Back to top

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Itt nem a gyógynövényekből készült gyógyhatású teákra kell gondolni, hanem olyan fajokra, melyeknél ha volt is, nem a gyógyhatás volt a lényeg, hanem az íz, hogy élvezeti ital készülhessen belőlük…

A klasszikus „magyar tea” alapja a szeder levél volt, mely mellett a menta, és a hárs volt még elődeink kedvenc élvezeti teaitala. Erről itt írtunk korábban részletesebben.

A fügefa leveléből…

A fügének a levelei is hasznosak
A fügének a levelei is hasznosak
Fotó: wikipedia
A füge friss, zöld leveléből ízletes, kókuszos aromájú szörp készíthető, de a szárított leveleket porított formában is felhasználták teakészítésre. A fügelevél erősíti a csontokat és csökkentheti a koleszterinszintet. A tea készítésekor egy liter vízhez adjunk 2 evőkanál (kb. 30 gramm) fügefalevél tea port, majd egy fazékban forraljuk fel. Addig főzzük, míg a fügefalevél tea mennyisége majdnem a felére csökken így a tea koncentráltabb, hatékonyabb lesz.

 

A homoktövis általában a gyümölcséről ismert

A homoktövis esetén a hajtásvégeken található fiatal levelekből készült tea jelentős antivirális hatást fejt ki, fogyasztása megelőző célra már régi keletű. Vizes forrázata (esetenként főzetként is készítették) zöldes-barna színű, kellemes, enyhén fűre emlékeztető aromájú ital. C-vitamint, B1-és B2- vitaminokat, fehérje építőelemeket (aminosavakat ), ásványi anyagokat (Mn, K), bioaktív vegyületeket, és polifenol komplexeket (kvercetin, flavonolok, epicatechin ) tartalmaz.

Fáradtság csökkentő hatását már kísérletek is bizonyítják, sőt hatékony védelmet nyújt a megerőltető fizikai terhelés által okozott szöveti károsodásokra. Testsúly optimalizáló szerepe van a zsigeri zsírok csökkentésével.

Szinte minden aminek ehető a gyümölcse, annak a levele is lehet tea alapanyag
Szinte minden aminek ehető a gyümölcse, annak a levele is lehet tea alapanyag
Fotó: wikipedia
Gyümölcsfák leveleinek fermentálása

Sok gyümölcsfa levele alkalmas teakészítésre, ilyenek például a cseresznye, meggy, alma, körte, eperfa, berkenye, málna, szeder, ribizli, szamóca, szőlő, birs…
A friss levelekből is készülhet tea, emellett a szárítottból is, ám a fermentált változatokból a levelekben történő átalakulások hatására még ízletesebb ital készíthető. A levél fermentációja során a levélszövet oldhatatlan anyagai oldhatóvá alakulnak. Az erjedési folyamat megkezdéséhez előbb „el kell pusztítani” a levélszerkezetet. A levél felületén és a levegőben található baktériumok aktívan hozzájárulnak majd a gyors átalakulási folyamathoz.

Fontos, hogy a kiválasztott fajok leveleiben legyen némi tannin, ez kell a megfelelő „teás” ízhez. A felsorolt gyümölcsfák levelei tartalmaznak ebből megfelelő mennyiségben. Az egészséges levelek alkalmasak teakészítésre de a fiatal, tavaszi zsenge levelek, vagy őszi másodnövekedés fiatal levelei tartalmazzák ezt a legnagyobb mennyiségben.

Így készül a házi, fekete tea

Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal
Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal
A levelek házi fermentálásáról sok módszer megtalálható az interneten, de a lényeg mindegyiknél gyakorlatilag ugyanaz. A leveleket leszedésük után 8-10 órát fonnyasztani kell. Akkor van kész ez a folyamat, ha a leveleket összehajtva már nem roppannak az ereknél, hanem lágyan hajtogathatók. Ezután egy nagyobb csomó levelet összefogva késsel vágódeszkán föl aprítunk. Ezt követi a szövetroncsolás, amit sokféle módon végezhetünk. Lehet kézzel sodorni az aprított leveleket, 7-10-szer megcsavarni, hogy az állományuk kellőképp sérüljön, a nedvállomány bennük felszabaduljon.

Ez a roncsolás történhet úgy is, hogy a leveleket átengedjük húsdarálón, vagy ha kisebb mennyiségről van szó fűszermozsárban is elvégezhető a roncsolás, esetleg egy fóliatasakba téve, kalapáccsal megdolgozva a levéllemezeket.

Ezután az egyik módszer szerint a leveleket egy tésztaszűrőben, de letakarva, néha megkeverve enyhe vízgőz felett addig tartjuk, míg megbarnulnak és megjelenik a jellegzetes teás illatuk. Másik módszer amelynél nagyobb adagokkal dolgozhatunk, hogy a leveleket egy tálba tesszük, egy tányérral és valami nehezékkel lesúlyozzuk, és 25-26 fokon tároljuk 6-8 órán át. Előbbi módszernél gyorsabban, utóbbinál lassabban, de mindkettőnél előbb-utóbb megjelenik a szükséges szín és az illat. Ekkor a leveleket gyorsan de kíméletesen meg kell szárítani. Ezt úgy is végezhetjük, hogy kiterítjük egy tálcára, és jó szellős helyen tartjuk, vagy sütőben nyitott ajtónál alacsony hőfokon megszárítjuk. Az elkészült gyümölcslevél teákat ezután a szokásos módon forrázatként készíthetjük el…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.