Mi a luteolin?
Dr. Uma Naidoo, táplálkozáspszichiáter elmondta, hogy a luteolin egy gyakori flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és gyógynövényben megtalálható. "A flavonoid egyfajta antioxidáns - pontosabban polifenol -, amely segít a növényi sejteknek megvédeni magukat a különböző környezeti vagy szituációs stresszorokkal szemben" - mondja.
"Konkrétan a luteolinról kimutatták, hogy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik az emberi szervezetben" - teszi hozzá Dr. Naidoo.

Miért jótékonyhatású a szervezetre?
A luteolin előnyeinek nagy része gyulladáscsökkentő hatásainak tulajdonítható, amelyek csodákat művelnek az egészség és a jólét előmozdítása érdekében. "A luteolin összefüggésbe hozható a stressz és a szorongás tüneteinek mérséklésével, a memória javulásával és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésével" - mondja Dr. Naidoo. "A szívbetegségek kockázatának csökkenésével és a szív- és érrendszeri egészség javulásával is összefüggésbe hozták - valószínűleg az ereinkben lévő gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően -, és a rákkezelés javításában is szerepet játszott, mivel tumorellenes tulajdonságokkal rendelkezik."
A legjobb luteolint tartalmazó élelmiszerek egy táplálkozáspszichiáter szerint:
Petrezselyem: A petrezselyem Dr. Naidoo egyik kedvenc gyógynövénye, mivel kulcsfontosságú forrása a neurológiai egészséget elősegítő mikrotápanyagoknak, amelyek közül a luteolin (és a folsav) a legfontosabb. "A petrezselyem segíthet a mentális fittség, az agy egészsége, az energiaszint és az általános megismerés javításában" - magyarázza.

Zöld kaliforniai paprika: Amellett, hogy a zöld kaliforniai paprika luteolinban gazdag, számos más bioaktív vegyületet is tartalmaz, "amelyek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes tulajdonságokkal, valamint antidiabetikus, tumorellenes hatással rendelkeznek" - olvasható a Molecules című orvosi folyóirat 2021-es számában megjelent áttekintésben.
Zeller: Akár nyersen, főzve vagy gyümölcslében fogyasztjuk a zellert, ez a sokoldalú zöldség segíthet növelni a gyulladáscsökkentő luteolin bevitelét. Dr. Naidoo megemlíti, hogy sok tápláló leves receptjében alap összetevőnek számít a zeller, valamint jól párosítható humuszhoz is.

Sütőtök: A sütőtök egy nagyszerű luteolinforrás. "Imádok sütőtököt sütni, és levesbe pürésíteni olyan fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg" - mondja Dr. Naidoo.
Karalábé: Dr. Naidoo luteolinos ételek listájának utolsó helyezettje a karalábé, egy keresztesvirágú zöldségféle, amely ízében a brokkoli szárához hasonlít. Akár nyersen salátákba keverve, vagy más zöldségekkel párolva, sütve vagy éppen grillezve is fogyaszthatjuk.