Back to top

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

A paradicsomokat az első fagy előtt szedjük le: a félérett még beérhet, a zöld savanyúságnak alkalmas
A paradicsomokat az első fagy előtt szedjük le: a félérett még beérhet, a zöld savanyúságnak alkalmas
Fotó: Rimóczi Irén
A fagyérzékenyekkel igyekezzünk

Vannak növények, melyeknél lényeges, hogy a terméseket az első fagyok előtt leszedjük, másoknál ez nem ennyire sürgető. A paprikák, paradicsomok tönkremennek, ha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, így ezeket folyamatosan szedjük. A bogyókkal már berakódott paprikatövek ne maradjanak kint. A jó állapotban lévő példányokat érdemes minél nagyobb földlabdával kiemelnünk, majd nyirkos földbe egymás mellé vermelni, vagy tartóedénybe ültetni. Mérsékelten meleg, világos helyen tartva még hosszan szedhető róluk a termés. A paradicsomtövekről viszont a fagyok előtt nemcsak a beérett, vagy érőfélben lévő bogyókat kell leszedni, hanem a kifejlett, de még zöldeket is, mert napos ablakba téve még jól beszínesednek és frissen fogyaszthatóak. Az apróbb, ki nem fejlett bogyók pedig savanyítás céljára megfelelőek.

A káposztafélék, hagymák és sütőtökök kevéssé érzékenyek a hidegre. Közvetlen felhasználásra szedhetők ilyenkor a másodterményként nevelt vöröskáposzta, fejes káposzta és karalábé, valamint a karfiol is.

A nedves homok előnyei tároláskor

A komolyabb fagyok beállta előtt felszedett karfiol fagypont közeli hőmérsékleten akár még januárig is eltartható, ha földlabdával szedjük fel, és nyirkos homokba egymás mellé sűrűn, arasznyi mélyen ültetjük el. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni, majd szorosan egymás mellé vermelve, világos helyen tartva rózsájuk még valamelyest tovább növekedhet. A póréhagyma szintén elvermelhető nyirkos homokba, de mélyebben, mint eredetileg volt, mert így hosszabb halványított szárrésze lesz.

A zeller tárolása során hajtott "sápadt" leveleit halványítottként fogyaszthatjuk
A zeller tárolása során hajtott "sápadt" leveleit halványítottként fogyaszthatjuk
Fotó: wikipedia

A minél nagyobb gyökérzettel felszedett halványító zeller töveit ugyancsak nyirkos homokba, szorosan egymás mellé kell rakni, és ládákban pincében vagy hűvös helyen tárolni, így levélnyelei egész télen át szedhetők lesznek.

Száraz időben szedjük

A bimbóskel folyamatosan szedhető a tövekről, melyek egész télre kint maradhatnak. Így ősszel le kell szedni a karós bab kifejlett terméseit is. Időszerű a sárgarépa, petrezselyem, a cékla, valamint a pasztinák szedése is, melyre lehetőleg napos, száraz időben kerüljön sor, hogy jobban tárolható legyen a termény.

A sárosan, nedvesen szedett gyökerek, gumók különösen hajlamosak a tárolás alatti fertőződésekre. Szedésükkor el kell különíteni a sérült, barnult, rothadó példányokat.

Az egészséges darabokat tárolásra elrakásuk előtt le kell mosni és lombtalanítani, majd szellős helyen szikkasztani, de a cékla legbelső, még apró szívlevelei maradjanak rajta. (A legjobb ha akkor tudjuk felszedni amikor nem sáros, ekkor nem kell mosni, így tovább eláll.)

Az őszi kelkáposztának, fejes káposztának már szintén időszerű a szedése. Az elálló, alsó leveleket lenyomva a torzsát éles késsel el kell vágni, majd a három-négy legbelső borítólevél visszahagyásával megtisztított fejeket tárolásuk előtt szikkasztani kell. Ügyeljünk arra, hogy erősebb nyomás vagy sérülés ne érje a leveleket, mert ezek is kórokozók megtelepedését segíthetik elő.
A fejes káposztának, karfiolnak és a zellernek a mínusz 5-7 °C-nál enyhébb fagyok nem ártanak, a bimbóskel pedig a nagyobb hidegtől sem szokott károsodni. A sütőtököt is csak az első talajmenti fagyokat követően, másfél-két centiméteres kocsányrésszel levágva szedjük, majd hűvös, fagymentes helyen tároljuk. Az esetleg már fagyott terményeket lehetőleg csak kesztyűs kézzel fogjuk meg, mert csupasz ujjaink romló foltokat idézhetnek elő rajtuk.

Az októberben vetett spenót az első tavasszal szedhető zöldségünk lesz
Az októberben vetett spenót az első tavasszal szedhető zöldségünk lesz
Fotó: wikipedia

Van ami most vethető

Az őszi időszakban már egyes növények „tél alá” vetését is megkezdhetjük. Október elején időszerű a spenót vetése, így a növények már ősszel kifejlődnek, valamint kedvező téli időjárás esetén tavasszal már igazán korán szedhetők.

A minél korábbi tavaszi szedés érdekében a petrezselyem korai fajtái is vethetők már. November közepén vethetjük az átteleltetésre szánt rövid tenyészidejű zöldborsót, ezáltal ugyancsak korai termésképzést érhetünk el. A megfelelő vetésmélység ekkor is 8-10 cm, 25 cm sortávolság mellett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?