0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

A fagyérzékenyekkel igyekezzünk

Vannak növények, melyeknél lényeges, hogy a terméseket az első fagyok előtt leszedjük, másoknál ez nem ennyire sürgető. A paprikák, paradicsomok tönkremennek, ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, így ezeket folyamatosan szedjük. A bogyókkal már berakódott paprikatövek ne maradjanak kint. A jó állapotban lévő példányokat érdemes minél nagyobb földlabdával kiemelnünk, majd nyirkos földbe egymás mellé vermelni, vagy tartóedénybe ültetni. Mérsékelten meleg, világos helyen tartva még hosszan szedhető róluk a termés. A paradicsomtövekről viszont a fagyok előtt nemcsak a beérett, vagy érőfélben lévő bogyókat kell leszedni, hanem a kifejlett, de még zöldeket is, mert napos ablakba téve még jól beszínesednek és frissen fogyaszthatóak. Az apróbb, ki nem fejlett bogyók pedig savanyítás céljára megfelelőek.

A káposztafélék, hagymák és sütőtökök kevéssé érzékenyek a hidegre. Közvetlen felhasználásra szedhetők ilyenkor a másodterményként nevelt vöröskáposzta, fejes káposzta és karalábé, valamint a karfiol is.

A nedves homok előnyei tároláskor

A komolyabb fagyok beállta előtt felszedett karfiol fagypont közeli hőmérsékleten akár még januárig is eltartható, ha földlabdával szedjük fel, és nyirkos homokba egymás mellé sűrűn, arasznyi mélyen ültetjük el. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni, majd szorosan egymás mellé vermelve, világos helyen tartva rózsájuk még valamelyest tovább növekedhet. A póréhagyma szintén elvermelhető nyirkos homokba, de mélyebben, mint eredetileg volt, mert így hosszabb halványított szárrésze lesz.

A minél nagyobb gyökérzettel felszedett halványító zeller töveit ugyancsak nyirkos homokba, szorosan egymás mellé kell rakni, és ládákban pincében vagy hűvös helyen tárolni, így levélnyelei egész télen át szedhetők lesznek.

Száraz időben szedjük

A bimbóskel folyamatosan szedhető a tövekről, melyek egész télre kint maradhatnak. Így ősszel le kell szedni a karós bab kifejlett terméseit is. Időszerű a sárgarépa, petrezselyem, a cékla, valamint a pasztinák szedése is, melyre lehetőleg napos, száraz időben kerüljön sor, hogy jobban tárolható legyen a termény.

A sárosan, nedvesen szedett gyökerek, gumók különösen hajlamosak a tárolás alatti fertőződésekre. Szedésükkor el kell különíteni a sérült, barnult, rothadó példányokat.

Az egészséges darabokat tárolásra elrakásuk előtt le kell mosni és lombtalanítani, majd szellős helyen szikkasztani, de a cékla legbelső, még apró szívlevelei maradjanak rajta. (A legjobb ha akkor tudjuk felszedni amikor nem sáros, ekkor nem kell mosni, így tovább eláll.)

Az őszi kelkáposztának, fejes káposztának már szintén időszerű a szedése. Az elálló, alsó leveleket lenyomva a torzsát éles késsel el kell vágni, majd a három-négy legbelső borítólevél visszahagyásával megtisztított fejeket tárolásuk előtt szikkasztani kell. Ügyeljünk arra, hogy erősebb nyomás vagy sérülés ne érje a leveleket, mert ezek is kórokozók megtelepedését segíthetik elő.
A fejes káposztának, karfiolnak és a zellernek a mínusz 5-7 °C-nál enyhébb fagyok nem ártanak, a bimbóskel pedig a nagyobb hidegtől sem szokott károsodni. A sütőtököt is csak az első talajmenti fagyokat követően, másfél-két centiméteres kocsányrésszel levágva szedjük, majd hűvös, fagymentes helyen tároljuk. Az esetleg már fagyott terményeket lehetőleg csak kesztyűs kézzel fogjuk meg, mert csupasz ujjaink romló foltokat idézhetnek elő rajtuk.

Van ami most vethető

Az őszi időszakban már egyes növények „tél alá” vetését is megkezdhetjük. Október elején időszerű a spenót vetése, így a növények már ősszel kifejlődnek, valamint kedvező téli időjárás esetén tavasszal már igazán korán szedhetők.

A minél korábbi tavaszi szedés érdekében a petrezselyem korai fajtái is vethetők már. November közepén vethetjük az átteleltetésre szánt rövid tenyészidejű zöldborsót, ezáltal ugyancsak korai termésképzést érhetünk el. A megfelelő vetésmélység ekkor is 8-10 cm, 25 cm sortávolság mellett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu