Back to top

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül.
Fotó: stock.adobe.com

Hosszabb ideig élünk, de nem feltétlenül egészségesebben. Az ENSZ számításai szerint világszerte 2050-re minden hatodik ember 65 év feletti lesz, a 80 év felettiek száma pedig várhatóan megháromszorozódik. Az Eurostat adatai szerint a férfiak átlagosan 63,5 évig jó egészségben élhetnek, míg a nők egészséges életkora 64,5 év. Ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb szakadék van a hosszabb élet és az egészséges élet között.

Ezek az extra egészségtelen évek negatívan befolyásolják az emberek életminőségét, miközben óriási terhelést jelentenek az őket támogató egészségügyi rendszerre, beleértve a családtagokat is. Emiatt el kell tolni a társadalmi megközelítést az egyszerű hosszabb életről a tovább javult egészséggel való életre.

Míg a betegségek kockázata az életkorral növekszik, ez nem elkerülhetetlen következménye az öregedésnek. Számos összetett tényező befolyásolja az egészséges öregedést. Egyesek, mint például a genetika, kívül esnek a befolyásolhatóság körén, de mások, mint például az étrend és a táplálkozás elfogadott tényezők, amelyekre az egyén hatással lehet.

Köztudott, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend, amely a szükséges makrotápanyagokat és rostokat, valamint az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat biztosító élelmiszerekben gazdag, támogatja a normális, egészséges működést és jelentősen csökkenti a betegségek kockázatát.

A kutatók új megvilágításba helyezik az egészséges öregedést elősegítő tényezőket is és új lehetőségeket tárnak fel az egészség javítására, sőt optimalizálására az étrenden keresztül. Ez magában foglalja a bioaktív anyagok vagy a „nem alapvető fontosságú” tápanyagok új és izgalmas kutatásait. Rávilágítanak arra, hogy a természetben előforduló élelmiszer-összetevők milyen fontos szerepet játszhatnak az egészségben, ahogy öregszünk.

A bioaktív anyagok egészségügyi előnyei

A bioaktív anyagok az élelmiszerekben található vegyületek nagy és változatos csoportja, amelyek befolyásolhatják a szervezeten belüli folyamatokat és pozitív hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioaktív anyagok közül a flavanolok (más néven flavan-3-ol) a legszélesebb körben kutatottak; ezek sok növényi alapú élelmiszerben, például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban találhatók. A flavanolok egészségügyi előnyeire vonatkozó bizonyítékok több mint két évtizede gyarapodnak. Tanulmányok kimutatták pozitív hatásukat a szív- és érrendszeri működésre és az egészségre, a kognitív funkciókra és az anyagcsere kimenetelére.

Munkatársainkkal együtt a Mars Edge kutatói – a Mars Incorporated táplálkozási kutatásokkal és termékekkel foglalkozó szegmense – most mérföldkőhöz érkeztek a flavanolok tanulmányozásában. Az év elején publikálták a Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) elsődleges eredményeit.

A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
A bioaktív anyagok közül a flavanolok sok növényi alapú élelmiszerben például teában, almában, bogyós gyümölcsökben és kakaóban megtalálhatók.
Fotó: marscocoascience.com
Az egyesült államokbeli Brigham and Women's Hospital kutatói által vezetett többéves kísérlet azt vizsgálta, hogy a napi flavanol-kiegészítés (amely szabványos kakaókivonat formájában) vagy a multivitamin segíthet-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például szívroham, a stroke vagy a rák kockázatát több mint 21 000, általában egészséges, 60 év feletti felnőtt körében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a flavanol-kiegészítő jótékony hatással van a szív- és érrendszeri egészségre. A kutatás során 27 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri halálozások száma a flavanol-csoportba sorolt résztvevők körében a placebóhoz képest. Figyelembe véve, hogy a vizsgálatban az átlagéletkor 72 év volt és a vizsgálatban résztvevők közel fele megelőző aszpirin és/vagy sztatin kezelésben részesült, ezek az eredmények rávilágítanak az étrendi megközelítések egészségre gyakorolt mélyreható hatására.

A 60-100 év közötti résztvevőktől, adatpontok tízezreit gyűjtve, ötéves időtartama alatt a COSMOS kutatás ritka betekintést kínál az egészségre és arra, hogy mit jelent egészségesnek lenni, ahogy öregszünk. Ma az egészséget általában a betegségek hiányaként határozzák meg, pedig valójában sokkal többről van szó. Korlátozottak a lehetőségek az egészség spektrumának leírásában a nem betegséggel kapcsolatos biomarkereken keresztül. Az a tény, hogy a COSMOS kutatás résztvevői általában jó egészségnek örvendtek a kezdetekkor, életkorukat tekintve döntő fontosságú – ez azt jelenti, hogy fel tudták mérni, mi tartotta őket egészségesen és milyen tényezők befolyásolták egészségüket az életkoruk során. Minden adat begyűjtöttek az étrendről és a táplálkozási szokásokról és az életmódbeli szokásokról.

Mi a következő lépés?

Míg az intervenciós kísérlet már befejeződött és megjelentek a kezdeti dokumentumok, a COSMOS tudományos felfedezései még csak most kezdődnek. Az adatok elemzése során a flavanolokkal, az étrenddel, az életmóddal, az egészséggel és az egészséges öregedéssel kapcsolatos ismeretei a kutatóknak bővülnek és az elkövetkező hónapokban és években további cikkek fognak megjelenni. Ezek az új kiadványok fontos és mélyreható betekintést nyújtanak majd az egészségünkre hatással lévő tényezőkről, ahogy öregszünk és valószínűleg új megközelítéseket kínálnak az egészséges öregedéshez. Az eredmények segíthetnek még a flavanolokra vonatkozó hivatalos ajánlás kidolgozásában is.

A COSMOS eredményeként felbukkanó számos új felfedezés valószínűleg pozitívan befolyásolja az egészségfejlesztés megközelítését a későbbi életkorban, ösztönözve és képessé téve az embereket arra, hogy optimalizálják étrendjüket a hosszabb és döntően egészségesebb élethez.

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, fontolja meg a közösségi médiában való megosztását.

 
Forrás: 
New Food Magazine / Mars Edge

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.