Back to top

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Mi a luteolin?

Dr. Uma Naidoo, táplálkozáspszichiáter elmondta, hogy a luteolin egy gyakori flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és gyógynövényben megtalálható. "A flavonoid egyfajta antioxidáns - pontosabban polifenol -, amely segít a növényi sejteknek megvédeni magukat a különböző környezeti vagy szituációs stresszorokkal szemben" - mondja.

Amikor olyan növényi eredetű élelmiszereket fogyasztunk, amelyek tartalmazzák ezeket, a flavonoidok kamatoztatják antioxidáns képességeiket, mivel védik a sejteket az oxidatív stressz és a gyulladás okozta károsodástól.

"Konkrétan a luteolinról kimutatták, hogy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik az emberi szervezetben" - teszi hozzá Dr. Naidoo.

Miért jótékonyhatású a szervezetre?

A luteolin előnyeinek nagy része gyulladáscsökkentő hatásainak tulajdonítható, amelyek csodákat művelnek az egészség és a jólét előmozdítása érdekében. "A luteolin összefüggésbe hozható a stressz és a szorongás tüneteinek mérséklésével, a memória javulásával és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésével" - mondja Dr. Naidoo. "A szívbetegségek kockázatának csökkenésével és a szív- és érrendszeri egészség javulásával is összefüggésbe hozták - valószínűleg az ereinkben lévő gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően -, és a rákkezelés javításában is szerepet játszott, mivel tumorellenes tulajdonságokkal rendelkezik."

A luteolin egy kiemelkedő antioxidáns, amely segít élesíteni a kognitív funkciókat, fokozza a mentális egészséget, és megakadályozza néhány igen komoly egészségügyi probléma kialakulásának vagy súlyosbodásának lehetőségét.

A legjobb luteolint tartalmazó élelmiszerek egy táplálkozáspszichiáter szerint:

Petrezselyem: A petrezselyem Dr. Naidoo egyik kedvenc gyógynövénye, mivel kulcsfontosságú forrása a neurológiai egészséget elősegítő mikrotápanyagoknak, amelyek közül a luteolin (és a folsav) a legfontosabb. "A petrezselyem segíthet a mentális fittség, az agy egészsége, az energiaszint és az általános megismerés javításában" - magyarázza.

Radicchió (vörös cikória): Ez a lila leveles zöldség szintén nagyszerű luteolinforrás, így jó választás saláták alapanyagaként. "A levelei kis csónakokra hasonlítanak, ezért szeretek egészséges tacókat készíteni úgy, hogy egy radicchió levelet apróra vágott zöldségekkel, avokádóval és fehérjével töltök meg, köménnyel és oregánóval fűszerezve, valamint egy kis frissen facsart lime-mal" - osztja meg Dr. Naidoo.

Zöld kaliforniai paprika: Amellett, hogy a zöld kaliforniai paprika luteolinban gazdag, számos más bioaktív vegyületet is tartalmaz, "amelyek antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes tulajdonságokkal, valamint antidiabetikus, tumorellenes hatással rendelkeznek" - olvasható a Molecules című orvosi folyóirat 2021-es számában megjelent áttekintésben.

Dr. Naidoo azt tanácsolja, hogy a zöld kaliforniai paprikát nyersen salátába aprítva, vagy nyárson grillezve, más szezonális zöldségekkel együtt fogyasszuk.

Zeller: Akár nyersen, főzve vagy gyümölcslében fogyasztjuk a zellert, ez a sokoldalú zöldség segíthet növelni a gyulladáscsökkentő luteolin bevitelét. Dr. Naidoo megemlíti, hogy sok tápláló leves receptjében alap összetevőnek számít a zeller, valamint jól párosítható humuszhoz is.

Sütőtök: A sütőtök egy nagyszerű luteolinforrás. "Imádok sütőtököt sütni, és levesbe pürésíteni olyan fűszerekkel, mint a fahéj és a szegfűszeg" - mondja Dr. Naidoo.

A szezonon kívüli időszakban érdemes tökmagot fogyasztani, mivel kis mennyiségben ezek is tartalmazzák ezt a gyulladáscsökkentő flavonoidot.

Karalábé: Dr. Naidoo luteolinos ételek listájának utolsó helyezettje a karalábé, egy keresztesvirágú zöldségféle, amely ízében a brokkoli szárához hasonlít. Akár nyersen salátákba keverve, vagy más zöldségekkel párolva, sütve vagy éppen grillezve is fogyaszthatjuk.

Forrás: 
wellandgood.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.