Back to top

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy a bélmikrobák fajai hogyan használják tápanyagként a növényi N-glikánokat, egyfajta összetett szénhidrátot. A kutatást a Birminghami Egyetem és a Newcastle-i Egyetem kutatói vezették, akik genomikai adatok segítségével azonosították a bélbaktériumok által a komplex szénhidrátstruktúrák lebontására termelt specifikus enzimeket.

Fotó: pixabay.com

A bélmikrobiom által termelt enzimekre vonatkozó információk lehetővé teszik a kutatók számára, hogy jobban megértsék, hogyan lehet a bélrendszer jó egészségét kezelni.

Ezeknek az enzimeknek biotechnológiai alkalmazásai is vannak, például az élelmiszerekre és egyes gyógyszerekre adott allergiás reakciók csökkentésére. Mivel a növényi cukrok, amelyekkel a bélmikrobák táplálkoznak, összefüggésbe hozhatók a pollenekből és növényi eredetű élelmiszerekből származó egyes allergiákkal, a szerzők szerint az enzimek felhasználhatók lennének arra, hogy egyes élelmiszerek és gyógyszerek kevésbé allergiás reakciókat váltsanak ki.

Dr. Lucy Crouch, a tanulmány vezető szerzője a Birminghami Egyetem Mikrobiológiai és Infekciós Intézetéből elmondta: "A bélmikrobiom hihetetlenül fontos az emberi egészség szempontjából, és ez a felfedezés lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a mikrobiomot. Azonosítva azokat a bizonyos enzimeket, amelyeket ezek a mikrobák a táplálék megemésztéséhez használnak, mérlegelhetjük, hogyan lehet a jövőben olyan étrendeket kialakítani, amelyek elősegítik az egészséges bélrendszer kialakulását, és ennek eredményeként javítják az általános egészségi állapotunkat.

"A tanulmány egyik váratlan eredménye, hogy a rovarok N-glikánjait is célba veszi a felfedezett enzimek némelyike.

Egy olyan jövőbeli forgatókönyvben, amelyben egyre inkább az alternatív fehérjeforrásokra, például a rovarokra támaszkodunk, ez a munka betekintést nyújt abba, hogy a rovarfehérjék hogyan biztosíthatnak tápanyagokat bélmikrobáink számára is."

Dr. David Bolam, a Newcastle-i Egyetemről származó tanulmány társszerzője elmondta: "Még mindig nem ismerjük a bélrendszerünk általános egészségünkben betöltött szerepét, ezért létfontosságú annak megismerése, hogy a bélrendszerünkben élő mikrobák hogyan képesek felhasználni a növényi N-glikánokat. Ez fejlesztette ismereteinket mind annak megértése szempontjából, hogy miként bontja le ezeket a cukrokat a mikrobióta, mind pedig új enzimek felfedezése szempontjából, amelyek felhasználhatók az N-glikánok szerkezetének megváltoztatására és elemzésére orvosi és ipari alkalmazások céljából."

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.