Back to top

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, illetve a helyi borászok közreműködésével megvalósult eseménysorozat legfontosabb üzenete a kölcsönös tisztelet, az összetartozás fontossága, a gazdag történelmi- és kulturális hagyományokkal rendelkező borvidék hírnevének erősítése, valamint a borokon keresztül megmutatni a világszerte is unikálisnak számító badacsonyi termőhelyi karaktert.

„Már a kezdetektől fogva meghatározó eseményként tekintünk a Bortriatlonra, hiszen a Badacsonyi borvidék, illetve ennek három legemblematikusabb szőlőfajtájának népszerűsítéséről szól. Kifejezetten örülök, hogy idén sok olyan vendég is megfordult nálunk, aki most vett részt első alkalommal az eseményen, és utána csatlakozva a programhoz további pincészeteket is felkeresett.” – mondta a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás. Mint hozzátette, az Olaszrizling, ahogyan az egész borvidéknek, a pincészetük számára is fontos szőlőfajta, ennek megfelelően birtokuk fajtaszerkezetének felét ez adja ki. A többi borászathoz hasonlóan a Rizling Vakáción ők is különböző programokkal várják a látogatókat. Lesz vertikális kóstoló, de az összes forgalomban lévő hat Olasz rizlingjüket is meg lehet kóstolni, szombaton pedig Babos-Piller Duo révén jazz koncert színesíti az eseményt.

A leginkább Magyarországra jellemző, de a környező országokban is különböző neveken megtalálható Olaszrizling a pezsgőtől kezdve a száraz borokon át egészen az aszúig mindenre alkalmas.

Készülhet belőle könnyed, jó ivású bor, de a neutralitása miatt megfelelő kezekben és gondos odafigyeléssel a termőhely karakterét is vissza tudja tükrözni. Hazánkban ma 3417 hektáron találkozni a fajtával, ebből 531 a Badacsonyi borvidéken van.

„A Bortriatlon hosszú évek óta erősíti a borvidék hírnevét és presztízsét, de a pincészetünk számára is komoly marketing-tevékenységgel bír.

A három tematikus hétvégén remek programok kíséretében és a borászok tolmácsolásában a közönségnek lehetősége nyílik jobban megismerni Badacsony gazdag történelmi- és kulturális értékeit, borkészítési hagyományait, valamint a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját,

közben minden pincészet számára kiváló bemutatkozási lehetőséget is biztosít.” – méltatta az eseményt Málik Zoltán, a Badacsony-hegy déli oldalán öt hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel egy hektáron foglalkozik Olaszrizlinggel is. Mint hozzáfűzte, örömmel tapasztalja, hogy megbecsülés szempontjából végre az őt megillető helyre kezd kerülni a szőlőfajta, és egyre különlegesebb borok készülnek belőle.

„Sajnos a járvány miatt a Bortriatlon életében volt egy kis kényszerszünet, így vissza kell szoktatni az embereket az ilyen jellegű borkóstolási lehetőségekre, de látva az idei két megtartott eseményt, bizakodó vagyok.

A szőlő- és borágazat egy olyan terület, ahol minden évben meg kell küzdeni a jó minőségért és a vásárló kegyeiért.

Az elért színvonalunk megtartása motivál bennünket, és az ilyen események remek lehetőséget biztosítanak nyomon követni a borvidék, és ennek három ikonikus szőlőfajtájának a fejlődését.” – emelte ki Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza, akinek személyes kedvence az Olaszrizling.

A Bortriatlonhoz az eddigiekhez hasonlóan nyereményjáték is párosul, a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, ezek pedig értékes nyereményekre válthatóak be. A pecsétgyűjtő füzet a badacsonyi Tourinform Irodában és a pincészeteknél szerezhető be.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.