0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Míg az olyan anyagok, mint az algák és az üledékek befolyásolhatják a tavak színét, az új tanulmány szerint a levegő hőmérséklete, a csapadék, a tó mélysége és a tengerszint feletti magasság is fontos szerepet játszik a tavak vízszínének meghatározásában.

A kék tavak, amelyek a világ tavaink kevesebb, mint egyharmadát teszik ki, általában mélyebbek, és hűvös, csapadékban gazdag, téli jégtakaróval borított régiókban találhatók.

A zöldesbarna tavak, amelyek az összes tó 69%-át teszik ki, elterjedtebbek, és szárazabb régiókban, a kontinensek belsejében és a partok mentén találhatók – állapítja meg a tanulmány.

A kutatók 5,14 millió műholdfelvételt használtak fel a világ 85 360 taváról és víztározójáról 2013 és 2020 között, hogy meghatározzák a leggyakoribb vízszíneket.

„Soha senki nem vizsgálta még globális szinten a tavak színét” – mondta Xiao Yang, a Southern Methodist University hidrológusa, a tanulmány szerzője. „Korábbi tanulmányok talán 200 tavat vizsgáltak a világon, de az a lépték, amit mi képviselünk, sokkal, de sokkal nagyobb a tavak számát és a kis tavak lefedettségét tekintve is.”

Egy tó színe szezonálisan változhat, részben az algák növekedése miatt, ezért a szerzők a tó színét hét év leforgása után határozták meg. Az eredmények egy interaktív térképen keresztül vizsgálhatók, amelyet a szerzők fejlesztettek ki.

Emellett az új tanulmány azt is vizsgálta, hogy a különböző mértékű felmelegedés hogyan befolyásolhatja a víz színét, ha az éghajlatváltozás folytatódik. A tanulmány szerint az éghajlatváltozás csökkentheti a kék színű tavak arányát, amelyek közül sok a Sziklás-hegységben, Kanada északkeleti részén, Észak-Európában és Új-Zélandon található.

„A melegebb víz, amely több algavirágzást eredményez, a tavakat inkább a zöld szín felé tolja el” – mondta Catherine O’Reilly, az Illinois Állami Egyetem vízi ökológusa, az új tanulmány szerzője. „Rengeteg példa van arra, hogy az emberek valóban látták ezt megtörténni, amikor egy-egy tavat tanulmányoztak.”

Az észak-amerikai Nagy-tavak például fokozott algavirágzást tapasztalnak, és egyben a leggyorsabban melegedő tavak közé tartoznak, mondta O’Reilly.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a távoli sarkvidéki régiókban is vannak olyan tavak, amelyek „egyre zöldebbek” – mondta Yang.

Míg a korábbi tanulmányok összetettebb és finomabb léptékű mérőszámokat használtak a tavak ökoszisztémájának általános egészségi állapotának megértéséhez, a víz színe egyszerű, mégis életképes mérőszám a vízminőségre, amely globális léptékben műholdakról is látható, mondták a szerzők. Ez a megközelítés módot ad annak tanulmányozására, hogy a távoli tavak hogyan változnak az éghajlattal.

Emellett a víz színének változásai szabadidős és kulturális következményekkel járhatnak olyan helyeken, mint Svédország és Finnország, ahol a tavak kulturálisan elterjedtek – mondta O’Reilly.

A felmelegedés folytatódásával az észak-európai tavak valószínűleg elveszítik téli jégtakarójukat, ami hatással lehet a téli és kulturális tevékenységekre.

„Senki sem akar úszni egy zöld tóban” – mondta O’Reilly – „így esztétikai szempontból néhány olyan tó, amelyet mindig is menedékként vagy spirituális helyként tartottunk számon, eltűnhet, ahogy a színük megváltozik”.

Forrás: phys.org