0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

A rákosi vipera Magyarország egyik legritkább, bennszülött hüllőfaja. A kipusztulás szélén álló kígyót egy nagy szabású szaporítási program segítségével sikerült megmenteni.

a Rákosivipera-védelmi Központ szakembere, Halpern Bálint vizsgálta meg a Szegedi Vadasparkban élő viperákat. Elmondása szerint ugyan

eddig ennél a fajnál nem volt rá példa, ám más hüllőknél előfordulhat a szűznemzés, vagy az, hogy a nőstények extrém hosszan tárolják az ivarsejteket. A választ a kérdésre majd egy genetikai vizsgálat adja meg, amelyet a Központ szakemberei végeznek el.

A kis viperát a gondozók elkülönítették a többiektől, így a látogatók továbbra is csak a szülőket láthatják a naposabb órákban, amíg téli nyugovóra nem térnek a helyükön kialakított telelőüregben. Ha melegebb az időjárás, még november elején is a felszínen tartózkodhatnak rövidebb időkre. A vipera fióka egyelőre tehát a háttérben cseperedik, a telet meleg terrárium biztonságában fogja tölteni – írja honlapján a Szegedi Vadaspark.

Forrás: www.zooszeged.hu