Back to top

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Régóta elterjedt nézet, hogy a kutyák a szaglás alapján képesek érzékelni a szélsőséges érzelmeket. Most az angliai Queen's University Belfast tudósai bebizonyították, hogy a kutya bizony valóban tudja!

Az akut stressz megváltoztatja az emberi verejtékben és leheletben található vegyületeket, mutatták ki a kutatások. Az új kísérlethez négy kutyának emberi önkéntesektől gyűjtött izzadság- és lélegzetmintákat mutattak be - mielőtt és miután az emberek egy nehéz matematikai feladatot végeztek.

Fotó: pixabay.com

A résztvevő kutyák több mint 90 százalékos pontossággal tudták megállapítani, hogy melyik minta készült azelőtt és melyik azután, hogy a 36 önkéntes három percig próbált hangosan számolni 9000-től 17-esével visszafelé

- olvasható a PLOS One tudományos folyóiratban.

"Ez a tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat az "ember legjobb barátjának" rendkívüli képességeiről" - mondta a tanulmány első szerzője, Clara Wilson állatpszichológus.

"Bár valószínű, hogy a kutyák a valóéletben a stressz szintet a különböző kontextusjelzésekből érzékelik, laboratóriumi vizsgálat segítségével kimutattuk, hogy van egy megerősített szagkomponens, amely valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy a kutyák érzékeljék, ha stresszesek vagyunk" - mondta Wilson.

Tanulmányukhoz Wilson és kollégái először 20 különböző házőrzőt képeztek ki arra, hogy az orrukkal mutassanak egy stresszes embertől származó mintára.

(A kiképzési időszak végére 16 kutyát különböző okok miatt - többek között figyelemzavar és unalom - kivontak a forgalomból.)

A kutatók a betanított kutyákat egy olyan géppel tesztelték, amely három választási lehetőséget kínált: egy használaton kívüli gézdarabot, egy stresszes személytől származó mintát és egy ugyanattól a személytől származó mintát, amikor nem volt stresszes.

A kutatók a szívritmus és a vérnyomás előtte és utána történő mérését, valamint az önkéntesek stressz-szintjére rákérdező kérdőívekre adott válaszokat is gyűjtötték a matematikai feladat előtt és után.

A kutyák pontossága a stresszminták kimutatásában - 90 százaléktól 96,88 százalékig - még a vártnál is jobb volt.

Mivel tudták, hogy a verejtékben és a leheletben bekövetkező kémiai változások stressz hatására alakulhatnak ki, arra számítottak, hogy a kutyák képesek lesznek kiszagolni a különbséget - mondta Wilson. "Mégis meglepődtünk, amikor a kutyáknak először mutattuk meg a matematikai feladat előtti és utáni mintákat, és magabiztosan megkülönböztették őket".

Forrás: 
nbcnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.