Back to top

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Az eredmények megerősítik, hogy az egészséges agyfejlődés szempontjából fontos az olyan étrend, amely elegendő mennyiségben biztosítja ezeket a többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Serdülőkorban fontos strukturális és funkcionális változások következnek be az agyban, különösen a prefrontális területen, amely a figyelem irányításában játszik fontos szerepet. Másrészt az omega-3 telítetlen zsírsavakról ismert, hogy kritikus fontosságúak a megfelelő agyi fejlődés és működés szempontjából. Az agyban, különösen a prefrontális területen a legnagyobb mennyiségben előforduló zsírsav a DHA, amelyet főként a zsíros halak fogyasztásával vehetünk magunkhoz.

Fotó: pixabay.com

"Annak ellenére, hogy a DHA bizonyítottan fontos szerepet játszik az agy fejlődésében, kevés tanulmány értékelte, hogy szerepet játszik-e a serdülők figyelmi teljesítményében"

- mondja Jordi Júlvez, a tanulmány koordinátora. "Emellett az alfa-linolénsav (ALA), egy másik omega-3, de növényi eredetű anyag lehetséges szerepét sem vizsgálták ilyen alaposan" - teszi hozzá. Ez lényeges, tekintettel a nyugati társadalmak alacsony halfogyasztására.

A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, hogy a DHA és az ALA magasabb bevitele összefügg-e a figyelmi teljesítmény növekedésével egy 332, különböző barcelonai iskolákból származó serdülőkből álló csoportban. A résztvevők reakcióidőt mérő számítógépes teszteknek vetették alá magukat, hogy meghatározzák a szelektív és tartós figyelemkapacitást, a gátlási képességet zavaró ingerekkel szemben, valamint az impulzivitást. A serdülők egy sor, az étkezési szokásokra vonatkozó kérdésre is válaszoltak, és vérmintát adtak a vörösvérsejtek DHA és ALA szintjének mérésére - ami objektív és érvényes jelzése e zsírok hosszú távú étrendi bevitelének.

Az eredmények azt mutatják, hogy a magasabb DHA-szintek nagyobb szelektív és tartós figyelemmel, valamint gátló figyelemmel járnak együtt. Ezzel szemben az ALA nem volt összefüggésben a figyelmi teljesítménnyel, de alacsonyabb impulzivitással társult.

"Az ALA szerepe a figyelemszabályozásban még nem tisztázott, de ez az eredmény klinikailag releváns lehet, mivel az impulzivitás számos pszichiátriai betegség, például az ADHD jellemzője"

- magyarázza Ariadna Pinar-Martí, a tanulmány első szerzője.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a táplálékkal bevitt DHA valószínűleg szerepet játszik a figyelmet igénylő feladatokban, de további vizsgálatokra van szükség az ok-okozati összefüggés megerősítéséhez, valamint az ALA szerepének megértéséhez" - zárja tanulmányát Júlvez. Az eredmények mindenesetre kiegészítik a már meglévő bizonyítékokat a zsíros halak (a DHA fő forrása) fogyasztásának előnyeiről abban az időszakban, amikor az agy a felnőttkor elérése előtt a legmagasabb fejlettségi szinten fejlődik.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.