0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Itt nem a gyógynövényekből készült gyógyhatású teákra kell gondolni, hanem olyan fajokra, melyeknél ha volt is, nem a gyógyhatás volt a lényeg, hanem az íz, hogy élvezeti ital készülhessen belőlük…

A klasszikus „magyar tea” alapja a szeder levél volt, mely mellett a menta, és a hárs volt még elődeink kedvenc élvezeti teaitala. Erről itt írtunk korábban részletesebben.

A fügefa leveléből…

A füge friss, zöld leveléből ízletes, kókuszos aromájú szörp készíthető, de a szárított leveleket porított formában is felhasználták teakészítésre. A fügelevél erősíti a csontokat és csökkentheti a koleszterinszintet. A tea készítésekor egy liter vízhez adjunk 2 evőkanál (kb. 30 gramm) fügefalevél tea port, majd egy fazékban forraljuk fel. Addig főzzük, míg a fügefalevél tea mennyisége majdnem a felére csökken így a tea koncentráltabb, hatékonyabb lesz.

 

A homoktövis általában a gyümölcséről ismert

A homoktövis esetén a hajtásvégeken található fiatal levelekből készült tea jelentős antivirális hatást fejt ki, fogyasztása megelőző célra már régi keletű. Vizes forrázata (esetenként főzetként is készítették) zöldes-barna színű, kellemes, enyhén fűre emlékeztető aromájú ital. C-vitamint, B1-és B2- vitaminokat, fehérje építőelemeket (aminosavakat ), ásványi anyagokat (Mn, K), bioaktív vegyületeket, és polifenol komplexeket (kvercetin, flavonolok, epicatechin ) tartalmaz.

Fáradtság csökkentő hatását már kísérletek is bizonyítják, sőt hatékony védelmet nyújt a megerőltető fizikai terhelés által okozott szöveti károsodásokra. Testsúly optimalizáló szerepe van a zsigeri zsírok csökkentésével.

Gyümölcsfák leveleinek fermentálása

Sok gyümölcsfa levele alkalmas teakészítésre, ilyenek például a cseresznye, meggy, alma, körte, eperfa, berkenye, málna, szeder, ribizli, szamóca, szőlő, birs…
A friss levelekből is készülhet tea, emellett a szárítottból is, ám a fermentált változatokból a levelekben történő átalakulások hatására még ízletesebb ital készíthető. A levél fermentációja során a levélszövet oldhatatlan anyagai oldhatóvá alakulnak. Az erjedési folyamat megkezdéséhez előbb „el kell pusztítani” a levélszerkezetet. A levél felületén és a levegőben található baktériumok aktívan hozzájárulnak majd a gyors átalakulási folyamathoz.

Fontos, hogy a kiválasztott fajok leveleiben legyen némi tannin, ez kell a megfelelő „teás” ízhez. A felsorolt gyümölcsfák levelei tartalmaznak ebből megfelelő mennyiségben. Az egészséges levelek alkalmasak teakészítésre de a fiatal, tavaszi zsenge levelek, vagy őszi másodnövekedés fiatal levelei tartalmazzák ezt a legnagyobb mennyiségben.

Így készül a házi, fekete tea

A levelek házi fermentálásáról sok módszer megtalálható az interneten, de a lényeg mindegyiknél gyakorlatilag ugyanaz. A leveleket leszedésük után 8-10 órát fonnyasztani kell. Akkor van kész ez a folyamat, ha a leveleket összehajtva már nem roppannak az ereknél, hanem lágyan hajtogathatók. Ezután egy nagyobb csomó levelet összefogva késsel vágódeszkán föl aprítunk. Ezt követi a szövetroncsolás, amit sokféle módon végezhetünk. Lehet kézzel sodorni az aprított leveleket, 7-10-szer megcsavarni, hogy az állományuk kellőképp sérüljön, a nedvállomány bennük felszabaduljon.

Ez a roncsolás történhet úgy is, hogy a leveleket átengedjük húsdarálón, vagy ha kisebb mennyiségről van szó fűszermozsárban is elvégezhető a roncsolás, esetleg egy fóliatasakba téve, kalapáccsal megdolgozva a levéllemezeket.

Ezután az egyik módszer szerint a leveleket egy tésztaszűrőben, de letakarva, néha megkeverve enyhe vízgőz felett addig tartjuk, míg megbarnulnak és megjelenik a jellegzetes teás illatuk. Másik módszer amelynél nagyobb adagokkal dolgozhatunk, hogy a leveleket egy tálba tesszük, egy tányérral és valami nehezékkel lesúlyozzuk, és 25-26 fokon tároljuk 6-8 órán át. Előbbi módszernél gyorsabban, utóbbinál lassabban, de mindkettőnél előbb-utóbb megjelenik a szükséges szín és az illat. Ekkor a leveleket gyorsan de kíméletesen meg kell szárítani. Ezt úgy is végezhetjük, hogy kiterítjük egy tálcára, és jó szellős helyen tartjuk, vagy sütőben nyitott ajtónál alacsony hőfokon megszárítjuk. Az elkészült gyümölcslevél teákat ezután a szokásos módon forrázatként készíthetjük el…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu