0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Fedett környezetben a méhek nem érzik jól magukat, az északi féltekén az üvegházi termesztésben elterjedten használt poszméheket pedig az ausztrál kertészetek nem alkalmazhatják. A Hort Innovation vezetője, Brett Fifield szerint a növényházi termesztés aránya gyorsan növekszik a kertészeti ágazaton belül, és kulcsfontosságú lesz, ugyanis a célkitűzés szerint 2030-ra 20 milliárd dollár értékű zöldséget és gyümölcsöt kell termelni az országban.

A Polybee alapítója, Siddharth Jadhav a kísérlettel kapcsolatban elmondta, hogy a drónokat először szamóca- és paradicsomter­mesz­tésben vetik be.

A drónok által végzett beporzás komoly sikerekkel kecsegtet, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb növényházas kertészetében végzett kísérlet során megállapították, hogy a drónok teljesítménye felülmúlta a poszméhekét.

Forrás: Kertészet és Szőlészet