Back to top

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Alkalmazkodni kell a kihívásokhoz, mondta Richard Mills, a Haygrove ügyvezetője
Alkalmazkodni kell a kihívásokhoz, mondta Richard Mills, a Haygrove ügyvezetője
Tavasszal készült el a háromszor 12 hajóra osztott, teljesen automatizált, saját meteorológiai állomással is ellátott fóliarendszer a Grino Kft. telephelyén, mondta Frei Viktor ügyvezető. A fóliablokk egy applikációval felszerelt okos rendszer, így akár távolról is nyomon tudják követni többek között a külső szélerősséget, külső-belső hőmérsékletet, páratartalmat. Egy masszív, erős szerkezetű fóliaházrendszert kaptak a Britamark Kft.-nek és a Hay­grove közép-kelet-európai csapatának köszönhetően.

Az angol Haygrove Ltd. vállalkozás egy élő farmközösség is, mivel a tulajdonosnak összesen több mint 300 hektár fóliával borított területe van az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Portugáliában és Kínában,

tudtuk meg Richard Mills ügyvezetőtől. Az általuk kifejlesztett fóliaházaknak várhatóan egyre nagyobb szerepük lesz a klímaváltozás miatt. Az ágazatra nehezedő nyomást minden gazdálkodó érzi, senkinek nem könnyű ma termelni. Alkalmazkodni kell a változó gazdasági, időjárási környezethez, és felkészülten kell szembenézni a következő öt-tíz évben várható kihívásokkal, függetlenül attól, hogy mekkora felületen termeszt valaki, mondta a cégvezető. Kulcsfontosságú a hatékonyság növelése, ráadásul a termelőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy mind több fogyasztó kíváncsi, hogyan működik a vállalkozás, aminek a termékeit megvásárolják, ezért is érdemes a környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. A fejlődéshez szükség van a fiatal generációra a mezőgazdaságban, a kertészetben is, tette hozzá.

A meteorológiai állomás is része a technológiának
A meteorológiai állomás is része a technológiának
Fotó: Britamark Kft./Óváryné Fabók Krisztina/Pro Horto Kft.

Tizenhat évvel ezelőtt építették az első Haygrove-típusú fóliasátrakat Lengyelországban, ahol a cég európai gyártó- és raktárközpontja is található,

emlékeztetett Marek Jamry, a Haygrove közép-kelet-európai régiós vezetője. Ma már a térség tizenegy országában vannak berendezéseik, beleértve Magyarországot is. A lengyelországi csapatuk építi fel a megrendelt fóliarendszereket, de arra is van példa, hogy betanítják a megrendelő által felkért kivitelezőket a munkára. Együttműködnek az öntözőrendszerekre és meteorológiai állomásokra, szoftvervezérlésre szakosodott cégekkel. A szakember úgy tapasztalja, hogy sokszor egy gondolatébresztő mondat is elég ahhoz, hogy a kertészek fejlesztésbe fogjanak a jobb eredmények, nagyobb bevétel reményében.

Pultálló terméket keresnek

A Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója, a Britamark Kft. nevében Tóthpál Gergely ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket. A Haygrove fóliák történetét pedig Megyery Tibor, a Britamark Kft. regionális menedzsere idézte fel.

Huszonöt évvel ezelőtt az Angliában két hektáron szabadföldi szamócát termesztő Haygrove vállalkozás növelni szerette volna a területét, de hamar válaszúthoz érkezett.

Megyery Tibor ismertette az új EZ Vent típusú fóliablokk tulajdonságait
Megyery Tibor ismertette az új EZ Vent típusú fóliablokk tulajdonságait
A szabadföldi termesztés ott a sok eső miatt nagyon kockázatos, csőddel is fenyegethet, ezért megtervezte és felépítette az első Haygrove alaptípust. Angliában gyorsan piacvezető lett ez a technológia, és külföldön is nőtt az érdeklődés iránta. Külföldön először Kenyában építettek ilyen berendezéseket, ahol az esőtől kellett megvédeni a holland piacra termelt dísznövényeket. Az első egyszerű típushoz képest a mai Haygrove fóliák szerkezete jóval komplexebb, masszívabb, és a világon már több ezer hektáron építették fel a legújabb típust. A globális klímaváltozás, a szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárás a világ minden részén rákényszeríti a kertészeket, hogy termesztőberendezésben termeljenek tovább. Emellett a palánta és az inputanyagok drágulása miatt is egyre fontosabb a termésbiztonság. A Haygrove a jó szellőzés, a széllel szembeni ellenállóság iránti termesztői igényt figyelembe véve fejlesztette berendezéseit, és sok újdonságot kínál hozzájuk.

