míg a nők egészséges életkora 64,5 év. Ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb szakadék van a hosszabb élet és az egészséges élet között.

Ezek az extra egészségtelen évek negatívan befolyásolják az emberek életminőségét, miközben óriási terhelést jelentenek az őket támogató egészségügyi rendszerre, beleértve a családtagokat is. Emiatt el kell tolni a társadalmi megközelítést az egyszerű hosszabb életről a tovább javult egészséggel való életre.

Míg a betegségek kockázata az életkorral növekszik, ez nem elkerülhetetlen következménye az öregedésnek. Számos összetett tényező befolyásolja az egészséges öregedést. Egyesek, mint például a genetika, kívül esnek a befolyásolhatóság körén, de mások, mint például az étrend és a táplálkozás elfogadott tényezők, amelyekre az egyén hatással lehet.

Köztudott, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend, amely a szükséges makrotápanyagokat és rostokat, valamint az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosító élelmiszerekben gazdag, támogatja a normális, egészséges működést és jelentősen csökkenti a betegségek kockázatát.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül. Ez magában foglalja a bioaktív anyagok vagy a „nem alapvető fontosságú” tápanyagok új és izgalmas kutatásait. Rávilágítanak arra, hogy a természetben előforduló élelmiszer-összetevők milyen fontos szerepet játszhatnak az egészségben, ahogy öregszünk.

A bioaktív anyagok egészségügyi előnyei

A bioaktív anyagok az élelmiszerekben található vegyületek nagy és változatos csoportja, amelyek befolyásolhatják a szervezeten belüli folyamatokat és pozitív hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioaktív anyagok közül a flavanolok (más néven flavan-3-ol) a legszélesebb körben kutatottak; ezek sok növényi alapú élelmiszerben, például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban találhatók. A flavanolok egészségügyi előnyeire vonatkozó bizonyítékok több mint két évtizede gyarapodnak. Tanulmányok kimutatták pozitív hatásukat a szív- és érrendszeri működésre és az egészségre, a kognitív funkciókra és az anyagcsere kimenetelére.

Munkatársainkkal együtt a Mars Edge kutatói – a Mars Incorporated táplálkozási kutatásokkal és termékekkel foglalkozó szegmense – most mérföldkőhöz érkeztek a flavanolok tanulmányozásában. Az év elején publikálták a Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) elsődleges eredményeit.

A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
Fotó: marscocoascience.com
Az egyesült államokbeli Brigham and Women's Hospital kutatói által vezetett többéves kísérlet azt vizsgálta, hogy a napi flavanol-kiegészítés (amely szabványos kakaókivonat formájában) vagy a multivitamin segíthet-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például szívroham, a stroke vagy a rák kockázatát több mint 21 000, általában egészséges, 60 év feletti felnőtt körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a flavanol-kiegészítő jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A kutatás során 27 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri halálozások száma a flavanol-csoportba sorolt résztvevők körében a placebóhoz képest. Figyelembe véve, hogy a vizsgálatban az átlagéletkor 72 év volt és a vizsgálatban résztvevők közel fele megelőző aszpirin és/vagy sztatin kezelésben részesült, ezek az eredmények rávilágítanak az étrendi megközelítések egészségre gyakorolt mélyreható hatására.

A 60-100 év közötti résztvevőktől, adatpontok tízezreit gyűjtve, ötéves időtartama alatt a COSMOS kutatás ritka betekintést kínál az egészségre és arra, hogy mit jelent egészségesnek lenni, ahogy öregszünk. Ma az egészséget általában a betegségek hiányaként határozzák meg, pedig valójában sokkal többről van szó. Korlátozottak a lehetőségek az egészség spektrumának leírásában a nem betegséggel kapcsolatos biomarkereken keresztül. Az a tény, hogy a COSMOS kutatás résztvevői általában jó egészségnek örvendtek a kezdetekkor, életkorukat tekintve döntő fontosságú – ez azt jelenti, hogy fel tudták mérni, mi tartotta őket egészségesen és milyen tényezők befolyásolták egészségüket az életkoruk során. Minden adat begyűjtöttek az étrendről és a táplálkozási szokásokról és az életmódbeli szokásokról.

Mi a következő lépés?

Míg az intervenciós kísérlet már befejeződött és megjelentek a kezdeti dokumentumok, a COSMOS tudományos felfedezései még csak most kezdődnek. Az adatok elemzése során a flavanolokkal, az étrenddel, az életmóddal, az egészséggel és az egészséges öregedéssel kapcsolatos ismeretei a kutatóknak bővülnek és az elkövetkező hónapokban és években további cikkek fognak megjelenni. Ezek az új kiadványok fontos és mélyreható betekintést nyújtanak majd az egészségünkre hatással lévő tényezőkről, ahogy öregszünk és valószínűleg új megközelítéseket kínálnak az egészséges öregedéshez. Az eredmények segíthetnek még a flavanolokra vonatkozó hivatalos ajánlás kidolgozásában is.

A COSMOS eredményeként felbukkanó számos új felfedezés valószínűleg pozitívan befolyásolja az egészségfejlesztés megközelítését a későbbi életkorban, ösztönözve és képessé téve az embereket arra, hogy optimalizálják étrendjüket a hosszabb és döntően egészségesebb élethez.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, fontolja meg a közösségi médiában való megosztását.

 
Forrás: 
New Food Magazine / Mars Edge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.