Back to top

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Hazánk kertészeti kultúrájára mindig hatással volt valami. Az 1900-as években a bolgárkertészet, majd az egykori Szovjetunió adta az irányvonalat, utána a század végén – és napjainkban is – inkább a nyugati országok iránymutatása lett a meghatározó. Bizonyos irányokat, csoportosításokat kicsiben, a saját kertben is érdemes alkalmazni. A tematikus kertészkedés lényege, hogy ne csak az alapján népesítsük be növényekkel a kertjeinket, hogy mi tetszik és egyben elviseli a helyi körülményeket, hanem kitűzünk célul valami ettől eltérő válogatási elvet is.

Pizzára vagy fejfájásra

Nagyobb kertészeti árudákban már kaphatók díszes cserepekben összeültetett fűszernövények „pizza” felirattal. A marketing ötletessége itt tényleg hasznos, hiszen e dekoratív cserepekben 3-4 olyan növényfajt ültettek össze, ami pizzakészítéskor felhasználható zöldfűszerként.

Ezt a rendezőelvet bárki alkalmazhatja gyógy- vagy fűszerkertjében, hiszen számos ehhez hasonló összeültetést készíthetünk.

Thaiföldi kórházban gyógynövényeket is termesztenek
Thaiföldi kórházban gyógynövényeket is termesztenek
Ha egymás mellé csoportosítjuk a pizza fűszereit, akkor ezt megtehetjük a salátafűszerekkel (hiszen a salátakeverékeket is sokféle fűszernövénnyel feldobhatjuk – lestyán, oregánó, vagy a sarkantyúka, melynek levele és virága is jól mutat ízletes salátákban), de italfűszereknek is lehet külön helye, ami limonádékészítéskor jön jól. Itt a mentafélék, a méhbalzsam, vagy az ánizsizsóp fajok jól megférnek egymás mellett. Ehhez hasonlóan elkészülhetnek a gyógynövény-összeültetések is, ahol akár fejfájásra való, alvást segítő és nyugtató, vagy meghűlés elleni gyógynövények kerülhetnek egymás mellé – tehát az összeültetés alapjául a felhasználhatóság szolgál.

Erős hatású vitalizáló növényként ismert a jávai ginzeng
Erős hatású vitalizáló növényként ismert a jávai ginzeng
A nálunk fejlettebb kertkultúrával rendelkező országokban egyre inkább előtérbe kerülnek a tematikusan kialakított növényegyüttesek.

Ausztriában szinte minden kisvárosban van gyógynövényes-fűszernövényes közterületi kert, amit a város tart fenn.

Az ott lakók pedig nem „legelik tarrá” ezeket, de senki nem szól azokra, akik pár levelet elvisznek, vagy kiemelnek egy-egy tövet, amiből sok van – hiszen ezért vannak. Ez a közösségi fűszerkertészkedés nálunk még nem divat (pár helyen elvétve már Magyarországon is van ilyen), pedig hasznos lenne és a tematikus kertészkedésnek ez is az egyik elindítója lehetne.

Télen szedhető zöldségek

Mivel újra eljön majd a tél, itt az idő eltervezni, mit szeretnénk jövőre látni a kertünkben, de egyes tematikus projekteknek akár télen is neki lehet kezdeni. Jó ötlet például kialakítani egy olyan részt, ahol télen is frissen szedhető növények találhatók. Számos káposztaféle van, például a tépőkelfélék, melyek egész télen megtartják a lombjukat, így bármikor szedhetünk belőlük konyhai felhasználásra. A bimbós kel szintén télen is szedhető. A csicsóka pedig a földben hagyható, és a hideg időszakban, de felengedett talajból bármikor kiemelhetünk belőle egy főzésre valót.

A brahmi nagyon sok vizet igényel
A brahmi nagyon sok vizet igényel

A gyökérzöldségeknek is vannak hidegtűrőbb fajaik-fajtáik, melyek a földben maradhatnak akár a tél folyamán is és frissen szedhetők fel a felhasználás előtt.

