Back to top

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Abonyból négy felnőtt és három kishuszár jutott a Budapesten rendezendő döntőbe, a belegrádi Borsodi Vágtáról három-három, a gyenesdiási Festetics Vágtáról négy felnőtt és két kishuszár, a hosszúfalui Muravidéki Vágtáról pedig – amelynek döntő futamát az extrém esőzések miatt lefújták – az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz Budapesten. Gratulálunk nekik!

Az Abonyi Vágtáról négy felnőtt és három kishuszár jutott tovább
Az Abonyi Vágtáról négy felnőtt és három kishuszár jutott tovább
Augusztus 6-án rendezték meg az első Abonyi Vágtát, az Abonyi Parkerdőben és a mellette lévő Vágta téren. A meleg ellenére több ezer érdeklődő vett részt a nagyszabású rendezvényen és szurkolta végig a helyszínen a futamokat, amelyek végén eldőlt, kik képviselhetik településüket az októberi döntőn.

A kishuszár- és felnőtt versenyek mellett kocsitoló verseny, csikós- és pusztaötös-bemutató, kombinált fogathajtóverseny és különböző zenés programok, koncertek, kirakodóvásár, főzőverseny, valamint pónilovaglás és bábszínház várta a kicsiket és nagyokat.

A felnőtt versenyzők közül végül négyen jutottak az októberi döntőbe. A Hősök terén már biztosan ott lesz az első helyen célba érő abonyi Zboray Viktória Vicces nyergében, a második Farkas Ábel és Tip-Top Nyárádszeredát képviselve, a harmadik befutó Vámos Mercédesz és Déva Jutka nevű lova Mezőberényből, valamint a negyedikként végző Krupiczáné Mucsi Enikő Kocsér színeiben. A kishuszárok is szoros versenyben mérték össze tudásukat. Közülük elsőként a felsőpakonyi Nagy Regina jutott a fináléba BT Silver Moon nyergében, második helyen Vozár Vilma és Puszta ért célba Göd képviseletében, harmadikként pedig a fülöpszállási Látos Lili és Charlie végzett. Itt került sor a Jótékonysági Sztárfutam első edzőversenyére is – ez alkalommal a mezőny három lovasa, Széchenyi Krisztián táncművész, valamint Bács Péter és Krajnik-Balogh Gábor színművészek pattantak nyeregbe. Közülük végül Bács Péter bizonyult a leggyorsabbnak, megnyerve ezzel a futamot. A színész egyébként a tavalyi Hősök terei döntőben is győzedelmeskedett.

A Borsodi Vágta dobogós felnőtt lovasai
A Borsodi Vágta dobogós felnőtt lovasai

A kocsitoló versenyben is helyi győzelem született, Abony csapata bizonyult a legjobbnak.

Ugyanazon a hétvégén, augusztus 7-én, vasárnap tartották a Borsodi Vágtát is Hernádkak-Belegrádon, ez a térség azonban már rutinosnak számít, tizedik alkalommal rendezett előfutamot. Itt is sokféle színes kísérőprogrammal készültek az érdeklődőknek a szervezők, egyebek közt csikós- és pusztaötös-bemutatóval, a Győri Ördöglovasok produkciójával, fűnyírótraktor-versennyel, a gyerekeket pedig bábszínház, népi játszó, lufihajtogató, bungee trambulin és meseiroda várta. A korábbi hőség is mérséklődött vasárnapra, így tökéletes időben álltak a rajthoz a települések lovasai. A futamok rendkívül izgalmasan alakultak: a felnőttek között végül Földes Bence futott be elsőként a célba Nagyhalász település képviselőjeként, Messina nevű lován. A második helyet Hatvan településről Vaka István érdemelte ki Tenkes hátán, harmadikként pedig Szebellédi Andrea állhatott fel a dobogóra Tiszaladányból. A kishuszároknál első helyen a váci Cziráky Zsombor, második helyen Simon Bori Bőcsről, míg harmadikként Tátrai Gréta Boglárka Kakucs képviseletében került be a döntőbe, és lehet ott október 1–2. között a Hősök terén.

A Muravidéki Vágtának az extrém eső miatt nem tudták minden futamát megtartani
A Muravidéki Vágtának az extrém eső miatt nem tudták minden futamát megtartani

Augusztus 20-án zajlott a 6. Muravidéki Vágta, a helyszín a szlovéniai Hosszúfalu volt; az extrém nagy esőzésekben pedig nem volt könnyű dolguk sem a szervezőknek, sem a versenyzőknek.

Az elődöntők sikeresen lezajlottak, azonban a döntő futamokat végül a lovak és lovasok biztonsága érdekében nem tartották meg az este folyamán. Versenyigazgatói és szervezői döntés nyomán, valamint az egyenlő esélyek elvének figyelembevételével a döntő futamban végül az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz: Somi Erik Zsitkóc színeiben, Bíró József Hosszúfalut, Bíró Mihael pedig Domonkosfát képviselve, valamint a hídvégi Kocon Tamást is köszönthetjük majd Budapesten. Szintén a szervezők döntése, hogy a szlovén lovasok kvalifikációs versenyére – ők a nemzetközi futamban indulnak majd – egy későbbi időpontban kerül sor, amikor a pálya ismét alkalmas lesz a futamok megrendezésére. A rendezvény egyébként az esős és kiszámíthatatlan idő ellenére is nagy sikerrel zajlott: számos zenés és gyermekprogram, póni- és pusztaötös-bemutatók, valamint kettesfogathajtó-verseny is várta a helyszínre látogatókat.

A Festetics Vágta döntőbe jutott felnőtt lovasai és kishuszárjai
A Festetics Vágta döntőbe jutott felnőtt lovasai és kishuszárjai

Ugyanennek a hétvégének a vasárnapján, augusztus 21-én tartották a Festetics Vágtát a gyenesdiási Faludi-síkon; a rendezvény fókuszában, ahogy mindig, most is a magyar lovaskultúra és a hagyományőrzés állt.

A Zala megyei rendezvényen az izgalmas futamok mellett kocsitoló verseny, csikósbemutató, és a helyi lovardák műsorai is várták a közönséget. A balatoni települések csatájában Szabó Nikolett aratott győzelmet Pipacs nevű lovával, így Porva is képviselteti majd magát a budapesti Nemzeti Vágtán. A dobogó második fokára a bükkösdi Arató Barna állhatott fel Napraforgóval, a harmadik helyezés pedig Bottlik Fannit illette meg Hadfi Iram nevű lovával, Alsópáhokot képviselve. Végül negyedikként Tiszafüred színeiben Gyöngy Tamás és Luvly Jubly Luca kvalifikálták magukat a budapesti döntőbe. A kishuszárok futamában a csemői Szerencsés Szandra és Sárkány nevű lova nyerték meg a versenyt, másodikként pedig Czene Leila Izabella és Herceg biztosították helyüket a döntőben, Kalocsát képviselve.

Jakab-Sas Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.