Back to top

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Yellowstone Nemzeti Park olyan geológiai jellegzetesség, amelyet aligha kell bemutatni. Látogatók milliói utaznak ide minden évben, hogy megnézzék a bugyborékoló iszapkamrákat, a kristálytiszta vizet és a Grand Prismatic Spring ragyogó színeit. Az Old Faithful tornyosuló vízkitörései szintén hatalmas látványosságot jelentenek, de a látogatáshoz az is hozzáteszi az intrikát, hogy vajon honnan jön a víz?

A felszín alatti vizek vizsgálata

"A Yellowstone-ról szerzett ismereteink régóta hiányoznak a felszín alatti részekből" - magyarázta Steven Holbrook, a Virginia Tech geotudományok professzora. - a közvetlen megfigyelésekből sokat tudunk a felszíni jellegzetességekről, a geofizikai munkákból pedig meglehetősen sokat a több kilométerrel lejjebb lévő magmatikus és tektonikus rendszerről, de nem igazán tudjuk, mi van a közepén."

Ennek kiderítésére a csapat egy egyedülálló műszert, a SkyTEM-et használta, ami egy nagy dróthurok, amelyet egy helikopter alatt vontatnak.

A hurok átmérője 80 láb volt, és a kutatók elektromosságot küldtek rajta keresztül, így elektromágneses impulzusokat hoztak létre, amelyeket a felszín alá küldtek, és válaszokat kaptak az ott lévő elektromosan vezető testektől.

Mivel a helikopter 40-50 mérföld/órás sebességgel képes haladni, a kutatók gyorsan fel tudták mérni a 3500 mérföldes nemzeti park nagy területeit. Az általuk gyűjtött adatok több mint 2500 mérföldnyi helikopteres vonalból állnak, amelyek nemcsak a park hidrotermális jellemzői alá néznek, hanem arra is, hogy ezek a jellemzők hogyan kapcsolódnak egymáshoz nagy távolságokon keresztül.

Fotó: pixabay.com

A "vízvezeték" a Yellowstone-ban

A tudóscsoport által rögzített adatok azt mutatják, hogy a parkban található  források a terület geológiájának köszönhetőek. A felszín alatti törések és repedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a hidrotermális vizek több mint fél mérföldről a föld alól közel függőlegesen emelkednek fel.

A park vulkanikus áramlatai alatt sekélyebb talajvízrétegek találhatók, amelyeket a láva határai szabályoznak, de keverednek a mélyből felszálló forró vízzel, ahogy az az ég felé lövell.

Az új kutatás fényt derít a park különböző pontjain tapasztalt eltérő kémiai és hőmérsékleti viszonyokra is. Míg korábban úgy gondolták, hogy ezek ismeretlen mélységi folyamatok következményei, a helyszínen végzett felszín alatti adatok azt mutatták, hogy a különbségek csupán a sekély talajvíz keveredésének eltéréséből adódnak. Érdekes módon az adatok azt mutatják, hogy a Parkban található, egymástól akár hat mérföldre lévő hidrotermális rendszerek is kapcsolatban állnak egymással.

Az adatok más tudományágak, például a biológusok és a hidrológusok érdeklődését is felkeltették, akik korábban alaposan tanulmányozták a helyszínt. Az adatokból származó megállapításokat a Nature című folyóiratban tették közzé.

A Yellowstone Nemzeti Park mélyben lévő termálfolyadékokat a legendás termáljellemzőkkel összekötő vízvezetékrendszerének természete gyakorlatilag ismeretlen.

A Yellowstone hidrológiájával és kémiájával kapcsolatos uralkodó elképzelések szerint a folyadékok ismeretlen geometriájú víztározókban tartózkodnak, oldalirányban áramlanak a távoli forrásokból, és a lávafolyások széleinél lépnek ki.

A talajvíz és a jelentős mennyiségű összes oldott szilárd anyagot tartalmazó termikus fluidumok jelentősen csökkentik a porózus vulkáni kőzetek ellenállását, és az ellenállásjelzésük alapján megkülönböztethetők. A termálterületeken és a fúrásokban feltérképezett agyagos szekvenciák jellemzően 1000 méternél kisebb mélységben alakulnak ki a törések által ellenőrzött termálfolyadék- és/vagy gázvezetékek felett. A legtöbb termikus jellegzetesség a magas fluxusvezetékek felett helyezkedik el, alacsony fajlagos ellenállású és alacsony szuszceptibilitású agyaggal fedett, eltemetett törések mentén. A sekély, vízszintes alatti járatok talajvizet táplálnak a medencékbe, amely keveredik a függőleges vezetékekből származó termikus fluidumokkal. Ezek a kevert folyadékok a felszínen a felszíni áteresztőképesség által szabályozottan a felszínre törnek, és a mélyebb breccsás rétegek mentén kifelé áramlanak. A gejzírmedencék között folytatódó kiáramlások a helyi talajvízzel és termikus fluidumokkal keveredve hozzák létre a megfigyelt geokémiai jeleket. Nagy pontosságú képeink a hidrotermális rendszerek geokémiai és talajvízmodelljeihez szolgáltatnak információt világszerte.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.