A recesszió miatt az emberek valószí­nűleg kevesebbet fognak kultúrára vagy utazásra költeni, élelmiszerre azonban mindig szükség lesz.

Egy személy könnyen végigsétálhat az acélvápán
Egy személy könnyen végigsétálhat az acélvápán
Ám arra az eddiginél valószínűleg jobban figyelnek, hogy minőségi terméket vásároljanak ugyanazért a pénzért, hiszen nem mindegy, hogy a hazavitt zöldséget-gyümölcsöt meddig lehet eltartani. A minőség pedig leginkább védett termesztésben szavatolható.

Jobban terhelhető

Magyarországon az elmúlt tizenöt évben több mint száz Haygrove típusú fóliaház épült, húszegynéhány kultúrában. Legnagyobb felületen paprikát termesztenek bennük, de tesznek a fólia alá bogyós gyümölcsöket is. Megyery Tibor szerint jó technológiával perspektivikus lehet a bogyósok fóliás termesztése.

Idén nem kellett havat tisztítani a fólia­sátrakról, viszont a januári több mint 100 km/órás szelek komoly károkat okoztak ez egyszerű szerkezetű berendezésekben.

Néhol az egész vázat tönkretette a vihar. Az egyszerű fóliákban általában a szellőzés sem megoldott, így nyári melegben nemcsak a növények szenvednek bennük, hanem a munkavégzés is csak a hajnali órákra korlátozódik, így ezek a kora tavaszi, illetve késő őszi hajtatásra jöhetnek számításba.

Különleges ívek és dupla acélkábeles rögzítés teszi szilárddá
Különleges ívek és dupla acélkábeles rögzítés teszi szilárddá
A Grino Kft.-nél megépített kéthektáros fóliaház 36 darab 8 méter széles és 67,5 méter hosszú hajóból áll.

A kitűzés január végén történt, április második felében pedig már palántázták a Ceremony F1 paprikafajtát, amit 2016 óta termesztenek.

Az újabb Haygrove típusú fóliaházaknak, amilyen az akasztói kéthektáros berendezés is, 50 milliméter átmérőjű horganyzott köracélból készül a lába, a korábbi 40 milliméteres horganyzott köracél bordaíveket pedig 80 milliméteres, kissé lapított (ovális) ívekre cserélték. Ez nagy áttörés, mert ezzel a terhelhetőség a háromszorosára nőtt.

Szellőztetés távvezérléssel

Az EZ Vent (easy ventilation) technológia lényege a könnyű szellőztethetőség, ehhez az kell, hogy minél kevésbé hajoljanak a bordák ívei. Ezért olyan különös formájú a berendezések teteje. Minden ív három részből áll, az oldalsó két egyenes ívet összekötő középső részt az építés helyszínén hajlítják meg. A lábak 80-90 centiméter mélyen vannak a talajban. Hegesztést egyáltalán nem alkalmaznak, mindent csavarkötéssel rögzítenek. Tehát ha az élet úgy hozza, akár át is lehet telepíteni az egész vázat.

A termelői vélekedés eddig az volt, hogy 50 méternél ne legyen hosszabb egy sátor, mert azt nem lehet jól átszellőztetni.

Viszont a sátrakban mindig a végek a legdrágább részek. Az új megoldásnak köszönhetően a Haygrove típusú házak jól átszellőztethetők. Hazánkban az eddig épített leghosszabb Haygrove ház 180 méteres, és a hosszúságának nem a szellőzés, hanem a termesztés során szükséges munkaszervezés szabott határt.

EZ Vent okos fóliarendszer két hektáron
EZ Vent okos fóliarendszer két hektáron

A horganyzott acél vápa extra stabilitást nyújt az egész váznak, egy személy kényelmesen végigmehet rajta. A fóliaház mindkét vége és oldala támaszokkal van kimerevítve, illetve speciális végmerevítéssel rendelkezik az oldalszél, az oldalnyomás csökkentése érdekében. Az akasztói EZ Vent termesztőberendezés a hajónként elhelyezett két-két háromfázisú villanymotorral jól átszellőztethető akár távolról vezérelve is, és a téliesítés is egy gombnyomással megoldható. Az erős fénytől Luminance típusú, árnyékoló hatású fóliával védik az állományt.

A Haygrove néhány évvel ezelőtti fejlesztése, hogy acélkábelt használnak, és mint egy pók, behálózzák vele az egész házat.

