Back to top

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Az erdei mályva levelét és virágát is használhatjuk meghűlés gyógyítására, borogatásra
Az erdei mályva levelét és virágát is használhatjuk meghűlés gyógyítására, borogatásra
Rohanó világunkban nyilván nincs mindenkinek lehetősége és ideje vadon termő kamillát gyűjteni, de sokan arra sem szánják rá az időt, hogy patikában vagy bioboltban szárított gyógynövényt vásároljanak.

Meglepődve tapasztaltam egy újszülött-látogatás alkalmával, hogy még a baba hasfájása ellen való édesköményteát is instant, vízben oldható granulátum formájában adták a picinek.

Persze méregdrágán, színezékekkel és hozzáadott cukorral. Hát nem lenne természetesebb is, olcsóbb is a megvásárolt édesköménymagot leforrázni? Instantnak épp nem instant, előre el kell készíteni.

Az izsópteát emésztési zavarokra, fertőtlenítésre használhatjuk
Az izsópteát emésztési zavarokra, fertőtlenítésre használhatjuk

Ha jobban belegondolunk, látszik, hogy ez az állapot nem egyik pillanatról a másikra alakult ki. Visszatekintve az időben néhány évtizedet, biztos mindenki fel tud idézni emlékképet a fürdőszobaszekrény tartalmáról. Sok háztartásban a ragtapaszok, kötszerek mellett helyet kapott a sósborszeszes bedörzsölő, a körömvirágkrém és a jól ismert kék dobozos sportkém is, melyek mind gyógynövényalapúak, de minden bizonnyal arra is mindenki emlékszik, hogy a kötőhártya-gyulladást nem antibiotikumos szemcseppel gyógyították anyáink, nagyanyáink, hanem kamillás lemosással. Szintén ilyen emlékkép lehet sokunknak a reumájára csalánt szedegető nénike képe és minden könyvespolcon lapult egy Mária Treben-kötet. Mintha a mindennapi, apró-cseprő bajainkra szívesebben és bátrabban is alkalmaztak volna természetes szereket, vagy gyógynövényeket és kivonataikat tartalmazó kencéket.

Vajon a sok reklám hatása az, hogy egyből a gyógyszerekhez nyúlunk?

Hazánkban nem őshonos az orvosi zsálya, de sokfelé ültetik a kertekben
Hazánkban nem őshonos az orvosi zsálya, de sokfelé ültetik a kertekben
Ha pedig még messzebbre tekintünk vissza az időben, 50-70-100 évvel ezelőttre, amikor még nem volt minden településen orvos, és kiterjedtebb volt a tanyavilág, a konyhakertben minden portán helyet kaptak a gyógynövények is, amelyeket napi szinten használtak. Fülfájásra kövirózsa, meghűlésre hársfatea, gyomorhurutra muskotályzsálya, és még hosszan sorolhatnám, hiszen ezek a praktikák tájegységenként és a növényvilág változatossága okán változtak.

Folytatva gondolatbeli időutazásunkat, ha az 1400-as évek közepére ugrunk és Mátyás király udvartartásába képzeljük magunkat, láthatjuk, hogy a gyógynövényeket nemcsak gyógyításra, hanem hűtőszekrény híján a húsok tartósítására, esetleges kellemetlen ízük elfedésére is használták. Pedig a mai tudást kihasználva, már sokkal könnyebb dolgunk van: laboratóriumi tesztek sokasága bizonyítja, vagy épp cáfolja egyes gyógynövények vélt vagy valós hatásosságát, így kis kutatómunkával megóvhatjuk magunkat a nagyobb tévedésektől.

Valaha bélférgek ellen használták a gilisztaűző varádicsot, ma a hangyák távoltartására alkalmas
Valaha bélférgek ellen használták a gilisztaűző varádicsot, ma a hangyák távoltartására alkalmas

Egyéni megfigyelésekre természetesen minden esetben szükség van, nem mindenkinél hatnak ugyanazok a gyógynövények.

Ez alkati kérdés is, de nagyban befolyásolhatja a hatásosságot a testsúly, az életmód, de akár a dohányzás is, pl.: nálam az altató, nyugtató hatásúnak tartott orbáncfű épp élénkséget szokott okozni. Használatukkal kapcsolatban azt mindenképp komolyan kell venni, hogy kúrálni kívánt gondunkkal mikor forduljunk orvoshoz. Elhúzódó, kínzó panaszok esetén természetesen ne kísérletezgessünk önmagunkon, forduljunk szakemberhez!

A gyógynövények legtöbbje hazánkban őshonos, vagy régóta termesztett.

Házikertben, de akár balkonládában is könnyen megnevelhető, méhlegelőként is funkcionáló igénytelen növény, melyek hatalmas genetikai sokféleséget hordoznak. Buzdítok hát mindenkit megismerésükre, termesztésükre és használatukra. Néhányat bemutatok közülük Tápiószelén, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban fenntartott állományból.

A komló jól ismert nyugtató, altató hatása mellett gyomorpanaszok enyhítésére is alkalmas
A komló jól ismert nyugtató, altató hatása mellett gyomorpanaszok enyhítésére is alkalmas

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.