Back to top

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Szeptember második felében már a későn érő fügék is kóstolhatók, a koraiak pedig nem értek még le, ezért választotta az időpontot Miklós Ákos Márton, a becshelyi 453 fajtát felvonultató fügegyűjtemény tulajdonosa. Tőle kérdeztük meg, hogy milyen szempontok alapján értékelték a fajtákat. 

Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Miklós Ákos Márton 453 fügefajtát gyűjtött össze
Íz szempontjából négy profilt lehet megkülönböztetni, magyarázta. A piros bogyósok jelleget leginkább a málnalekvár-íz adja, ezek a legmagasabb savtartalmú gyümölcsök, és általában a piros, bordó „húsú” gyümölcsök sorolhatók ide. Amúgy a fügében elég kevés sav van. A sárgadinnyés aroma is egyértelműen felismerhető, ez a karakter a zöld, sárga és barna héjú fajtákra jellemző. Vannak kimondottan kókuszos aromájú fügék, a negyedik csoportot pedig a nehezen leírható fügeízű fajták alkotják. Hazánkban a lila füge a legelfogadottabb szín, ezért a sárga, barna és zöld fajtákat külön értékelték.

Ennél az érzékeny gyümölcsnél kimondottan fontos a héj vastagságát, szilárdságát, valamint a szedhetőséget figyelni az értékeléskor.

A legjobb ízűek a teljesen puha fügék, amit azonban nem lehet megvárni, ha értékesítésre szánjuk a gyümölcsöt. Olyankor az is szempont, hogy a gyümölcs szárral szedhető vagy anélkül, és hogy mennyire „nyakas”. A serlegnyílás lehetőleg legyen apró és zárt, ami nemcsak mutatósabb, hanem a romlásnak és kártevőknek is ellenállóbbak az ilyen gyümölcsök. A méretnél az arany középút a legszerencsésebb, mert az apró nem vonzó a vásárlók szemében, a túl nagy füge pedig könnyen nyomódik vagy a saját súlyától összeroskad.

Az eddigi tapasztalatok alapján a legjobb fajták közt az olasz Nero Roco, a francia Violette de Sollies, a görög Vasilika Melissi és a portugál-amerikai Black Madeira fügét sorolta föl Miklós Ákos Márton. A nem lila fajták közül a fűzöld Verdino Giacomo szerepel a legjobbak közt.

Kútfeji lila
Kútfeji lila
A gyűjteményből két zalai tájfajtát bejelentett a Nemzeti Fajtajegyzékbe, így azok hivatalosan szaporíthatók Magyarországon. Miklós Ákos Márton elmondta, hogy a Kútfeji lila korai érésű, sötétlila, szinte fekete héjú, szép piros velőállományú füge. A gyümölcs gömbölyded körte alakú. Fája fölfelé törő, kevésbé bokrosodik, a levél színe nem molyhos. Első termését július elején kezdi érlelni, ami majdnem minden fügefajtával megegyezik. Inkább a második, a termés nagyobbik részét adó szüret alapján lehet besorolni a fajtákat. A Kútfeji lila augusztus utolsó hetében kezd érni és szeptember végére be is fejeződik a szürete. Íze a piros bogyós-lekváros jelleg mellett kissé melaszos-nádcukros.

Egerszegi sárga
Egerszegi sárga
Kissé későbbi érésű az Egerszegi sárga fajta: zöldessárga héja keményebb, elég ellenálló, nem károsítja a foltosszárnyú muslica. Velőállománya rózsaszín. A gyümölcs nagyobb, mint a Kútfeji lila és később érik. Elég bőtermő fajta. Fája ennek is feltörő növekedésű.

Mindkét fajtára jellemző, hogy az első körben az összes termés 25-30%-át adják, ami több mint a nagy átlag 20%-os első termése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.