0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

A Magyar Mezőgazdaság hírportálon mi is beszámoltunk korábban részletesebben az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerekről, azok állattenyésztésben és szántóföldön történő használatáról és a hazai lehetőségekről. Beszámoltunk a halastavak és öntözőcsatornákon telepített lebegő napelemekről és a kertészeti üvegházak számára kifejlesztett áttetsző szoláris üvegről.

A hibrid rendszer lényege, hogy a napelemeket a termények fölé helyezik, ezáltal nem vész el a termőföld, ami azt jelenti, hogy a napenergia a hozamok befolyásolása nélkül termeszthető.

A területen a Baofeng Csoport 2014-ben 107 négyzetkilométernyi elsivatagosodott területet kezdett megművelni azáltal, hogy lucernát ültettek. Egy év elteltével kezdték meg a napelem rendszer kiépítését és a lucernát fokozatosan felváltották a goji növények. 

A jelenleg 640 MW kapacitású naperőmű a következő években 1 GW teljesítményűre bővül. A 2,9 méter magasságba telepített napelemek 30-40%-kal csökkentették a talajnedvesség párolgását, ami a vízszegény környezethez igazodó csepegtető öntözéssel kiegészülve 85%-kal megnövelte a növénytakaró nagyságát a területen! A termőre fordult földet gojibogyó ültetvényként hasznosították, ami a környéken élők számára munkát és biztos bevételi forrást jelent évek óta.

Az élővilág a napelemes gojibogyó ültetvény legnagyobb nyertese, hiszen visszatérhetett az élet a sivatagba, megjelentek a nyulak, fácánok, verebek, különböző rágcsáló- és rovarfajok.

Forrás: pv-magazine / Huawei