Ez jóval olcsóbb a csőnél, és a behálózás révén sokkal stabilabbá válik az egész szerkezet. A már meglévő fóliákban is érdemes használni ezt a megoldást, hiszen kevés ráfordítással növelhető a 40 milliméteres köracélból készített vázak szilárdsága.

A kókuszrostot gyönyörűen átszövi a gyökér
A kókuszrostot gyönyörűen átszövi a gyökér
A négy oldal külön vezérelt a szélirány és szélerősség alapján. Egy központi modulban gyűjtik össze a vezeték nélküli szenzorok adatait. A Grino Kft. berendezésében EC-, talajnedvesség-, talajhőmérséklet- levélnedvesség- és pH- mérő szenzort helyeztek ki. Ezeket a rendszereket bármilyen berendezésbe be tudják szerelni.

A távolról vezérelhető szellőztetés­szabályozó rendszerek fejlesztésével, beszerelésével és beüzemelésével foglalkozó Smart Greenhouse Control Kft. nevében Vitéz Sándor értékesítési vezető kiemelte, hogy a termesztők időbeosztásának optimalizálása is egyre fontosabb. Ezért szorosan együttműködnek a gazdákkal a fejlesztések során.

A szellőztetés vezérlése mellett vezeték nélküli szenzorhálózatot is kínálnak az EC, a páratartalom, a levegő- és talajhőmérséklet, talajnedvesség mérésére.

Víztakarékos és újrahasznosítható

A kókuszrost forgalmazását18 éve kezdték Magyarországon, majd fokozatosan bővült a piacuk Közép- és Kelet-Európában, mondta Boróczki Gergely, a Pro Horto Kft. kereskedelmi igazgatója. Jelenleg évenként 350-400 hektárra értékesítenek ilyen termesztőközeget. Legnagyobb vásárlóik a paradicsom-, paprika, uborka-, szamóca- és dísznövényter­mesztők, valamint a faiskolák. Az első néhány évben csak a kókusz finomrostot használták fel, ami rendkívül sok vizet képes megtartani, de nem elég levegős. Később ezért az egész háncsot feldarabolták és chipset készítettek belőle. Ezt a két anyagot a termesztett kultúrák igényei szerinti arányban keverik össze. Uborka termesztésekor például 80-20% a chips és a finomrost aránya, míg a kevésbé vízigényes szamócánál éppen ellenkezőleg, de lehet kizárólag finomrostot is használni. A kertészek kérésére rendkívül változatos méretben tudják gyártani a termesztőtáblákat.

Egyre nagyobb szerepet kap a távvezérlés
Egyre nagyobb szerepet kap a távvezérlés

A növények helyét kivágják – akár már a következő évi ültetéshez is –, valamint drén­lyukakat is vágnak a fólia csomagolásra.

Ennek a termesztőközegnek a felhasználása a high-tech termesztésben általában egy évig tart. A hazai piacon elsőként, 12 évvel ezelőtt kezdték el az általuk forgalmazott táblák visszavásárlását és újrahasznosítását. Évente több ezer köbmétert dolgoznak fel ömlesztve, amiből a műanyag fóliát kirostálják. A visszagyűjtött anyagot rostálják, ledarálják és virágföld-keverékek alapanyagaként újraértékesítik. A kókuszrost, mint természetes anyag lehetővé teszi a víz- és tápanyag-takarékos termesztést, környezettudatos szemlélettel pedig újrahasznosítható.

A hatékony munkavégzést segítheti a Tomsystem spanyol gyártmányú klipszezőgép.

Míg a hajtató kertészetekben a mai technológiával, azaz tekeréssel vagy klipszezéssel óránként 800-900 szálat tudnak rögzíteni, a bemutatott 700 grammos klipszezőgéppel 1600-2400 a teljesítmény. A hozzá alkalmazható galvanizált fémklipszek pedig két év alatt lebomlanak, mondta a forgalmazó Hortigreentech Kft. munkatársa, Pólya Zsolt.

Sokak érdeklődését felkeltette az új típusú berendezés
Sokak érdeklődését felkeltette az új típusú berendezés

Sápi Anikó az ICL tápanyagokat mutatta be az IKR Agrár képviseletében, amelynek 2016 óta van kertészeti üzletága. Az egyik újdonság a H2Flo felületaktív összetevőket tartalmazó keverék, amely a talaj nélküli termesztésnél segíti a víz és a hozzáadott tápanyagok egyenletes eloszlását a termesztőközegben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.