0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A 4000 almatermesztőt tömörítő Melinda konzorcium, mely 16 termelői szövetkezet fog össze Észak-Olaszországban, és évente 400 ezer tonna almát termeszt, természetes hűtőházakkal segíti a gazdákat. Trentino régió egy kisvárosa, Predaiai mellett

34 hűtőteret alakított ki hatalmas barlangokban, ahol a termés 12-13%-át tudják tárolni, ezzel is csökkentve az energiaköltségeket.

youtube://v/2HaIXWB42YI

A barlangok hűtőkamráiban az almát egymásra rakott műanyag dobozokban tárolják, és a targoncákat kezelő, védősisakos munkások mozgatják. Jelenleg 30 ezer tonna termés raktározására alkalmas a létesítmény, de várhatóan 40 ezer tonna almát is biztonságosan fognak tudni tárolni a föld alatti hűtőházban. Az üzem vezetője Mauro Erlicher a Reuters-nek elmond, ahogy az árammegtakarítás a jelenlegi adatok alapján akár 32 százalék is lehet, mely nem csak a áramszámlán, de káros környezeti hatásokon is jelentősen csökkent.

Erlicher kifejtette, hogy a hagyományos hűtőházak mesterséges szigetelése helyett a barlangokban a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként”, így képesek megtartani a hőt.

Mielőtt a barlangokat használni lehet, a sziklákat gázzal 5-7 méteres mélységig lehűtik, így a termekben 1 Celsius-fok hőmérsékletet lehet fenntartani.

Az almaszüret Olaszországban még mintegy hónapig tart.

Az egyik gazda, Loris Calliari elmondta, hogy szkeptikusak voltak, amikor először hallottak a barlang ötletéről, de az eredmények hamar meggyőzték őket.

„Először hezitáltunk, aztán rájöttünk, hogy működik, mert jó energiamegtakarítást eredményez, és nagyon fenntartható. Reméljük, hogy lesz folytatása ennek a projektnek.”

Forrás: Reuters