Back to top

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

A méhek bélrendszerében sokféle baktérium él, melyek létfontosságú funkciókat látnak el. Az egészséges bélflóra a méheket ellenállóbbá teszi a betegségekkel és méreganyagokkal szemben és a klimaváltozáshoz való adaptációban is szerepet játszanak. A gombák főleg az erjesztésben segítenek az anyagcsere folyamat során.

Az európai háziméh (Apis melifera) eddigi mikrobiomvizsgálatai kimerültek a méhekre jellemző baktériumok és gombák analízisében.  

Jól ismert ezeknek a létezése és funkciója a bélrendszerben. Ezeken kívül azonban léteznek - bár kisebb mennyiségben - egyéb baktériumok és gombák is a méhek beleiben.

A tanulmányban többszáz Olaszországból és Szaudiarábiából származó méhmintát vizsgáltak meg.

A kutatók az A. mellifera ligustica és A. mellifera jemenitica alfajok teljes bélrendszerének baktériumközösségeit vizsgálták génszekvenálással a bélrendszer mind a négy részében. Nem volt meglepő, hogy kimutatták a 32 alapbaktériumot, melyek a baktériumközösség 98%-át teszik ki a belekben. A fenmaradó 2%-ban azonban további 164 baktérium- és 116 gombafajt találtak.

Mivel a mikrobák sokfélesége és gyakoriságmutatói különböznek a bélszegmensekben, a kimutatott mikrobák nem pusztán az élelemmel  vagy passzív módon jutnak el a belekbe.

Fotó: unsplash.com

Minden bélszegmensben más-más feltétel uralkodik, így például a pH érték, cukor- vagy az  oxigénkoncentráció is különbözik. A baktériumok adaptálódtak, mivel csak meghatározott körülmények között képesek a túlélésre és az anyagcserére.

Minél inkább különböznek a baktériumfajok az egyes szegmensekben, annál különfélébb funkciókat töltenek be a gazdaszervezetben.

Lehetséges funkciók: antibiotikumtermelés, a méreganyagok lebontása, a szénhidrátok feldolgozása, az aminosavak és zsírok emésztése és a tápanyagok elosztása.

A bélflóra meghatározza a méhek ellenálló képességét a környezeti változások illetve a stresszorok és a kórokozók fellépése esetén.

A tanulmány itt olvasható teljes egészében:

Callegari, M., Crotti, E., Fusi, M. et al. Compartmentalization of bacterial and fungal microbiomes in the gut of adult honeybees. npj Biofilms Microbiomes 7, 42 (2021). https://doi.org/10.1038/s41522-021-00212-9

Ajánljuk még:

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány (2)?

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.