Sárgarépából, tarlórépából, néhány késői retekből is hagyhatunk majd télire a téli tematikus kertrészben, de a salátafélék egy része és a rukkola is késő őszig, kora télig rendelkezésünkre áll majd a téli zöldségesben.

Fontos munkák

A gyógy- és fűszernövények többségét hasznos, ha tavasz és ősz között többször visszavágjuk, így gyorsan regenerálódnak és nagyobb mennyiségű alapanyagot adnak, melyek mind zöldfűszerként fogyaszthatók, vagy télire szárítva elrakhatók. Ha nem vágjuk vissza időnként a citromfüvet, a mentákat és más évelő fajokat, akkor virágozni kezdenek, és így jóval kevesebb betakarítható részt nevelnek.

Ezeket a növényeket nem szokás a házikertekben vegyszerrel permetezni, így a visszavágás a növényvédelmi problémák megjelenése esetén (például lisztharmat) is jó lehetőség a gond megoldására. Bár általában igen tág tűrésűek, de meghálálják, ha aszályos időben öntözzük őket, ám az öntözés során a talajba leszivárgó öntözővíz a tápanyagok egy részét is a gyökérzóna alá mossa. Így tápanyag-utánpótlásra is szükség lehet, amit komposzttal, érett marhatrágyával, vagy akár granulált termékekkel is megoldhatunk. Ahogy az évelő dísznövények többségére is jellemző, az évelő gyógy- és fűszernövényekre is igaz az, hogy 3-5 évente érdemes felszedni és átültetni az idősebb töveket, mert ezzel ifjíthatók.

Ehető szobai növények

Nálunk egyévesként tartható az új-zélandi spenót, de magról fennmarad a következő években is
Nálunk egyévesként tartható az új-zélandi spenót, de magról fennmarad a következő években is
Érdemes megismerni és használni olyan ehető fajokat is, amelyek télen szobanövényként tarthatók, de felhasználhatók más célokra is. Ilyen többek között az okinawa spenót, vagy egy másik szobai dísznövényként is tartható faj, a bazella, más néven a malabári spenót. De amikor megismerjük a gulant, a gotu kolát vagy a pekingi füvet, kiderül, hogy ezek keleten híres gyógynövények, melyekből érdemes naponta egy-egy levelet elfogyasztani. Ezek a növények tényleg szépek, de hasznosak is.

E növények egy része nyáron a kertben is tartható, így nyár végén, kora ősszel pedig érdemes belőlük becserepezni, hogy télre beköltözhessenek majd a lakásba.

A jávai ginzeng (Talinum paniculatum) opár gyöngye spenótként is ismert. Sok haszna van ennek a magról és dugványról is szaporítható cserepes növénynek. Vaskos gyökere a ginzengnél is hatékonyabb vitalizáló szer, levele nyersen is csipegethető, ehető.

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragonoides) leveléből, hajtásából a spenóthoz hasonlóan főzelék, saláta készülhet. E növény őshazájában az elfásodott termések a szárakon maradva várják meg az esős időt, amikor a felverődő esőcseppek kiverik a rekeszekből az előzőleg bejutott vizet a maggal együtt. A magvak teljes csíraképességüket 3-6 hónapos utóérleléssel érik el. Ennyi idő telik el lényegében Afrikában az esős időszak megérkeztéig. A tok szélén duzzadó sejtek vannak, amelyek a termés felnyitását csak nedves körülmények között teszik lehetővé. Az új-zélandi spenót vastag, húsos-pozsgás levelű, nálunk egyéves, lágy szárú növény.

A levél háromszög alakú, de előfordulnak deltoid formájúak is.

Az angyalfüvet ne érje tűző nap és ne öntözzük túl
Az angyalfüvet ne érje tűző nap és ne öntözzük túl
A szórtan álló levelek széle ép, a fonák irányába visszahajló. A párolgás csökkentését csekély számú légzőnyílásuknak köszönhetik, és nyúlós, nyálkatartalmú nedvük is a növény vízmegkötését segíti elő. A gyökerek nem raktároznak vizet, a növény mégis jól gazdálkodik a korlátozott vízmennyiséggel, mert a vastag leveleken vékony hártya alakul ki, amely megakadályozza a túlzott párologtatást.

