0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

Egyúttal felméri azt is, milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő a munkavégzésük során, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.

Az elmúlt időszakban számos jelzés érkezett a Nébih felé arról, hogy egyes szolgáltatók a közösségi médiafelületeken különböző drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Egyebek között például repce és napraforgó deszikkálását, valamint gombaölő és rovarirtó kezeléseket szántóföldi kultúrákban, továbbá szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Ezek kapcsán ki kell emelnünk, hogy Magyarországon jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi tevékenység.

Ugyanakkor – engedély birtokában – folytatható permeteződrónnal kísérleti célú növényvédelmi tevékenység.

A Nébih a fentiek miatt támogató ellenőrzési kampányt indított a hazai permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók körében, azzal a céllal, hogy részletes tájékoztatással szolgáljon számukra az őket érintő jogi szabályozási környezetről. A hivatal megalapítása óta arra törekszik, hogy támogassa a korszerű és egyben biztonságos növényvédelmi technológiai és technikai megoldások elterjedését Magyarországon, egyszersmind elősegítse a jogszerű alkalmazásukat biztosító szabályozási környezet kialakítását. Ebbe a célrendszerbe pedig jól illeszkednek a támogató ellenőrzések is.

A közelmúltban indult ellenőrzési kampány várhatóan október végéig tart. A szemlék során szerzett tapasztalatokról a Nébih honlapján is beszámolnak.

Forrás: Nébih