Az angyalfű, vagy pekingi fű (Murdannia loriformis) hatását akkor kezdték kutatni, miután egy rákos beteg meggyógyult a zöld részeiből készült turmixkúrától. Azóta számos tumorfajtánál igazolták gátló, kórlefolyás-lassító és számos egyéb gyógyhatását. Szubtrópusi eredetű faj, nálunk cserepes növényként tartható, főleg sarjhajtásokkal szaporítható. Színes levelű díszváltozata is ismert.

Az okinawa-spenót szereti a napfényes termőhelyet
Az okinawa-spenót szereti a napfényes termőhelyet
Az okinawa-spenót (Gynura crepioides) az egyik fő eledele a világ leghosszabb életű embereinek. Levelei nyersen is ehetők, vagy spenótként elkészíthetők.

Évelő, nálunk cserepesként tartható növény, hajtásvégek legyökereztetésével könnyen szaporítható.

A gulan, jiogulan (Gynostemma pentaphyllum) néhány levelét elegendő naponta teának elkészíteni, vagy salátában felhasználni, már érezhető a gyógyhatása. A növény Kína déli részéből származik, ahol a „halhatatlanság növényének” nevezik, mert úgy tartják, hogy azon a területen, ahol rendszeresen fogyasztják a gulan teáját, a lakosság nagy része 100 évnél is tovább él. Mindemellett ez a dekoratív kúszónövény a szobánkba, a télikertbe, a balkonra vagy a teraszra is tehető. Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, antioxidáns hatású, szabályozza az anyagcserét, megelőzi a stressz által okozott betegségeket, erősíti az idegrendszert. A gulan kiváló a kimerültség ellen. Ezen kívül pozitív, harmonizáló hatással van a közérzetre.

A gotu kola, vagy ázsiai gázló (Centella asiatica) főleg a keleti világban népszerű, ahol gyakran az „élet forrásaként” emlegetik. Ezen becenevét egy legenda ihlette, amely szerint egy füvész kétszáz éves koráig élt, mert naponta fogyasztotta a növényt valamilyen formában.

A gotu kola hatóanyagainak köszönhetően segíthet megelőzni vagy késleltetni a krónikus vénás elégtelenséget.

Mutatós kúszónövény a gulan
Mutatós kúszónövény a gulan
Ez az állapot akkor alakul ki, amikor az erekben található „szelepek” elgyengülnek vagy károsodnak, ami a vér felgyülemléséhez vezet a láb ereiben. Ez visszerekhez vagy vérrögökhöz vezethet.

A brahmi (Bacopa monnieri) egy olyan gyógynövény, amit az ájurvédikus gyógyászatban az idegrendszer erősítésére, a memória- és koncentrálóképesség növelésére, asztmára, Alzheimer-kór kezelésére használnak. Szorongásoldó gyógyhatású szerként is alkalmazzák, javítja a szervezet stressztűrő képességét. Télen szobában, nyáron a kertben is tartható, nagyon vízigényes, akár vízinövényként is tartható faj.

Ezek a nálunk szobanövényként tartható gyógyhatású növények azért is lettek híresek eredeti hazájukban, mert ott máshogy állnak a gyógyításhoz.

Mocsaras, lápos területek kúszónövénye az ázsiai gázló
Mocsaras, lápos területek kúszónövénye az ázsiai gázló
Ezek adaptogén gyógynövények. Míg hazánkban és a nyugati orvoslásban egyes betegségekre vagy tünetekre használunk fel gyógynövényeket, az adaptogén csoportba tartozóknak más a hatásmechanizmusuk. Ezek lényege, hogy nem egy-egy körülhatárolt betegségre jók, hanem segítenek fokozni az emberi szervezet lelki és fizikai stresszel kapcsolatos ellenálló képességét. Ez is egy jó tematika, ha ilyen széles hatókörű immunerősítő növényekkel vesszük körbe magunkat.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.